Peugeot 206: Versnelling blokkeert bij terugschakelen

Bouwjaar: 2007, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.4 HDi

Goede middag,

Mijn 206je (100.000 km) heeft regelmatig moeite met terugschakelen. Bij het terugschakelen van bijvoorbeeld 5 naar 4, ontkoppeld hij wel. De pook blokkeert echter als het ware, wanneer ik hem in een lagere versnelling wil zetten. Ik heb eens geprobeerd om wat door te drukken. Dan hoor ik het tandenknarsgeluid. Vaak helpt het om de het koppelingspedaal op te laten komen (zodat hij in z'n vrij rijdt) en het vervolgens weer in te drukken. De laatste tijd komt het ook voor van 4 naar 3 en 2.

Een half jaartje geleden heb ik de zelfstellende koppelingskabel laten vervangen, omdat ik vaak door de koppeling heen trapte. Recent heb ik bij de dealer de versnellingsbak olie laten vervangen. Er is toen tevens een additief bij gedaan wat mogelijk zou helpen. Helaas is het probleem er nog steeds.

Hebben jullie ideeën over wat het zou kunnen zijn en hoe ik dit kan testen?

Alvast bedankt!

Basbs

Geplaatst door Basbs (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 206? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

8 Reacties

kaleido 1 (1830) PRO, 12 jaar geleden

Je zou haast denken dat hij niet goed vrij komt

Basbs (0), 12 jaar geleden

Ferrie, bedant voor je reactie. Wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn? En heb je misschien een idee hoe ik kan bevestigen dat hij niet goed vrij komt?
Nu met het warmere weer heb ik er trouwens minder last van dan een maandje geleden.

kaleido 1 (1830) PRO, 12 jaar geleden

Als je de auto start in de versnelling met de koppeling dus ingetrapt ( anders wordt het een rommeltje) en je laat de koppeling langzaam opkomen tot het punt dat hij aangrijpt is deze afstand lang of kort ?
Als hij meteen aangrijpt als je het pedaal maar iets op laat komen zou de vrije slag niet goed kunnen zijn.
Het zou ook kunnen dat de koppelingsplaat niet goed gangbaar is op de prise as.
Als je de achteruit inschakeld gaat dit zonder kraken of wil dit ook moeilijk
Is de koppeling met kabel of hydraulische.

Basbs (0), 12 jaar geleden

Als ik de koppeling een centimeter of 2 laat opkomen begint de auto wat te trillen, ik neem aan dat dat het punt van aangrijpen is. Schakelen in z'n achteruit is geen probleem. Geen krakende geluiden iig.
De koppeling is met een zelfstellende kabel. Deze heb ik vorig jaar laten vervangen nadat ik minimaal 1 keer per ritje door de koppeling heen trapte. De garage vertelde me toen dat het of de kabel of de drukgroep was. Aangezien een nieuwe kabel een fractie kost van een nieuwe drukgroep heb ik de kabel laten vervangen. Daarna was het knappen van de koppeling verholpen. Een paar weken daarna begonnen echter de problemen zoals hier beschreven.

asx (0) PRO, 12 jaar geleden

als je koppeling zo laag zit is je drukgroep/koppeling toch zeer verdacht; even demonteren

kaleido 1 (1830) PRO, 12 jaar geleden

Dan vermoed ik toch dat de koppeling / drukgroep de boosdoener is vooral het schokken , dat houd in dat de koppeling niet meer egaal aangrijpt wat kan verklaren dat hij dus niet meer goed vrij komt.
Ben bang dat het sleutelen wordt.

Basbs (0), 12 jaar geleden

Bedankt voor jullie reacties. Het is niet dat de auto echt schokt als je de koppeling op laat komen. Maar je voelt gewoon wanneer die aangrijpt. Ik heb er vandaag nog eens opgelet en die 1-2 cm was misschien wat overdreven. Maar goed, ik breng hem binnenkort even langs een garage. Als het probleem gevonden en verholpen is zal ik dat nog even posten.

Basbs (0), 11 jaar geleden

Ik ben inmiddels langs de garage geweest. Uiteraard deed het probleem zich daar tijdens een proefritje niet voor. Eenmaal op de brug leek er wel wat speling op de schakelstangen te zitten. Deze heb ik daarom laten vervangen. Ook bleek er toch te weinig olie in de versnellingsbak te zitten ondanks dat deze net vervangen was door de dealer.

De problemen zijn nu een stuk minder, maar dat kan ook komen door het warmere weer natuurlijk.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 206 of stel zelf een nieuwe vraag.