Peugeot 306 XR 1.4: Tikkend geluid bij optrekken, niet bij constant toerental

Bouwjaar: 1997

Bij het optrekken hoor ik een hard tikkend geluid, ongeveer met de frequentie van een klep. Dit is alleen te horen bij accellereren van de motor (ook ontkoppeld, dus geen aandrijfas ofzo). Hoe groter het gevraagde vermogen (optrekken met 50 in z'n 4 zeg maar) dan is ie het hardst. Bij een constatnt toerental (stationair of rijdend) geen geluid te horen.
Wat kan dat zijn? Een hydr. klepstoter die lek is? Een defecte klep?
Distributiesnaar/2x riemen en poelie reeds gechecked. Die zijn het niet. Komt echt van ondet het klepdeksel vandaan zeg maar.
Wie weet wellicht wat het is?

Jansen737

Geplaatst door Jansen737 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 306? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

Nic8069 (0) PRO, 19 jaar geleden

Een krukasschaal die uitgesleten is misschien? Speling tussen krukas en drijfstang? Als er vermogen gevraagd wordt worden de krachten daar groter. Met micrometer proberen in een bougiegat op de zuigerkop te meten.

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Als het tikken meer een kloppen is, is het normaal en komt het van de lagerschaal die het dichtst bij de distibutie ligt.

Jansen737 (0), 19 jaar geleden

Oldtimer,
Nou dat dacht ik ook. Ik heb echter 70000 km geleden al eens zo'n kloppend geluid gehad. Heb toen het juiste partnummer poelie gemonteerd, toen was het over. Nu bij 90000 en 4 jaar verder, mooie weer, raampje open, hoor ik die tikken. Met de ramen dicht dus niet. Dus hoelang dat al is weet ik niet want swinters rijdt ik met de ramen dicht (allemaal denk ik wel haha). Het geluid is echt anders als het kloppen, dat had ik toch al veel eerder moeten horen dan? Het is echt een metaal op metaal geluid. Ik ga eens onder het klepdeksel kijken wellicht zie ik wat? Kan daar iets los zitten (moer op klep oid?)

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Zet de multieriem maar eens wat losser, of is het gekomen na het vernieuwen van de distributie??

Jansen737 (0), 19 jaar geleden

Ja inderdaad na het vernieuwen van de distributie, die is pas gedaan. Staat wel op tijd (heb ik nog ff gechekd). De multieriemen staan zeker niet te strak. Maar ook als de distributie wat losser gezet wordt (liever niet) dan is het geluid er ook. Hij staat nu dus niet te klapperen tegen het kunststof huis wat er omheenzit.
Maar de tikken bij optrekken blijven. rara

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Met die andere poulie was het probleem eigenlijk niet over,later kwamen ze ook met een aangepaste steun voor de dynamo zodat die wat lager kwam te zitten en de hoek waaronder de riem aan de poulie trok veranderde waardoor het probleem wel over was.

Jansen737 (0), 19 jaar geleden

Dus jouw advies blijft toch bij het verlagen van de spanning van de riem van de dynamo en die van de stuurbekrachtiging? Zodat ie bijna "slipt" zeg maar ?
Want die distributieriem wil ik niet slapper zetten vanwege het klapperen tegen het huis, lijkt me niet gezond voor dat ding.

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Ervanuitgaande dat het geluid wat jij hoort is wat ik denk dat jij bedoelt,Dat vind ik het probleem met geluiden over internet,wat jij beschrijft, is dat ook het geluid wat ik denk dat jij uit die beschrijving denkt te horen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 306 of stel zelf een nieuwe vraag.