Renault Laguna 2011: Fluitende stuurbekrachtiging

Bouwjaar: 2011, Brandstof: Benzine, Motorinhoud (cc): 2000, Vermogen (kw): 103

Allen,
Ik heb een vraag over de stuurbekrachtiging van mijn Laguna uit 2011. Zodra ik de motor start komt er een fluitend geluid (Zoemende electromotor/ servo?). Dat geluid verandert in toonhoogte wanneer ik aan het stuur draai. Het geluid lijkt in volume te wisselen. De ene keer valt het maar op dan de andere keer. Over het algemeen lijkt het geluid overigens wel steeds sterker te worden.
Nou zou er kort geleden wat olie zijn bijgevuld, naar aanleiding van mijn klacht, maar ik heb het idee dat het geluid alleen maar erger is geworden.

Wat kan hiervan de oorzaak zijn? En wat de oplossing?

Ik heb ook wel gelezen (bij een ander merk) dat er ook teveel vloeistof in het reservoir kan zitten. Ik zou dat willen checken (als het effect zou kunnen hebben), maar heb geen idee waar ik dat reservoir kan vinden.
Ik dacht overigens dat ik een elektrische stuurbekrachtinging had, maar er blijkt toen een olie reservoir te zijn...

Alvast dank voor de reacties.

guy3906

Geplaatst door guy3906 , lid sinds 15 jaar geleden

3 Reacties

voyager, 3 jaar geleden

Een elektrisch aangedreven stuurbekrachtiging kan er zijn.Dan is er een oliepomp gemonteerd welke voor oliedruk zorgt ipv één door een riem aangedreven.
Zou ik toch een expert naar laten kijken.

guy3906, 3 jaar geleden

Dat had ik gedaan en er werd gezegd dat dit een normaal geluid is. Ik vind het echter wel heel erg op de voorgrond treden en erg luid. Pas bij snelheden van 40 of hoger wordt het geluid overstemd door rijgeluiden.
Ik ben hier dus op zoek naar mensen die weten wat de oorzaak is, of het kwaad kan en welk onderdeel er vervangen zou moeten worden om een dergelijk geluid weg te krijgen.

guy3906, 2 jaar geleden

Korte update op mijn probleem. Het fluitende geluid zou inherent zijn aan het soort stuurbekrachtiging (electrisch/ hydraulisch). Er is nu vloeistof vervangen van de stuurbekrachtiging. Nu zou het minder moeten zijn. Verdere oplossingen zijn er niet.

Bedankt voor de input!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.