Renault twingo: Bonkend geluid in (scherpe) bochten

Bouwjaar: 1995

Hallo mensen! Heb sinds enkele maanden een eerste eigen auto (Twingo uit 1995), maar sinds kort hoor ik steeds een bonkend geluid bij relatief scherpe bochten, onafhankelijk van de snelheid/versnelling.
Heeft iemand een idee wat dit kan zijn??? (En of het iets is dat je - als redelijk handig persoon - kan verhelpen?)

Groetjes, Nathalie

Nathalie82

Geplaatst door Nathalie82 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Twingo? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

gilbert3744 (0), 18 jaar geleden

Alleen bij scherpe bochten? Ik vrees dan voor de cardankoppen.
Normaal zitten deze in een rubber hoes met vet erin, helaas scheuren die hoezen nog al eens waardoor tijdens het rijden alle vet eruit vliegt en je cardan koppen 'droog'draaien. Die hoes zit vlak bij het wiel,draai de wielen uiterst links of rechts dan kan je zien of ze kapot/gescheurd zijn.

jan4888 (0), 18 jaar geleden

fusee kogels?

Ebber (0) PRO, 18 jaar geleden

Twingo=schroefveren gebroken!

sjaak r (0) PRO, 18 jaar geleden

Voorveer gebroken of aandrijfas stuk

jan4888 (0), 18 jaar geleden

Een probeem dat erg veel voorkomt bij een twingo de veren.
Ik denk dat dit de oplossing is.

succes

ksie (0) PRO, 18 jaar geleden

Controleer of de uitlaat goed vrijhangt.

Nathalie82 (0), 18 jaar geleden

Hallo daar! Heb samen met vader aantal dingen gecheckt:

- veren leken heel, hoewel een bevriende automonteur ons attent maakte op het feit dat er bij het draaipunt van de veren (die bij bochten ook bewegen!) ook iets mis zou kunnen zijn.
- pijp uitlaat zat wat los, maar konden niet zien hoe we deze zo vast moesten zetten dat het ding op zijn plaats blijft

Maar het meest opvallend was de gigantische hoeveelheid vet en smeer die zich aan de wielzijde aan de aandrijfas (buiten de stofkappen) had opgehoopt. De stofkap bleek echter nog in prima staat! Wij staan vooralsnog voor een raadsel...

Hebben homokinetische koppeling bekeken: wat is (teveel) speling??? We kwamen er niet uit, hebben vet toegevoegd en 't spul dichtgemaakt. En toen was 't geluid even verdwenen... Het begint nu weer toe te nemen, dus waarschijnlijk toch homokinetische koppeling c.q. aandrijfas. Zag trouwens net in vraagbaak dat er ca. 320 gram vet in zo'n koppeling dient te zitten, wat bij mijn auto bij lange na er niet in zat.

Over twee weken kunnen we terecht bij de bevriende monteur - ik houd jullie op de hoogte...

Ebber (0) PRO, 18 jaar geleden

Dan denk ik het wel te weten voor 99% zeker. Jouw homokineet hoes lekt langzaam wat vet. Als je rijd slingert het overgebleven vet naar buiten in de hoes en is er net te weinig smering waardoor het geluid zou kunnen onstaan, gewoon vol vet spuiten en een nieuwe klem om de hoes. Dan is het groot kans opgelost. Verder kunnen veren vaak wel gebroken zijn zonder dat je het ziet bv aan de achterkant van de schokbreker.

sjaak r (0) PRO, 18 jaar geleden

Vol vet spuiten heeft geen zin meer. Aandrijfas is echt stuk.
Zal toch een nieuwe in moeten

Nathalie82 (0), 18 jaar geleden

De bevriende monteur heeft er in gereden en de auto eens goed bekeken. Beide aandrijfassen bleken i.d.d. stuk te zijn, vandaar het bonkende geluid in de bochten. Goed te horen als de auto op de krik staat, voorwielen beide van de grond en dan gassen en sturen. Je hoort die koppelingen dan echt over elkaar heen rollen.
Daarnaast ontdekte hij dat de rechter-wiellager ook kapot is, wat tijdens het rijden in het algemeen ook een (heel zacht) bonkend geluidje geeft. Dit is ook goed te horen wanneer de auto op de krik staat en je de wielen laat draaien.

Maar goed: we kunnen nu dus aan de slag met het repareren van de gevonden problemen!

Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor alle adviezen: echt super!!!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Twingo of stel zelf een nieuwe vraag.