Peugeot 306: HDI Break Kan ik doorrijden met een leeg aircosysteem?

Bouwjaar: 2000

Mijn 306 heeft een bekend kwaaltje ontwikkeld; de aircoleidingen die aan de binnenkant van de voorbumper lopen, zijn doorgerot en mijn systeem is nu dus leeg. Dit euvel repareren kost zo'n beetje 400 eurie, en da's me nu eigenlijk te begrotelijk. Kan ik zonder bezwaren met mijn lege systeem doorrijden tot, zeg, de zomer? Hoe zit het met vocht aantrekken van de olie die in de pomp zit? Als ik die olie tzt ook laat vervangen is er toch niets aan het handje?

henkenrianne

Geplaatst door henkenrianne (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 306? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

38 Reacties

306 cabrio (0) PRO, 18 jaar geleden

Als er een lek in zit kan er natuurlijk vuil in het systeem komen en dit kan schadelijk zijn voor het aircosysteem. Door vocht in de olie kan er inwendig oxydatie ontstaan. Hoeft niet, maar de mogelijkheid bestaat.

primera p11 (0), 18 jaar geleden

En je mag iedereen wel waarschuwen als tie in je auto stappen of rijden dat ze de airco niet gebruiken want anders is het snel gebeurt met de pomp

hb4247 (0) PRO, 18 jaar geleden

als het systeem elektrisch in orde is schakeld is compressor niet in want er is geen druk.
Maar een open (lek) systeem trek wel vocht en vuil aan.
ALS je hem laten wel repareerd is het aan te bevelen niet alleen filter/droger te vernieuwen maar ook het hele systeem te spoelen.
Hoe langer je wacht met reparenen hoe duurder een goede reparatie word

henkenrianne (0), 18 jaar geleden

da's duidelijk, mensen. Het systeem is electrisch in orde, want de pomp schakelt niet in, daardoor kreeg ik ook inde gaten dat er iets loos was. Even voor de duidelijkheid: Vlot repareren is goedkoper (maar ja, weet niet hoe lang-ie al lek is, dus voor de zekerheid zou ik dan ook filters moeten vervangen,olie vernieuwen en spoelen), maar als ik m later uitgebreid laat nazien,zou het niet zo'n groot probleem moeten zijn. Klopt dit?

henkenrianne (0), 18 jaar geleden

Mijn garage vertelde mij dat ik me over de olie niet druk hoef te maken.Ze zeggen dat die olie in het koudemiddel zit, en aangezien het koudemiddel verdwenen is, zou de olie ook verdwenen zijn. Klopt dit?

arie549 (0) PRO, 18 jaar geleden

ja dit klopt, je kan prima doorrijden met een leeg airco systeem.
zoals hier al eerder werd vermeld, als er geen druk in het systeem is zal de pomp niet aanslaan, geen probleem dus....

hb4247 (0) PRO, 18 jaar geleden

olie zit niet in het koude middel maar word toe gevoegd,
daar zijn gegevens van over de hoeveelheid.

Ik raad je wel aan als je met een lek systeem lang doorrijd en je laat hem dan repareren laat het dan wel goed doen.

mijn advies is nog steeds hoe eerder hoe beter

henkenrianne (0), 18 jaar geleden

Toch apart dat ik hier zulke verschillende verhalen over hoor. Als de olie apart wordt toegevoegd, kan die dan makkelijk uit de pomp worden gehaald? M.a.w. is er een aftapplug?

arie549 (0) PRO, 18 jaar geleden

ja die is er, maar dan is alles verdwenen dus ook je koudemiddel.

hb4247 (0) PRO, 18 jaar geleden

ja de compressor kan worden afgetapt. maar dit gebeurt alleen bij compressor schade. en word weer gevult met olie voor deze word gemonteerd.

