Renault Clio 2001: Clio 2001 1.9D gloeibougie afgebroken, en nu?

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9D

Half jaar terug een gebruikte Clio gekocht bij een handelaar. Clio 2 phase I, uit 2001. Turboloze 1.9 diesel, de oerdiesel volgens sommigen. Doet het prima, maar met koud weer heeft ie wat moeite met starten. Vaker/langer starten dan gebruikelijk. Omdat de onderhoudshistorie niet bekend is en er reeds 320k+ op de teller staat, maar eens begonnen met de gloeibougies vervangen. Voordat we hiermee begonnen even gekeken en toen viel me op dat 1 gloeispiraal lager leek te zitten dan de rest. Trek ik de stekker 'los', blijkt er helemaal geen gloeibougie te zitten... Kijk ik in het gat, is het wel dicht, een paar cm het blok in. Conclusie; bij een vorige eigenaar is de gloeibougie afgebroken en die heeft daar dus niks aan gedaan. Nu zit ik dus met een afgebroken gloeibougie, hoe krijg ik die eruit?
Het restant van de gloeibougie zit er overduidelijk al langere tijd in (gezien de roest op de breuk/kop). Het restant zit dus zo'n 3 centimeter onder het oppervlak van de cilinderkop.

doekoe

Geplaatst door doekoe (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Clio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

moderator (0) PRO, 9 jaar geleden

Laten zitten. Met 3 goede gloeiers springt de motor ook wel aan.

doekoe (0), 9 jaar geleden

Oké, bedankt. Het klinkt vrij onwaarschijnlijk, ik bedoel, hij zal het wel doen, maar welk effect heeft dit op de cilinder die niet voorgegloeid wordt? En start ie ook in de winter, met bijv -5 of -10, gewoon wel goed op 3 gloeiers?

En heb je nog tips om de 3 hele gloeiers er ook 'heel' uit te krijgen? Ik dacht zelf aan een aantal dagen 's avonds goed inspuiten met WD40, en dan met een momentsleutel (18nm?) losdraaien, eventueel geholpen door kleine tikjes met een kleine hamer?

Safrane10698 (0), 9 jaar geleden

Een beetje specialist heeft hier speciaal gereedschap voor. De afgebroken stift kan daarmee uitgedraaid worden en de nog niet gebroken kunnen losgetrilt worden. En met zo'n km stand kan hij er wel eentje missen. Maar sommige mensen willen natuurlijk alles in orde hebben. Kosten baten plaatje.

doekoe (0), 8 jaar geleden

Een jaar na dato nog even terugkoppelen: de garage had weinig hoop, maar het was toch gelukt om de gloeibougie te verwijderen! Nu dus alweer bijna een jaar op nieuwe (inmiddels niet meer zo nieuwe...) gloeibougies. Het zal best dat ie ook wel met 3 gloeiers start, maar op 4 doet ie het toch echt een stuk beter! Opgelost dus...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Clio of stel zelf een nieuwe vraag.