Peugeot 106: Te laag stationair toerental

Bouwjaar: 1999

Betreft een 106 van bjr 1999, 1124cc met zo'n 125.000 km op de teller. Na de motor warm gestart te hebben (had ongeveer 15 min stilgestaan) draaide de motor met een toerental van 500 tpm, of nog minder, net genoeg om niet af te slaan. Na de motor stil te leggen en opnieuw te starten, bleef het toerental veel te laag. Tijdens het rijden ondervond je er niks van, miste ook geen vermogen. Na een nacht de batterij afgekoppeld te hebben, lijkt het probleem nu opgelost. Toch ondervind ik soms dat de motor niet mooi zijn toerental vasthoudt (voorheen dan), soms gebeurt het dat tijdens het indrukken van de koppeling, het toerental te ver terugvalt om dan wat te twijfelen rond de 800 tpm en dan terug te keren naar zo'n 900 tpm. Wagen wordt tijdig onderhouden bij officiele garage en er wordt Shell 98ron getankt. Iemand een idee.

chivas

Geplaatst door chivas (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 106? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

oldtimer (0) PRO, 18 jaar geleden

stappenmotortje stationair toerental reinigen en eventueel vervangen.

chivas (0), 18 jaar geleden

Ik lees veel over zo'n stappenmotor, maar wat regelt die stappenmotor en hoe werkt ze precies. Kan iemand dit toelichten ?

RDijkstra (0), 18 jaar geleden

Zoals Oldtimer Jansen al zegt regelt de stappenmotor het stationaire toerental (door de gasklep te openen), deze word aangestuurd door de ecu aan de hand van de gegevens van de lambdasensor, temperatuursensor, luchtmassa meter berekent de ecu hoeveel de stappenmotor moet worden aangestuurd is het teveel gestuurd zegt de lambdasensor dat het mengsel te rijk is en dan regelt de ecu de stappenmotor iets terug totdat de waarde stabiel blijft, dan is je stationaire toerental bereikt.

Ik hoop je zo voldoende informatie te hebben gegeven.

groet Reinder

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 106 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum