Peugeot 309: Klein onderhoud

Bouwjaar: 1990, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4

Ik rijd nu bijna een jaar in mijn Peugeot 309 en ben heel blij met de manier waarop hij zich tot nu toe gehouden heeft. Nu zijn er echter wel wat zaken die gewoon een keer moeten gebeuren en nu een lekker lenteweertje aangebroken is en hij aan het eind van de maand naar de APK moet lijkt dit me een prachtig moment om het te gaan doen. Nu heb ik daar de nodige vragen over, met name over wat voor spullen ik voor dit type auto moet gebruiken: ik heb geen boekje en kan het op internet maar moeilijk vinden.

De bougies heb ik nog nooit vervangen en ik heb zo het vermoeden dat dat toch eens moet gebeuren. Ik krijg ze echter niet los met een bougiesleutel. Ze zitten echt muurvast. Wat moet ik daar mee? En ook handig om te weten: wat voor type bougies heb ik nodig? Ik heb begrepen dat daar verschil in is en ik dacht er eentje uit te draaien om te kijken, maar dat is nu dus geen optie.

Daarnaast piept de v-snaar als de motor koud is. Hij flubbert ook een klein beetje en dat voelt niet helemaal lekker. Is het een kwestie van lostrekken en er een nieuwe omspannen of komt het (en dat zal ongetwijfeld zo zijn) wat nauwer dan dat? En ook daar: hoe weet ik wat voor v-snaar ik nodig heb?

Het lampje van de koelvloeistof sprong gisteren even aan en uit en dat gebeurde vandaag weer. Alleen bij een koude motor, zo lijkt het, maar dat zou volgens mij kunnen betekenen dat het langzaam minder wordt. Ik weet dat ik beter geen vloeistof kan mengen, maar hoe kom ik erachter wat er nu in zit?

Zelfde geldt een beetje voor motorolie: geen idee wat er nu in zit, heeft een jaar mooi op niveau gestaan, nu nog steeds, maar er kunnen wel wat drupjes bij, wat voor motorolie moet ik erin gooien en mag ik dat gewoon mengen met de olie die er nu in zit?

Ik weet het, het zijn echt amateurvraagjes, maar ik heb geen boekje en mensen met een 309 zijn schaars. Ik was al ontzettend trots dat ik een van de aandrijfassen ooit zelf vervangen heb ;)

jhaagmans

Geplaatst door jhaagmans (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 309? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

14 Reacties

Beunhaas (540) PRO, 15 jaar geleden

1-Bougies:
Eyquem RFC 52 LS
Champion RC9 YCC

Of gelijkwaardig, de automaterialenhandel kan met het kenteken de goeie spullen zoeken....

Begin eens met kruipolie (1 dag) en dan de bougiedop erop (doppendoos)

2-V-snaar , gewoon spannen, kleine bout lossen , dynamo kantelen , bout vastdraaien, gewoon iets strakker tot ie niet meer piept.

3- Koeling -Gewoon standaardspul.

4 -Olie -Hema halfsynteet 10W40

Meer vragen?

jhaagmans (0), 15 jaar geleden

Kort maar krachtig! Bedankt.

V-snaar spannen kan ik proberen (piepen is iets van de laatste tijd), maar wanneer is het tijd om hem wel te vervangen?

En hoef ik bij de koelvloeistof niet op kleur te letten? Ik zie altijd verschillende soorten in verschillende kleuren staan. Geen idee alleen wat er in zit (kleur weet ik eigenlijk ook niet)

Beunhaas (540) PRO, 15 jaar geleden

[quote=jhaagmans]V-snaar spannen kan ik proberen (piepen is iets van de laatste tijd), maar wanneer is het tijd om hem wel te vervangen?[/quote]
Ik heb in mijn lange carriere van 36 jaar zo'n 1,3 miljoen kilometer afgelegd met meestal oudere auto's en ik kan me eigenlijk niet herrinneren dat ik ooit een V-snaar vervangen heb...
Zolang hij niet gerafeld is , kan het nog best, het vervangen stelt overigens weinig voor.

320 (0), 15 jaar geleden

let op; je hebt een speciale bougiesleutel of dop nodig.

jhaagmans (0), 15 jaar geleden

[quote=320]let op; je hebt een speciale bougiesleutel of dop nodig.[/quote]
Ja, mijn buurman heeft zo'n sleutel met een passende dop, maar die heb ik de vorige keer een beetje getordeerd, zo vast zaten die dingen. Gisteren heb ik een bougie geprobeerd los te "weken" met kruipolie, maar zojuist geprobeerd en weer muurvast, ik zit eraan te denken om de dop op een ratel of sleutel met meer hefboom te zetten, maar ik hoop wel dat dat geen kwaad kan als dat ding zo vast zit.

Even m.b.t. koelvloeistof: bijvullen doe je neem ik aan in het resevoir, maar ik heb begrepen dat je het beste ook je koelvloeistof kunt ontluchten, hoe doe je dat precies? Radiateurdop eraf, motor aan, uit en alles weer dicht?

jhaagmans (0), 15 jaar geleden

In de V-snaar zit bij nadere inspectie een soort "flapje" aan de buitenkant los (lijkt wel alsof iemand er een stukje vanaf heeft proberen te schrapen), dat duidt toch wel op onherstelbare slijtage, daarnaast is de speling volgens mij niet zo groot dat het gepiep daardoor zou moeten komen. Kom ik weer terug op mijn vorige vraag: is er één soort V-snaar of moet ik een specifiek soort hebben? En hoe vervang ik deze? Gewoon eraf halen en er weer op leggen?

