Renault Laguna: Buitentemperatuurmeter op hol geslagen

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 dci

Mijn buitentemperatuurmeter is al een tijdje op hol geslagen. In de winter gaf hij af en toe + 37 graden weer en nu hartje zomer -1, terwijl het buiten 24 graden is. Nu maakte me dit aanvankelijk niet zo heel veel uit. Maar nu (hartje zomer) heb ik het idee dat het invloed heeft op de werking van mijn climat-control. Deze blaast warme lucht terwijl ik wil koelen (airco). Ik weet dat de meter in de rechterbuitenspiegel zit. Weet iemand of deze eenvoudig te vervangen is en of dit invloed kan hebben op de (niet) werking van de airco?

Matt77

Geplaatst door Matt77 (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

Safrane10698 (0), 14 jaar geleden

Ja die heeft invloed op de airco. De sensor zelf zit in de rechterspiegel en is te vervangen, dit is niet moeilijk (maar als je pech hebt kan het spiegelglas breken bij verwijderen)

Verder als het de sensor niet is kan er een overgangsweerstand zijn in de draad waar deze van de deur de auto in gaat.

Matt77 (0), 14 jaar geleden

Die overgangsweestand is dat de stekker die de bedrading in de deur met de auto verbind, of is dit een weestand die in de kabelboom zelf zit?

Matt77 (0), 14 jaar geleden

Zojuist heb ik de stekker achter het kapje bij de buitenspiegel losgehaald, schoongeblazen en ingespayed met contactspray. Dit ook bij de stekker die tussen de deur en de auto zit gedaan. Allemaal geen effect op de weergave van de buitentemperatuur (3tot4 graden, terwijl werkelijk ca. 20graden). Wordt waarschijnlijk toch de sensor in de spiegel vervangen. Kan iemand mij vertellen hoe ik de spiegelkappen eraf moet halen zonder al het plastic te beschadigen? Zie aan de onderkant een lipje zitten, maar ben bang de boel af te breken als ik te enthousiast aan de slag ga.

Safrane10698 (0), 14 jaar geleden

Hiervoor moet je het spiegel glas verwijderen, alleen bij verkeerd verwijderen breekt het glas, en dat kan je niet los bestellen. De spiegel zit geklikt op een ronde schijf. Als je van boven en onder iets er tussen steekt kan je het glas eruit wippen. Hierna kan je bij de palletjes die de kappen vast houden.

Matt77 (0), 14 jaar geleden

Chips, dit klinkt nogal als een handeling waarbij het mis kan gaan.
Ga even informeren wat een sensor kost en wat het kost inclusief plaatsing.
Afhankelijk van het prijsverschil neem ik de gok.
Zal mijn ervaring tzt posten.
i.i.g. bedankt voor je antwoord Sebastiaan.

Matt77 (0), 14 jaar geleden

Sebastiaan,
Weet jij wat het effect op de airo is als ik de sensor uitschakel. (het stekkertje in de spiegel lostrek)?
Kan ik wellicht tijdelijk met airo rijden en de sensor na de vakantie vervangen.

Safrane10698 (0), 14 jaar geleden

Het moment waarop hij daadwerkelijk de airco aanzet word er soewieso door bepaald. Wellicht heeft het ook invloed op de ventilatie sterkte.

Matt77 (0), 14 jaar geleden

Heb het in mijn vakantie getest.
Stekker van de spiegel eruit getrokken.
Gevolg: Ledje waarin de temperatuur van de airco staat weegegeven blijft een tijdje leeg. Vervolgens springt hij aan en "DE AIRCO WERKT"!
Lekker de hele vakantie (buiten 30graden) met airco kunnen rijden.
Nadeel: Spiegel verstellen, verwarming en inklappen functioneerde uiteraard ook niet. Binnenkort haal ik de spiegel er voorzichtig af en knip in de kabel van de buitentemperatuurmeter door. Werkt bovenstaande in ieder geval wel weer. Dan even zoeken wat een nieuwe sensor moet kosten.

Safrane10698 (0), 14 jaar geleden

Dan zou ik de draad heel houden als je toch van plan bent er een nieuwe in te zetten. Anders creeer je weer een mogelijkheid tot storing.

Matt77 (0), 14 jaar geleden

Oké ik dacht dat je de draad moest doorknippen en de nieuwe eraan moet solderen.

Safrane10698 (0), 14 jaar geleden

Ja buiten achter de spiegel kan je hem het beste opnieuw aansolderen. Maar om nou twee keer risico te lopen op het glas te breken.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.