Als een systeem leeg is word er een bepaalde hoeveelheid weer toegevoegd dmv een aircostation, want als het koude middel weglekt gaat er ook een hoeveelheid olie mee.

als een systeem word leeg gehaald komt er ook een hoeveelheid olie mee, deze word gewogen en bij het vullen word er nieuwe olie toegevoegd (gewogen olie + ca 15 gram).

Als het systeem lek is is het moelijk te bepalen hoeveel olie er is weggelekt.

ook als er een nieuw onderdeel (leidingen, filter/droger, enz) word er tijden het vullen meer olie toegevoegd, want niet alle nieuwe onderdelen zijn door de fabriekant door olie voorzien de compressor meestal wel.

henkenrianne (0), 18 jaar geleden

Oke, nu begrijp ik het dus echt niet meer. Als er koudemiddel weglekt, lekt er dus ook olie weg. Dan zou je toch zeggen dat bij een leeg systeem ook de olie foetsie is? Verder blijkt uit het antwoord van JB dat ik bij reparatie alle eventueel achtergebleven (met vocht vervuilde) olie uit de compressor kan laten aftappen, en hem van nieuwe olie kan laten voorzien. Daardoor zou ik geen problemen moeten hebben met een door vocht vervuild systeem, toch?

arie549 (0) PRO, 18 jaar geleden

als het koudemiddel weg is, is ook indd de olie weg. de olie zit toegevoegd aan het koudemiddel..

als je aircosysteem lekt, is ook de olie verdwenen.

na reperatie wordt je systeem opnieuw afgevuld, met de juiste hoeveelheid koudemiddel en de juiste dosering olie..

je kan gerust doorrijden met een leeg aircosysteem, en het later (als het financieel beter past) laten repareren.

henkenrianne (0), 18 jaar geleden

Arie, dank je voor je snelle antwoord. Dat is dus iets heel anders dan wat ik van JB hoor:
Quote:
"olie zit niet in het koude middel maar word toe gevoegd,
daar zijn gegevens van over de hoeveelheid.

Ik raad je wel aan als je met een lek systeem lang doorrijd en je laat hem dan repareren laat het dan wel goed doen.

mijn advies is nog steeds hoe eerder hoe beter"

Maar goed, ik cross er maar gewoon mee door denk ik.

arie549 (0) PRO, 18 jaar geleden

in feite is wat jb bedoelt hetzelfde henk.

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

henk.. jou gedachten kloppen!

Als de airco leeg is (geen koudemiddel meer aanwezig) of anderzins defect is geraakt, zal deze uiteraard niet meer aanslaan. Er wordt dan geen koudemiddel en geen olie meer rondgepompt in het systeem. Een mogelijk gevolg is dat dat de keerringen uitdrogen. Daarnaast kan er vocht in het systeem komen wat tot ernstige schade kan leiden aan de componenten.
Als je, om wat voor reden dan ook, het idee krijgt dat het airco systeem niet meer goed functioneert ga dan direct naar de airco specialist voor een nadere analyse. Hoe eerder het probleem verholpen wordt, hoe minder kans je hebt op kostbare vervolgschade!

dus zsm laten repareren!!

paul,



sytze (0) PRO, 18 jaar geleden

Zo is het Paul, als je nu niets doet en over een jaar de ac afvult kun je na een maand weer. Doordat alle dichtingen uitdrogen omdat het systeem drukloos is. Ik moet dagelijks mensen teleurstellen omdat hun ac ergens lekt. Als ik vraag hoe lang ze er al mee rondrijden en het antwoord is langer dan een jaar, dan kun je het wel vergeten. Het wordt dan een drama om het systeem ooit weer dicht te krijgen!

henkenrianne (0), 18 jaar geleden

mmm lekker wel. Nu heb ik weer een aantal conflicterende meningen... Arie denkt dat ik rustig door kan rijden en Paul en Sytze vinden van niet. Ik ga de dealer maar weer eens bellen denk ik...

j.romijn (0) PRO, 18 jaar geleden

Henk, het is ook belangrijk wat je er voor over hebt,het kost je zo weer een paar honderd euro want zoals je weet is auto onderhoud duur.Dus als je door wilt rijden trek je de stekker los boven de pomp dan draait hij zeker niet en dan kun je net zo lang wachten als je wilt. want of je het nu laat doen of over een maand hij moet toch gespoeld gevuld en gedicht en gekontroleerd worden nu maar over een maand of half jaar ook.