En dan iets heel stoms: ik kan het reservoir van de koelvloeistof niet vinden! Van vooraf gezien zit rechts een reservoir voor de ruitenwisservloeistof, bijna tegen de voorruit aan rechts zit een minireservoir waarvan ik denk dat er remvloeistof in zit (correct me if I'm wrong), maar ik kan niets vinden dat ik zou kunnen aanwijzen als koelreservoir. Direct naast de radiateur zit een dikke metalen cilinder met een dop erop (dat zou de dop van de radiateur moeten zijn), zou de radiateur dan al een reservoir in zich hebben en er geen extern reservoir bestaan?

Aan de dop die erop zit zit wat groene vloeistof, klopt het dan dat ik dan "gewoon" groene koelvloeistof moet kopen en die daar bij die dop in moet mikken?

kjdkraker (0), 15 jaar geleden

Ik kan je aanraden om een 'Haynes Service and Repair Manual' voor je auto te kopen.

Edit: Voor mijn 406 heb ik een 2e hands gekocht via amazon.co.uk. Daar zie ik er ook genoeg voor de 309 1986-1993..

jhaagmans (0), 15 jaar geleden

[quote=kjdkraker]Ik kan je aanraden om een 'Haynes Service and Repair Manual' voor je auto te kopen.[/quote]
Heb ik vorig jaar bij aankoop al eens naar gezocht, maar die kon ik voor dit bouwjaar niet vinden.

Beunhaas (540) PRO, 15 jaar geleden

[quote=jhaagmans]1-In de V-snaar zit bij nadere inspectie een soort "flapje" aan de buitenkant los (lijkt wel alsof iemand er een stukje vanaf heeft proberen te schrapen), dat duidt toch wel op onherstelbare slijtage, daarnaast is de speling volgens mij niet zo groot dat het gepiep daardoor zou moeten komen. Kom ik weer terug op mijn vorige vraag: is er één soort V-snaar of moet ik een specifiek soort hebben? En hoe vervang ik deze? Gewoon eraf halen en er weer op leggen?

2-En dan iets heel stoms: ik kan het reservoir van de koelvloeistof niet vinden! Van vooraf gezien zit rechts een reservoir voor de ruitenwisservloeistof, bijna tegen de voorruit aan rechts zit een minireservoir waarvan ik denk dat er remvloeistof in zit (correct me if I'm wrong), maar ik kan niets vinden dat ik zou kunnen aanwijzen als koelreservoir. Direct naast de radiateur zit een dikke metalen cilinder met een dop erop (dat zou de dop van de radiateur moeten zijn), zou de radiateur dan al een reservoir in zich hebben en er geen extern reservoir bestaan?

3Aan de dop die erop zit zit wat groene vloeistof, klopt het dan dat ik dan "gewoon" groene koelvloeistof moet kopen en die daar bij die dop in moet mikken?[/quote]
1-Als tie is beschadigd, vervangen, neem hem gewoon mee als je een nieuwe gaat kopen.

2-Auto's HEBBEN GEEN koelvloeistofreservoir...., er is gewoon een circuit en meestal ook een expansievaatje waar je het niveau kan zien.
Soms (denk bij jou ook ) is er binnen de radiateur een expansiedeel waar je het niveau kan zien...

3-Ja, bijvullen via de radiateurdop, als die er is.
Ontluchten: gewoon laten draaien tot ie warm is, de lucht komt er meestal zelf wel uit, eventueel nog wat bijvullen.
Kijk op de thermometer als tie warm is.

jhaagmans (0), 15 jaar geleden

Bedankt. Ga ik morgen die V-snaar eraf halen en ga ik wel even langs een onderdelenwinkel (of andersom, dat is misschien handiger ;) )

Ik kan dat expansievat dan dus ook niet vinden. Ik kan dus ook geen niveau aflezen. Hoe weet ik dan hoeveel ik er in moet gooien? Ik neem aan dat het niet tot aan de radiateurdop (die is er) moet vullen .. ?

Beunhaas (540) PRO, 15 jaar geleden

Jawel, gewoon volgooien, er is altijd een expansie mogelijkheid.

jhaagmans (0), 15 jaar geleden

Heel erg bedankt, ik roep wel als ik nog vragen heb!

Bert deLeeuw (0) PRO, 15 jaar geleden

ALS JE OP INTERNET www.hbase.nl OPZOEKT DIT IS EEN ONDERDELENSITE VAN ALLE MERKEN EVEN JE KENTEKEN IN VULLEN EN KLAAR IS KEES PROBEER HET MAAR EENS.
GR.BERT

jhaagmans (0), 15 jaar geleden

Dat is handig! Weet ik meteen wat voor bougies ik nodig heb. Thanks!

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 309 of stel zelf een nieuwe vraag.