Peugeot Boxer 2008: Ruitenwissers werken niet meer

Bouwjaar: 2008, Brandstof: Diesel, Transmissie: Handgeschakeld, Motorinhoud (cc): 2200

Hoi! Hopelijk kunnen wat Peugeot-experts me op de juiste weg helpen. Sinds vorige week heb ik problemen met de ruitenwisser. Van het een op het andere moment stopte deze met werken. Tijdens het rijden, met ruitenwissers aan, vielen deze uit (halverwege het raam - dus niet netjes terug naar nulstand). Vervelend uiteraard. Vooral nu met dit weer.

Ik neem jullie mee in een aantal zaken die ik al geprobeerd heb.

1) De stekkers controleren

Ik heb de spanning op de stekker van de ruitenwissermotor gecheckt. Die is er (dus zekering is ook prima). Dit is een vijfpolige stekker.

Er is een dikke massadraad, een dikke constante 12v en drie dunnere draden. Deze dunnere draden zijn kennelijk voor de verschillende standen.

Als ik de constante 12v verbind met de massa (draad of elders) wordt er keurig 12v weergegeven. Als ik de dunnere draden 1 voor 1 verbind, krijg ik bij één draad een goede 11,6 volt, bij de overige draden krijg ik niets.

Als ik dan de stuurhendel in een andere stand zit verandert er niets. Dus er komt geen spanning op een andere draad te staan. De ruitenwisserpomp werkt wel op dezelfde hendel. De ruitenwissers gaan dan overigens NIET daarna aan om de ruitenvloeistof te wissen.2) Ruitenwissermotor vervangen en getest

Met spanning op de stekker zou de motor moeten werken - zou je zeggen. Via een automaterialenzaak een nieuwe motor besteld (geen gebruikte dus) en die aangesloten op de stekker. Geen resultaat. Motor draait niet rond. Nu weet ik niet of deze dus een bepaald signaal moet krijgen vanuit de stekker? Ruitenwissermotor lijkt het niet te zijn - dus de originele nogmaals getest (deze zit nog ingebouwd). Getest met extra 12V op de polen te zetten (rechtstreeks van de accu). Geen resultaat. Niets draait rond. Het vermoeden heerst nu dat er een bepaald signaal of combinatie van signalen naar de ruitenwissermotor moet.Nu loop ik vast. Ik weet niet goed hoe dit systeem verder werkt en wat het kan zijn.

Zijn er relais die ik kan / moet controleren (handleiding zegt daar niets over).

Is dit een computergestuurd issue? (uit laten lezen bijvoorbeeld)

Kan het de stuurhendel zijn? Wat kan ik daar op nameten?U hoort het.. Ik heb geen idee meer. Het dashboard en de stuurkappen zijn allemaal al gedemonteerd voor zover nodig, dus ik kan bij de meeste zaken inmiddels goed bij.

Hopelijk zit er een Peugeot expert (niet de bestelwagen) op het forum die me verder kan helpen.

lepper

Geplaatst door lepper (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot Boxer? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

harry4203 (800) PRO, 1 jaar geleden

Haal de koplamp er maar uit, en snijd de kabelboom waar de wisserbedrading doorheen loopt maar eens open.

lepper (0), 1 jaar geleden

Bedankt voor de snelle reactie! Waar moet ik naar kijken? Gefrituurde kabels / breuk ?

harry4203 (800) PRO, 1 jaar geleden

Kan allebei, vaak smelten er massadraden met alle gevolgen van dien. Had je geprobeert de wissermotor even een andere goede massa te geven?

lepper (0), 1 jaar geleden

Ik ga komende dagen even kijken.

De nieuwe motor, en de huidige, beiden ook directe goede massa proberen te geven. Maakte helaas geen verschil.

lepper (0), 1 jaar geleden

Alle kabels doorgelopen... Die zijn prima.

Met het doormeten van de 3 'dunnere kabels' richting de stekker van de ruitenwissermotor komt er op 1 van de kabels, in welke stand dan ook, altijd 11,3 volt. Rare meting, maar die verandert niet. (dikkere kabels hebben gewoon prima massa en 12v constant.

Zit er ergens iets tussen de stuurschakelaar en de aansturing van de ruitenwissermotor dat ik kan nakijken? Of wellicht toch de hendel?

lepper (0), 1 jaar geleden

Iemand die hier wellicht nog ideeën over heeft?

Ik heb ook gekeken of de draden verschillende weerstand zouden moeten hebben. Bij het wisselen van de hendelstand verandert de weerstand op de draden niet. Ik meet nog steeds dezelfde waarden qua voltage.

Iemand enig idee of de ruitenwissermotor van een Boxer / Jumper / Ducato werkt met weerstand, of spanning?

Siem Bijman (200) PRO, 7 maanden geleden

heb je het nog kunnen oplossen lepper?

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot Boxer of stel zelf een nieuwe vraag.