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

john..

goed lezen! het gaat om de afdichtingen van zo'n systeem, deze drogen uit, daarom zsm het systeem laten repareren/vullen..

overgens, onderhoud is niet DUUR, men maakt het zelf zo duur omdat men dit soort reparatie's gaat verzuimen.

paul,

primera p11 (0), 18 jaar geleden

idd is de airco het meest onder geschoven kindje wat onderhoud betreft.
Vaak is tie niet eens in onderhoudsschemas opgenomen.
Het is een comfort verhogende accesoire die ik in ieder geval niet meer zou willen missen.
Ik hoef geen elektrische ramen en/of stuurbekrachtiging en/of verwarmde buitenspiegels.
Maar als er wat met de airco zou zijn breng ik hem gelijk weg.
Stap maar eens op een warme dag in de auto met 2 kleine kinderen.
Dan ben je echt wel blij met die airco.
Het hoeft niet eens tropisch te zijn.
bij 20 graden is de airco al een zegen.
Dan heb ik het nog niet eens over een vakantie ritje.

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

Iedere 3-5 jaar kan er soms een beetje gas bijgevuld moeten worden, als er vaker bijgevuld moet worden, is er geen sprake meer van onderhoud, maar van reparatie van lekkage.

quote

juist!!

en dit is te voorkomen door jaarlijks de airco eens te laten controleren, overgens de kosten zijn daarvan nihil.

paul,

sytze (0) PRO, 18 jaar geleden

Ik zou zeggen Henk, kom eens langs in mijn bedrijf, dan zal ik zien wat er aan de hand is. De kosten die hier aan vebonden zijn vallen reuze mee! Als ik uitga van nieuw filter en afpersen systeem en nieuwe olie en juiste hoeveelheid R134a, moet je rekenen op 120,- euro. Dat valt toch wel mee! Begin NOOIT zelf te klooien met slangetjes en tierlantijntjes, laat dat over aan de mensen die er verstand van hebben. En laat freon r12 alstublieft links liggen! Dat is al jaren verboden. En mocht je ooit een auto hebben die dat er orgineel wel in heeft bouwen we het systeem voor 20 euro om zodat het geschikt is voor de wel toegestane R134a. O ja, de jaarlijkse controle waar Paul het over heeft zijn bij ons gratis! Alleen een eventuele vulling betaal je. Uitschakelen pomp is zinloos. Hij draait dan welleswaar niet mee, maar de keerringen zullen er niet beter van worden. Dus, vullen maar! Wel even bellen voor afspraak. met vriendelijke groet, Sytze Jansma.

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

zucht...

sytze (0) PRO, 18 jaar geleden

Beste wcp, ik werk nooit gratis want dan kan ik geen eten meer kopen. Ik wilde alleen aangeven aan henk dat het werk geen honderden euro's kost, en dat het heel onverstandig is om zelf aan zijn airco te knoeien. En buiten dat, als dit forum alleen voor particulieren is waarom geef jij henk dan advies om met R134a te knoeien, is toch niet echt een particulier werkje!!!
Maar als je je stoort aan mijn mening moet je hem maar weghalen. Ik denk dat henk toch allang het adres heeft....suc6!

sytze (0) PRO, 18 jaar geleden

Beste wcp, ik werk nooit gratis want dan kan ik geen eten meer kopen. Ik wilde alleen aangeven aan henk dat het werk geen honderden euro's kost, en dat het heel onverstandig is om zelf aan zijn airco te knoeien. En buiten dat, als dit forum alleen voor particulieren is waarom geef jij henk dan advies om met R134a te knoeien, is toch niet echt een particulier werkje!!!
Maar als je je stoort aan mijn mening moet je hem maar weghalen. Ik denk dat henk toch allang het adres heeft....suc6!

