Peugeot Peugeot 309: Kapot wiel lager of is het de aandrijf as?

Bouwjaar: 1992

De 309 van mijn vriendin maakte afgelopen weekend na een rit van 80 km plots een zingend geluid bij naar het lijkt linker voor wiel. Het stopte ook een stuke verder weer. We zijn gestopt en ik ontdekte niks aan de rechter kant, wel zag ik dat de linker buitenste as hoes half open is gescheurd. Dus toen dacht ik hmm het linker wiel lager zal wel kapot zijn en die rechter stof hoes zal wel toeval zijn.
We zijn daarna gewoon weer naar huis gereden maar het zingen kwam steeds weer terug en steeds vaker.
Nu heb ik de auto in de garage staan en heb links voor een onderzoek ingesteld.

Ik heb eerst opgekrikt en gekeken of het wiel goed rond gaat en niet rammelt (lager) dat blijkt niet echt duidelijk hoorbaar omdat je ook de aandrijfas rond moet gooien, wel gaat het wiel vrij soepel rond.
Dus voor ik het hele zootje uitelkaar haal besloot ik eerst maar even rechts voor alles los te maken omdat ik daar toch de stofhoes moest vervangen.

De aandrijfas gaat overigens nadat ik de as bout los heb gemaakt vrij soepel in het lagerhuis op en neer (in de groeven bedoel ik) aan de linker kant ging hij er vrij zwaar in op en neer, maar dat kan natuurlijk gewoon vuil zijn, normaal zit het ook gewoon vast :) Maar misschien dat het duid op een kapot lager..

Vandaag las ik vele posts over aandrijfassen vervangen enz. weet nu dus ook dat ik bak olie kan verwachten :)

Voor ik verder ga met demonteren wil ik graag even weten of dit zingende geluid de homokineet kan zijn? De stof hoes is immers enkele honderde Km gescheurd geweest. Ik hoor geen rare tikken (ook niet in bocht of bij optrekken). Wel zal ik de aandrijf as schoonmaken om eventueel zand te verwijderen en daarna weer flink invetten. Is de enige smering die de homokineet en het lager heeft het vet in de as hoes?

Ik hoop dat iemand me een advies kan geven om te controleren of homokineet nog goed is en waar ik anders het zingende geluid kan zoeken.

Alvast bedankt

Ralf van Diesen

ralfvd

Geplaatst door ralfvd (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 309? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

oldtimer (0) PRO, 18 jaar geleden

wiellager is meer een soort van grommen,dus als het echt op zingen"janken--gieren"lijkt zal het de homokineet wel wezen.

ralfvd (0), 18 jaar geleden

Ik heb de stof hoes vervangen (na veel gepruts en gestuntel) Nieuw vet er in en probleem lijkt compleet verdwenen.

Bedankt voor je reactie

Ralf

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 309 of stel zelf een nieuwe vraag.