Renault Laguna: Koelfan

Bouwjaar: 1996, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.8

Hallo,

vooropgesteld: ik ben een leek op auto-gebied, dus voor mij is iets al snel een probleem ;-)

Het viel me op dat mijn koelvloeistof meer dan regelmatig bijgevuld moet worden, terwijl ik nergens een lek heb. Ook geen drab in het reservoir of rare luchtjes die de auto inkomen. Nu kwam ik er na een paar dagen achter dat mijn koelfan helemaal niet in werking treedt, en vandaar waarschijnlijk ook dat de motor nogal hoge temperaturen bereikt.

Mijn vraag is nu of een niet-werkende koelfan op zich al het probleem kan zijn en of ik die relatief eenvoudig zelf kan vervangen?

Alvast bedankt voor jullie reactie!


Groeten,
Hans

Hans1970

Geplaatst door Hans1970 (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

11 Reacties

jan T (30) PRO, 16 jaar geleden

hans een niet werkende koel fan is nu zeker een probleem want dan loopt de motor warm en kans op schade daar door.
je moet dus uitzoeken wat de oorzaak is van het niet werke.
is het het thermocontact ofeen zekering of de ven zelf of misschien de bedrading.

groetjes jan.

Hans1970 (0), 16 jaar geleden

Jan,

dank je voor je reactie. Naar vanalles gekeken inmiddels en nu blijkt dat de fan aanspringt na ongeveer een halve minuut na het uitschakelen van de motor. Onder het rijden springt 'ie nu ook wel eens aan, maar de temperatuur van de koelvloeistof is erg hoog (heet).....ook de slangen van en naar het reservoir voelen erg heet aan, alsmede het reservoir zelf. Maar ik vind nergens een lek o.i.d. .

jan T (30) PRO, 16 jaar geleden

hans dan moet je eens kijken of je een hoge en lage stand van de ven heb meestal kun je dit zien want als de ven 2 standen heeft dan heeft meestal 3 draden bij een stand meestal 2 dus dan zou je moeten controleren als hij 2 standen heeft of de lage stand ook werkt.

groetjes jan.

Hans1970 (0), 16 jaar geleden

Beste Jan, ben ik weer even.

De fan heeftg maar één stand.

Weet wel het volgende nu:

koelvloeistof wordt gewoon rond gegooid, alle slangen worden heet, op eentje na: helemaal onderin, zit aangesloten op wat het lijkt een soort verwarmingselement. Die slang blijft zelfs koel vergeleken met de rest. De fan slaat aan als de temperatuurmeter op het dashboard in het dik ge-arceerde gedeelte komt (lijkt mij vrij laat). De radiateur zelf is niet echt heet, eerder lauw voor het gevoel. Zekering en bedrading zijn in orde. Het thermocontact waar je het over had: geen idee waar dat ding zit en hoe ik het controleer, ahum.

Gegroet maar weer,

Hans

jan T (30) PRO, 16 jaar geleden

hans je verhaal zo lezend lijkt mij het verstandig om de thermostaat eens na tezien want dat de ondersteslang niet worm wordt zou erop kunnen wijzen dat hij niet goed werkt.
nou weet ik niet waar deze precies zit maar zo n thermostaat is niet zo duur dus als je het zelf kan zou ik deze gewoon vervangen en kijken hoe het dan gaat.

groetjes jan.

Hans1970 (0), 16 jaar geleden

Jan,

hartstikke bedankt voor het meedenken!!

Ik zal zodra ik kan de thermostaat na (laten) kijken, en zal je zeker laten weten of het wat geworden is.

AS1 (115), 16 jaar geleden

Dikke kans op defecte thermostaat. Onderste slang en radiateur wordt dan niet/nauwelijks warm en koelfan slaat niet of laat aan. Die koelfan wordt geregeld door een thermocontact in de radiateur.

Hans1970 (0), 16 jaar geleden

hallo weer!

thermostaat ga ik morgen een nieuwe halen, hopelijk ligt het daaraan.
Wel nog een vraagje:
als ik recht voor de auto sta, zit er links van de radiateur, 3 cm. onder de bovenkant een zwart knopje dat ik om kan zetten (een kwart slag). Misschien een stomme vraag, maarruh.....waar is dat knopje voor?

Thanks!

akker060 (0), 15 jaar geleden

Hallo Hans,

Ik zit met hetzelfde probleem (laguna 97 1.8rt)
Ben even benieuwd of het probleem verholpen is met een nieuwe thermostaat.

Hans1970 (0), 15 jaar geleden

Hallo.....

had al wel eerder willen reageren, is namelijk nooit echt leuk als mensen oplossingen aandragen en er vervolgens geen feedback komt, maar ben in de tussentijd op vakantie geweest, vandaar.

Maar het probleem is inderdaad opgelost......nieuwe thermostaat gehaald met bijbehorende pakking (paar tientjes in totaal)........de oude vervangen (is goed zelf te doen)......en weg is het euvel.


Allemaal dank voor jullie antwoorden!


Groeten,

Hans

jan T (30) PRO, 15 jaar geleden

nou hans mooi dat het geholpen heeft en zeker mooi dat je het meld want zeker het is mooi tehoren dat het probleem onder de knie is.

groetjes jan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.