Peugeot 206: Ratel bij ingeschakelde airco

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: EW10, GTI 2.0 16v

Ik heb een 206 gti met daarop origineel een klimaatsysteem. Voor de vakantie wilde ik deze perfect hebben en dus laten bijvullen (was nodig zat 350 gram in ipv de nodige ruim 600 gram).

Voordat ik deze liet vullen maakte de pomp als deze was ingeschakeld een ratelend geluid, ik hoopte dat dit door de lage vulling kwam. Bij de specialist was het geluid er natuurlijk niet maar toch alles mooi laten vullen en olie laten vervangen. Alles was gestest en het systeem werkte optimaal. De drukken waren goed volgens de specialist en met 15 graden buitentemp kwam er -2,2 graden lucht uit de roosters.

Ook op vakantie (italie met 35 graden) heeft de airco perfect zijn werk gedaan.

Echter maakt de pomp nog steeds dat ratelend geluid als de airco aanstaat. Airco uit is geluid weg. Het is een vrij hoge toon welke mij doet vermoeden dat het niet uit de pomp zelf komt.
Verder is het geluid altijd hoorbaar en varieert mee met het toerental. Wat wel vreemd is, als de auto stationair loopt en dan even een dot gas gegeven wordt (tot ongeveer 2500-3000 rpm) dan is de pomp daarna stil bij stationair. Dat blijft dan tot er weer met de auto wordt gereden.

Iemand een idee wat dit kan zijn? Zit zelf te denken aan speling in de koppeling of zo, maar is dat af te stellen?

Wie heeft de gouden tip?

Jeroen_Sp

Geplaatst door Jeroen_Sp (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 206? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

anoniem-1573996169 (0), 12 jaar geleden

komt dit geluid niet van je koelfan af???

Jeroen_Sp (0), 12 jaar geleden

Volgens mij komt het daar niet vandaan. Weet het eigenlijk zeker. Omdat als de auto stilstaat en je dan gasgeeft gaat het geluid met het toerental mee omhoog om vervolgens bij stationair dus stil te zijn.

Fan draait bij stilstaan constant en zal dit dus niet zijn.

Jeroen_Sp (0), 12 jaar geleden

Niemand die dit heeft meegemaakt? Het valt mij namelijk op dat er meer peugeots met dit geluid rijden (vaak wel in mindere mate)

jan5047 (0) PRO, 12 jaar geleden

je kunt het misschien wel horen met een stetescoop op de pomp of deze leven maakt ik vermoedt toch de pomp

Jeroen_Sp (0), 12 jaar geleden

Zal inderdaad binnenkort eens het geluid exact lokaliseren. Vreemde is wel dat ik er al bijna 10.000 km mee rijd en alles perfect werkt.
Merkte ook dat een looprol van de multiriem wat speling had.

Maar eerst inderdaad maar eens precies kijken waar het geluid vandaan komt. Zal ook een filmpje maken van het geluid dan en hier neerzetten.

Jeroen_Sp (0), 12 jaar geleden

Gisteren nog even met een stethoscoop bezig geweest. Gelukkig komt de ratel niet uit de pomp zelf. Hier aan luisteren geef niet het geluid. Ook een looprol van de multiriem gecontroleerd en die is het ook niet. In mijn ogen is het echt de koppeling van de pomp welke dit geluid maakt, maar omdat deze draait als ingeschakeld (alleen dan is het geluid er) is deze niet te controleren met de stethoscoop.

Wederom na een paar keer gas geven (tot max 3000rpm) en de pomp blijft stationair stil. Gas geven geeft dan een lichtere ratel maar stationair meteen weer stil. Stukje rijden en de pomp maakt weer geluid. Ik vind het zo vreemd. Is er iets af te stellen aan de koppeling van de pomp wat dit geluid zou kunnen geven?

Ik had al eerder genoemd dat ik meerdere peugeots hoor met dit geluid, er moet toch iemand zijn die hier ervaring mee heeft?

peugeottechnieker (0) PRO, 12 jaar geleden

Als de airco ingeschakeld is, is de magneetkoppeling op de pomp 1 geheel met de pomp. Dat wil zeggen dat de pomp,poulie en koppeling allemaal even hard draaien en er geen snelheidsverschil tussen de verschillende onderdelen is. Dus kan er normaal gezien ook geen geluid uitkomen. Met de airco uitgeschakeld zou een defekt lager in de koppeling wel geluid kunnen veroorzaken omdat de pomp dan stilstaat en de poulie rondraait.
Nu terug naar het geluid, liggen de airco leidingen nergens koud tegen de carroserie ?
Als deze auto een dynamische multieriemspanner (met een veer spanner) heeft kan deze ook de oorzaak zijn omdat met de airco aan de riem en de motor anders belast worden.

Jeroen_Sp (0), 12 jaar geleden

Dat van de magneetkoppeling is inderdaad waar. Ik heb de multiriem er af gehad en dan is het geluid (vanzelfsprekend) weg. Inderdaad zit er best wel wat speling op de loop en span rol zelf, deze eerst maar eens vervangen dan. Zal proberen beide rollen de lagers te voorzien van wat wd40, is het geluid dan weg...dan weet ik zeker voldoende.

Bedankt voor de tip! Wordt gewardeerd!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 206 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum