Peugeot 107 2013: Kabelset trekhaak installeren

Bouwjaar: 2013, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1KR, Motorinhoud (cc): 1000, Vermogen (kw): 50

Ik ben een afneembare trekhaak (voor fietsendrager) aan het installeren op onze 107. Ik heb de trekhaak vastgeschroefd en ik heb de (7 polige) universele kabelset naar binnen geleid. Maar ik kan nu wat hulp gebruiken bij het aansluiten van de kabelset.

De bedrading van de auto zit netjes ingepakt, en ik kon zelf zo 1-2-3 geen bruikbaar bedradingschema vinden.

Kan iemand me vertellen waar ik de kabelset het beste kan aansluiten op de bedraging van de auto? En welke draden (kleuren) moet ik hebben voor de achterlichten, richtingaanwijzers, remlichten en mistachterlicht?

Alvast bedankt!

kjdkraker

Geplaatst door kjdkraker , lid sinds 17 jaar geleden

2 Reacties

Hempie1, 2 weken geleden

Het ligt aan de set die je gekocht hebt.
Als je een ouderwetse universele set hebt gekocht zou ik die ruilen voor een set die speciaal voor je auto gemaakt is. Dan kun je de stekkers van de achterlichtunits losnemen, die met de nieuwe draadbundel verbinden en de twee stekkers die al aan de nieuwe draadbundel zitten, passen dan op de achterlichtunits.
Dan de relaiskast aansluiten aan de nieuwe bundel en een plusdraad direct van de accu van vóór naar achter leggen. Zo gaat dat tegenwoordig! En op die manier belast je de originele bedrading niet want de stroom loopt door die extra pluskabel die vanaf de accu komt. (Het is mogelijk maar onwaarschijnlijk dat er al een plus aanwezig is)
Bij het aansluiten van een ouderwetse universele set, loop je het risico dat de boord-elektronica in de war raakt vanwege de hogere belasting op de originele bedrading.
Schema's voor universele bedrading zijn makkelijk te vinden. Deze bijvoorbeeld: https://www.trailerandtools.nl/13-Polige...
ECS electronics is een producent van hoge kwaliteit kabelsets
https://trekhaakland.nl/Uitleg-Trekhaakb...

Het principe is dat je niet de stroom van de achterlichten aftapt maar slechts het signaal. Dat signaal schakelt het betreffende relais in dat vervolgens de stroom van de extra plusdraad naar de verlichting van de aanhanger stuurt.
Bij een aanhanger valt het dan op dat de verlichting feller brandt. Bij een fietsdrager zal dat verschil minder opvallens zijn omdat de draden korter zijn en dus minder weerstand geven.

kjdkraker, 2 weken geleden

Bedankt. Maar ik kon voor de 107 helaas geen auto specifieke kabelset vinden. Daarom heb ik nu een universele (Brink 766001).
Mijn vraag is nu eigenlijk: waar kan ik de kabelboom van de auto het beste 'aftappen', en wat zijn de draden (kleuren) voor de benodigde verlichting. Iemand die daar een schema van heeft?

    Ik heb ondertussen deze gevonden: https://catalogue.ecs-electronics.nl/DownloadFile.aspx?directlink=PE045DL/PE045DL.pdf Daarmee moet het wel lukken. - kjdkraker, 2 weken geleden

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 107 of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.