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

denk dat henk nu wel weet waar hij aan toe is, tenminste het is duidelijk!

paul,

sytze (0) PRO, 18 jaar geleden

Hoop dat je door het bos de bomen nog kan zien henk! Overal in nederland zijn ac stations die niet duur zijn, er is er vast ook een bij jou in de buurt. Je hoeft daar niet voor naar mij hoor. Ik weet dat dit de afdeling particulier is wcp, maar als de particulier het antwoord niet weet is het toch handig dat een prof zoals Paul of ondergetekende, of om het even welke prof, de particulier even de goeie kant op stuurd?

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

dit wilde ik toch even kwijt! NO HARD FEELING maar ik ben wel recht op de man af, en bij mij is het links of rechts!

wcp, wat mij de laatste tijd erg opvalt is dat waneer jij je mengt in een vraag dit altijd leidt tot een oeverloze discussie, en daarbij ook nog eens standvastig je gelijk probeert te halen (mede door te smijten met link's) ondanks de vele goede bedoelingen en ervaringen die men samen probeert te delen, komen we altijd weer bedroefend uit! wat weer leidt tot een onvolledig beantwoord en een gesloten topic..

dit vind ik diep triest,

paul,

Santa (0), 18 jaar geleden

Tja, hoe moet je nu iemand beoordelen die enerzijds een persoon "verbiedt" om diens bedrijf te laten bezoeken door een vraagsteller terwijl die anderzijds zelf wel iemand aanraadt om verboden middelen te gebruiken en dan ook nog tussen neus en lippen laat merken dat hij de illegale wegen wel kent.....??

sytze (0) PRO, 18 jaar geleden

Ik weet het wel maar ik durf het niet meer te zeggen..........

henkenrianne (0), 18 jaar geleden

Jongens, jongens toch.... rustig aan maar... Het zijn maar auto's weet je...
Heren uw meningen zijn mij glashelder. Dank voor alle hulp!

j.romijn (0) PRO, 18 jaar geleden

Heren R314 kun je gewoon via marktplaats kopen en aan de lage drukzijde kun je bij vullen, kosten, 46 euro met koppeling erbij.

primera p11 (0), 18 jaar geleden

Bijvullen kun je een airco toch niet?.
Als je de airco vult word deze toch eerst leeggetrokken en ontvochtigd.
Dan word eventueel het drogerfilter vervangen, afeperst en opnieuw gevuld.
Tenminste dat is bij mij gebeurt.
En idd niet zelf gaan zitten klooien met freon en r134a.

henkenrianne (0), 18 jaar geleden

Er zijn duidelijk nogal wat onduidelijkheden als het gaat om airco's...

j.romijn (0) PRO, 18 jaar geleden

Primera,je hebt vast wel gelijk maar ik heb de complete airco op de sloop bij elkaar gezocht met de besturing afgeperst schoongemaakt en ingebouwd met de daarbijbehorende af dichtingen gevuld 2maal 46 euro en hij doet het prima.

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

john.. opzich een prima idee (wel illegaal) maar dit klusje is niet voor iedereen weggelegt, overgens het geschiet ook niet zonder risico! ik heb best begrip voor een ieder die zelf de kosten een beetje in de hand willen houden, maar kom jongens, voor slecht 120,- kun je het laten doen, en gebeurt het ook goed, daar kun je zelf toch niet voor gaan klooien, dit noemt men ook wel mieren N.....

paul,

j.romijn (0) PRO, 18 jaar geleden

Paul, wat is nou illegaal sinds STEK zij de prijzen alleen maar gestegen met dank aan de regering en de eu.

P. Kelder (0) PRO, 18 jaar geleden

dat alles duurder is geworden john, daar ben ik het helemaal mee eens.. en dat begint al in de buurtsuper, daar verander je niks aan.

paul,

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 306 of stel zelf een nieuwe vraag.