Renault 5: Bobine/Startmotor vervangen... wanneer?

Bouwjaar: 1990

Een tijdje geleden liep m'n Renaultje totaal niet meer, hortend en stotend ging ik weg. De goede oplossing bleek bougies, bougiekabels, verdeelkap en rotor vervangen. Dit heb ik zowaar zelf gekund :) (Overigens heb ik de nieuwe bougies gewoon erin gedraaid zonder verdere smeerseltjes op de schroefdraad, is dit een probleem? Het leek mij niet aangezien de oude er al véél te lang in zaten, kurkdroog waren en er ook makkelijk uit kwamen...)

De auto loopt nu echt stukken beter, maar ik vraag me nog steeds af of ik 'm niet beter startend kan krijgen door bobine/startmotor te vervangen. Zijn er bepaalde symptomen waaraan je kunt merken dat deze twee echt vervangen zouden moeten worden?

Hoewel ik totaal verder geen achtergrond in auto's heb ben ik door m'n eerste geslaagde operatie toch wel enthousiast geraakt om nog meer dingen aan m'n auto te verbeteren ;)

ScubaHood

Geplaatst door ScubaHood (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault 5? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Paulus8636 (0) PRO, 19 jaar geleden

Als de motor tijdens het starten goed ronddraait is de startmotor gewoon goed. Daar hoef je dan niets aan te doen.
Slaat de motor slecht aan, dan kun je verder gaan zoeken. Als de motor warm prima loopt, niet inhoudt of stottert, dan is de bobine bijna zeker in orde.
Wel inhouden en stotteren? Dan even naar de garage en aan de scoop. Heb je een slechte bobine,dan is dat in twee minuten duidelijk.
Veel vaker heb je problemen met het mengsel. Dus carburateur enzo. Dat veroorzaakt ook slecht starten.

Gaat 'ie niet goed rond dan moet je het hele startcircuit bekijken: startmotor, kabels en aansluitingen, accu, dynamo (wordt de accu wel goed geladen?).

Dit is al aardig wat info waar je al een tijdje mee zoet kunt zijn. Voor dat je aan de carburateur gaat werken is het denk ik slim dat je er veel over leest. Ga je zo maar wat verstellen dan maak je het vaak alleen maar erger.
Succes!
Paul

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault 5 of stel zelf een nieuwe vraag.