Peugeot PARTNER 170C 1.6HDI - 55KW: mogelijk airco lek ?

Bouwjaar: 2012, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 55

hallo,

peugeot partner van 2012 (55kw 1.6hdi), geeft een bepaalde chemische geur af wanneer je de airco opzet. dit is een muffe geur zoals bij een airco met schimmel of andere zaken in kanalen.
ik denk dat er een lek in de airco ergens zit en dat dit meekomt naar binnen. (het is echt giftig spul, moet onmiddellijk alle ramen open zetten als per ongeluk de AC knop is ingedrukt).

het systeem koelt nog goed, dus groot kan het lek niet zijn, en als de ac niet op staat dan heb ik er geen last van. dus ik denk dat aan de kant van de hoge druk moet zitten.

wat is de grootste kanshebber om stuk te zijn ? en wat denken jullie van lek detectie toe te voegen aan de airco om zo het lek op te sporen ?

dank

fillemon

Geplaatst door fillemon (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot Partner? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

kaleido 1 (1610) PRO, 4 jaar geleden

Als je het zo erg ruikt dan werkt de airco binnen de kortste keren niet meer.
Koelgas is in principe bijna reukloos , stinkt alleen als het systeem verbrand is door een defecte compressor bv.
Lekkage blijft doorgaan ook als de airco uit staat.
Ik denk eerder aan een vies interieurfilter in combinatie met schimmel op je verdamper en verdamperlekbak .
Zou beginnen met de boel te reinigen met een goed reinigingsmiddel , interieurfilter er uit zodat je bij de verdamper kunt komen.
Verdamper is lage druk zijde , hoge druk loop tot aan de orivice onder de motorkap.
Je kunt je koelsysteem leeg laten halen en kijken wat er mist qua inhoud , weet ook of er een lek in zit , let wel op jaarbasis raak je 10% kwijt , dus als hij nog nooit is geserviced ben je 70% kwijt , zal hij zeker niet goed meer werken.
Vergeet alstublieft dat gebeunhaas met detectievloeistof, dat is voor knoeiers.
Gewoon lek zoeken .

fillemon (0), 4 jaar geleden

dankjewel,

ik zal aan de slag gaan. interieurfilter vervang ik elk jaar.
schimmel op de verdamper... ok ik kijk het na. dat interieurfilter zit op een bijna onmogelijke plaats (bravo peugeot) ik vraag me af ik ooit bij die verdamper moet geraken.
de wagen is bijna 7 en de airco werkt wel nog heel goed.
detectievloeistof zal ik dan links laten liggen, maar ik vraag me af hoe zo'n lek dan zoekt. want een klein lek lijkt me gewoon niet detecteerbaar met een tracer of met afzeep-vloeistof.
dank

kaleido 1 (1610) PRO, 4 jaar geleden

Elk lek , nog zo klein is met zeepsop en stikstof , systeem onder druk zetten 15 bar , met een lekzoeker 5ppm gevoeligheid zijn ze allemaal te vinden, condensor is bij lekkage 1e verdachte.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot Partner of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum