Renault Clio: Elektrisch raam passagier werkt niet

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4 16v

Het elektrische raam van de passagiers kant werkt bij mij niet meer. Dit was van de ene op de andere dag. Hij deed het nog gewoon en ineens niet meer. Gelukkig zit hij wel gewoon bovenin. Heb het idee dat het met/door de vorst periode is gekomen.
De verlichting in zowel het knopje aan de passagiers als de bestuurders kant (om het passagiers raam te bedienen) werkt nog wel.

Verder kan ik nog melden dat, wanneer ik het elektrische raam aan de bestuurders kant bedien ik de binnen verlichting/dimlicht even uit zie gaan als hij bedient wordt (soort spanningsdip doordat het raam dan naar boven/beneden gaat). Dit lijkt me normaal. Maar ik zie dit niet gebeuren als ik het elektrische raam aan de passagiers kant bedien. Het lijkt er dus op dat het motortje ook geen stroom pakt dan en hij ook niks probeert? Het raam lijkt me dan dus ook niet vast te zitten oid.

Als laatste nog iets vreemds, ik ging de zekering controleren. Blijkbaar is er 1 zekering voor beide ramen, maar ik kan hem niet vinden!
In het boekje staat het symbool voor 'raam bediening': een pijltje omhoog en omlaag en volgens het overzicht van de zekeringen (staat op de achterkant van het afdekplaatje) zou het de volgende zekering moeten zijn:
je hebt bovenin redelijk wat kleine zekeringen en onderin wat grotere. Als de alleen de grote zekeringen bekijkt moet het de meest rechts-boven zekering zijn volgens het overzicht.
Nou komt het vreemde, als ik deze eruit haal werkt het elektrische raam van de bestuurders kant nog gewoon!

Ik heb dus 2 vragen:
- Wat zou er kapot zijn? Het motortje of ...
- Qua zekeringen, zit ik nou echt scheel te kijken of is het overzicht niet goed, welke zekering is voor de elektrische ramen?

Bedankt alvast!!

langenb

Geplaatst door langenb (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Clio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

Heino4267 (225), 11 jaar geleden

Als de overige ramen wel werken, is een defecte zekering niet voor de hand liggend.

Het kan zitten in:
- raamschakelaar aan passagierskant (je komt daar achter door handmatig de juiste contacten door te verbinden en kijken of het raam dan wel beweegt)
- raamschakelaar aan bestuurderskant (idem)
- draadbreuk in de draaddoorvoer van de passagiersdeur (meten)
- defecte motorprint raambediening passagiersdeur (meten)

Hereaux (0), 11 jaar geleden

Haal eerst het deur paneel er af dan kun je zien wat de status is van je, staalkabels, haspel, motor en bedrading.

langenb (0), 11 jaar geleden

Raamschakelaars zijn het denk ik niet. Zowel bestuurder als passagier doet het niet en ze deden het allebei wel eerst. Zou wel heel toevallig zijn als ze allebei kapot zijn gegaan in een paar maanden.
Ik zal de passagiersdeur eens openschroeven en daar wat meten met de multimeter. Kan ik ergens vinden hoe het zou werken? Neem aan iets van 3 aderige draad en 3 polig motortje, 1 ground, 1 voor omhoog, 1 voor omlaag? 12Vdc?

Ik hoop nog wel dat iemand mij kan vertellen waar de zekering nou exact zit. Erg vreemd dat het overzicht niet de juiste aangeeft bij mij.

Thnx voor de reacties!

Heino4267 (225), 11 jaar geleden

[quote=langenb]Raamschakelaars zijn het denk ik niet. Zowel bestuurder als passagier doet het niet en ze deden het allebei wel eerst. Zou wel heel toevallig zijn als ze allebei kapot zijn gegaan in een paar maanden.[/quote]
Het is juist wel voor de hand liggend: als één van beide kapot is, doet de andere het ook niet.
Dit kan je controleren zonder deuren demonteren e.d., dus ik zou hier als eerste beginnen.

RPJdeWeert (0), 11 jaar geleden

Klopt, als de schakelaar aan bestuurderskant kapot is dan doen de andere het ook niet.

langenb (0), 10 jaar geleden

Hier een late reactie van mijn kant, maar ik was er nog niet aan te gekomen. Komt o.a. doordat het nou niet echt zomers weer is geweest en ik gebruik 'm niet zo heel vaak.

Deze week eerst wat info gezocht en gisteren alles bekeken. Het was inderdaad een schakelaar. Degene aan de bestuurderskant was niet goed meer, dus even een nieuwe halen bij een sloper.
Thnx voor alle info!

Hier nog wat dingen die ik had gevonden mbt het klusje, altijd handig voor iemand met hetzelfde probleem als ik:

Youtube filmpje hoe je het zijpaneel moet verwijderen:
http://www.youtube.com/watch?v=h1FowNQul...

Document Clio Elektronische installatie
http://www.mediafire.com/download/4jmmd2...
(mbv dit document kon ik de schakelaars doormeten en kwam ik tot de conclusie dat hij kapot was)

Ruud Renault (0), 10 jaar geleden

Is deze PDF file ook te gebruiken voor een Megane Grandtour uit 2005?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Clio of stel zelf een nieuwe vraag.