Peugeot Partner: Partner 2006 springt willekeurig in ecomodus en start niet meer.

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 16V

Onze Partner (mei 2006) met chasisnr. VF3GJNFUC95201946 heeft startproblemen. Willekeurig weigert de auto om te starten. Soms start hij in 1 keer, soms na 3 pogingen, soms helemaal niet. Als de auto helemaal niet start, dan is wachten de enige remedie. Na 30 minuten start hij dan wel weer.

Bij het instappen van de auto zien we op de display vaak de melding "ecomodus aan". Deze melding ken ik als ik de auto schoonmaak en deuren open en radio aan heb. Na verloop van tijd stopt de radio en zie ik "ecomodus aan" in de display staan. Nu krijgen we deze melding soms al bij het instappen, als de auto een hele nacht heeft stilgestaan met alles (radio, verlichting) uit.

Als we de sleutel omdraaien, horen we de brandstofpomp zoemen. Daarna draaien we de sleutel verder om te starten en gebeurt er helemaal niks: geen getik, gezoem of geratel. Helemaal niks. De lampjes op het dashbord die moeten branden, branden gewoon. Er komt geen storingsmelding op dashbord of in display. De binnenverlichting reageert ook normaal: bij openen auto gaat verlichting branden, zodra auto is gestart dooft verlichting langzaam uit. Ook bij afsluiten, dooft verlichting langzaam uit als auto op slot is gedaan.

Ik had het vermoeden dat het iets te maken heeft met de parrot carkit. Dat is inmiddels uitgesloten door onze garage. De parrot krijgt nu stroom van het contactslot en is dus meteen uit, zodra de sleutel uit het contact is.

Als de auto start is het starten en lopen. De startmotor heeft geen enkele moeite met het ronddraaien van de motor.

Probleem is vervelend, want auto is nu onbetrouwbaar. Onderweg al 1 keer wegenwacht bij geweest (kende probleem niet en startte auto direct) en 1 keer mijn garagehouder met oplegger (natuurlijk startte de auto keurig toen garagehouder dit probeerde). Gelukkig hebben ze allebei wel de "ecomodus aan" gezien in de display.

Mijn garage heeft inmiddels de auto aan meetapparaten gehangen en kan niets vinden. Ook zij hebben de auto vaak gestart, zonder problemen. Vanochtend thuis weer geprobeerd: na 3 pogingen startte de auto.

Wie weet raad op dit raadsel?

huso66

Geplaatst door huso66 (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot Partner? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

hans4074 (0) PRO, 13 jaar geleden

Probeer het eens met de reservesleutel op moment dat motor niet aanslaat.

harry4203 (415) PRO, 13 jaar geleden

lijkt me toch een simpel gevalletje van een rotte startmotor. of eventueel de zekeringkast onder de motorkap(bm34 genaamd) stuk.
hans, ik lees eruit dat de startmotor niet draaid, en als ie wel draaid de motor ook meteen aanslaat. dan zal het wel niet in de sleutel zitten zeker?

hans4074 (0) PRO, 13 jaar geleden

[quote=huso66]Als de auto start is het starten en lopen. De startmotor heeft geen enkele moeite met het ronddraaien van de motor.[/quote]
Ben hiermee de mist ingegaan door het verhaal niet goed te lezen, maar je hebt gelijk Harry.

harry4203 (415) PRO, 13 jaar geleden

da's goeie monteurs eigen he, eerst diagnose stellen, en daarna kijken.

huso66 (0), 13 jaar geleden

@hans4074 en @harry4203: Dank voor jullie meedenken, maar ook met de reservesleutel blijft het probleem zich voordoen. Als de sleutel wordt omgedraaid om te starten, gebeurt er NIETS. Geen ratelende of tikkende startmotor, geen tikkende accu, helemaal niks. Als de auto daarintegen na enkele pogingen wel start, is het direct STARTEN en LOPEN. Ik ben een leek, maar volgens mij heeft dit met elektronica te maken en niets met mechanica. Hebben jullie misschien andere tips of suggesties voor een mogelijke oplossing?

hans4074 (0) PRO, 13 jaar geleden

[quote=harry4203]lijkt me toch een simpel gevalletje van een rotte startmotor. of eventueel de zekeringkast onder de motorkap(bm34 genaamd) stuk.[/quote]
Volgens mij kun je heel veel met Harry z'n reactie!? De BM34 (zek.kast motorruimte) waar Harry over spreekt is meer dan alleen een simpele zek.kast. Deze kast zorgt o.a. ook voor de aansturing van de startmotor. Zit hier bijv. een los of slecht contact in, dan zul je geen tik van de startmotor horen.

Renaultmonteurtje (0) PRO, 13 jaar geleden

@ TS, Ecomodus, is geen bijzondere melding bij PSA, de ECO modus zit bij PSA op de auto's om te voorkomen dat de accu leeg raakt(dit kan uiteraad nog steeds gebeuren), alleen de kans is kleiner), De BSI (zekeringkast interieur) meet hoeveel volt er in de accu zit, en onder een bepaalde drempel waarde gaat de auto is ecomodus

huso66 (0), 13 jaar geleden

@harry 4203 @hans4074 @fordmonteurtje Dank voor alle reacties. Mijn garage heeft er een andere startmotor ingezet. Eerst een gebruikte om te zien of het euvel verholpen is. En raad eens? Euvel verholpen. De startmotor was de boosdoener. Nu weer een betrouwbare auto. Gelukkig maar :-)

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot Partner of stel zelf een nieuwe vraag.