Peugeot 406: Groot licht gaat spontaan aan

Bouwjaar: 2002, Brandstof: LPG, Motorcode: 2.0

Mijn linker stuurkolomschakelaar heeft een probleempje. Als ik met dimlicht rijd, dan gaat regelmatig het groot licht spontaan aan. Dit gebeurde eerst sporadisch maar dit is de laatste weken flink verergerd. Het groot licht gaat nu heel vaak aan als ik de rechter richtingaanwijzer aan zet. Maar het groot licht springt ook regelmatig spontaan aan terwijl ik de linker stuurkolomschakelaar niet bedien.

Ik vermoed dat de stuurkolomschakelaar last heeft van vervuiling of slijtage. Maar hoe kan ik dat verhelpen?
Ik heb de kap er even afgehaald en het lijkt erop dat de 2 stuurkolomschakelaars vast zitten aan de multifunctionele bedieningseenheid. Kan ik op een of andere manier de linker stuurkolomschakelaar demonteren en de contacten van de schakelaar schoonmaken of repareren, of moet ik meteen de hele bedieningseenheid vervangen?

[url=http://postimg.org/image/72o54m62j/][img]http://s9.postimg.org/72o54m62j/Clipboar...[/img][/url]

Alle tips zijn welkom want dit is niet fijn voor mijn tegenliggers.

(kmstand: 400dkm, laatste 8 cijfers chassisnr: 81425339)

kjdkraker

Geplaatst door kjdkraker (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

harry4203 (510) PRO, 9 jaar geleden

je kunt em na complete demontage wel uit elkaar halen, maar gezien jouw klacht denk ik dat vervangen de enige oplossing is. (helaas bij mezelf, na ook eerst openmaken uiteraard, ook moeten vervangen.

kjdkraker (0), 9 jaar geleden

Bedankt voor de info.
Ik heb het provisorisch kunnen oplossen.

Ik heb de bedieningseenheid gedemonteerd en open gemaakt. Het was duidelijk dat de linker stuurkolomschakelaar veel meer speling had dan de rechter. Bij het scharnierpunt van de linker schakelaar zat als gevolg van slijtage wat gruis; de rechter was netter en had ook nog smeermiddel.
Ik vermoed dat door de te grote speling ergens onbedoeld contact werd gemaakt waardoor het groot licht werd ingeschakeld.
De speling heb ik kunnen reduceren door een dun stukje op maat geknipt plastic te plaatsen rond het bovenste scharnierpunt van de schakelaar (tussen het pookje en het huisje).
Ik weet niet of ik ook nog wat smeermiddel zou moeten gebruiken maar de speling van de linker stuurkolomschakelaar is nu weer normaal en de schakelaar functioneert ook weer goed. Hopelijk blijft dat voorlopig zo.

Ralf_Jensen (0) PRO, 9 jaar geleden

Een mooie oplossing.
Ben echter bang, dat dit maar een tijdelijke oplossing is. Je weet nu iig hoe dit in elkaar zit.

kjdkraker (0), 8 jaar geleden

Mijn provisorisch oplossing heeft bijna een jaar lang gewerkt. Een paar weken geleden kwamen dezelfde problemen weer terug. Ik heb daarom alsnog de bedieningseenheid vervangen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum