Renault Laguna: foutmelding laadcircuit + gierend geluid airco

Bouwjaar: 2002, Brandstof: LPG, Motorcode: 18-16v

Ik heb in 2005 een Laguna 18-16v GT Privilege gekocht met 127dk op de teller. Tot nu toe nog geen enkel probleem mee gehad.
Nu doen zich opeens twee zaken voor:
1. de airco maakte een gierend geluid, onafhankelijk van het toerental van de motor en de airco functioneert verder prima. Wat kan dat zijn?
2. het dashboard geeft in beeld en spraak een foutmelding "Laadcircuit defect" Er is verder niks te merken aan de auto en het waarschuwingssysteem is ok; heeft de dealer getest. Ik zie ook geen afname in de lichtopbrengst van de xenonlampen wat op een defecte dynamo zou kunnen duiden. De melding komt een paar keer per week en gaat vanzelf na 10 sec weer weg.
Wel is onlangs na 180dk de lpg verdamper vervangen. (eurogas)

Hanz4100

Geplaatst door Hanz4100 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Rednose5 (0), 14 jaar geleden

Airco bij laten vullen. Controleer de boekjes of dit eerder is gedaan, advies is tenminste elke 4 jaar. Wel handig om eerst te laten controleren of het systeem lek is. Maar dat kan eigenlijk alleen wanneer het systeem al eerder opnieuw is gevuld en er toen fluor is toegevoegd. Een airco verliest in principe elk jaar 10 procent van zijn vulling / capaciteit.

Ik zou voor het andere probleem toch de dynamo verdenken. Controleren kan door met de multimeter te controleren of de spanning op de accupolen bij draaiende motor 14,7 - 15 volt bedraagt. Is dit aanzienlijk lager -> dynamo kapot.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.