Renault Clio: koelfan slaat niet aan

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine, Motorcode: D7F, Vermogen (kw): 43

Hallo heren,

Ik heb een clio type2 benzine 1.2 van bj 1999 waar de koelfan niet aan slaat bij warme motor. De thermostaat is goed, toevoer
en retour van radiateur is warm [ dus doorstroming ]. De fan heb ik 12v opgezet en hij draait. zekering is goed en
de zekeringkast naast de accu op oxidatie gecontroleerd en gereinigd.
Mijn vraag is hoe wordt de fan geschakeld ? Wordt het via de 3 aderig stekker van koelwatersensor via de ecu geschakeld? Heeft iemand een E- schema van deze clio ?
Alvast bedankt,

Robby.

rob1957

Geplaatst door rob1957 (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Clio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

Diagnoseoplocatie.nl (0) PRO, 8 jaar geleden

beste Robby,

de motor voor de ventilator kan via 2 relais worden aangestuurd(1 relais voor directe aansturing vanuit en 1 voor nadraaien, deze gaat via het motormanagment) Dit is voor een uitvoering met airco.
3 draderige stekker zeg je van de koelvloeistof? weet je zeker dat je de goede hebt? Op het schema zie ik er 4 (eigenlijk zijn het 2 sensoren in 1; 1 voor het motormanagment en 1 voor het dashboard). Wat je kan doen is de stekker van de sensor afhalen, normaal gaat de fan dan altijd lopen.
Schakelt het relais wel? je kan hem (als je weet wat je doet) ook doorverbinden, als je hier niet 100% zeker van bent, niet doen, aangezien je de transistor in de module sloopt en hij het dan sowieso niet doet.

succes

mvg Diagnoseoplocatie.nl

rob1957 (0), 8 jaar geleden

Beste heer,

De auto heeft geen airco, de stekker voor de kvs sensor heb ik nogmaals ernaar gekeken
en het is een 3-aderige stekker, thv thermostaat huis. Als ik de stekker eruit trek gebeurt
er niks, behalve dat de meting op je instrumenten paneel nul aangeeft. De 2 relais die je bedoelt, zijn het de 2 naast de accu bij de hoofd zekering?[ zekering kast ] en de zekeringen naast de stuur kolom zijn allemaal goed. ik heb nu de een draad getrokken zodat de fan aanslaat bij contact aan. Als het die 2 relais zijn die je bedoel, heb ik ze onderling verwisselt, geen resultaat. Zo niet welke 2 relais bedoel je?

Robby.

Diagnoseoplocatie.nl (0) PRO, 8 jaar geleden

Dan zal de koelvloeistof sensor zijn massa delen. Het zijn eigenlijk 2 koelvloeistofsensoren in 1. Heb je een multimeter? Je zal moeten gaan meten om zeker te zijn dat ze beide werken. Op 2 draden moet voltage staan (wat je meet is afhankelijk vd temperatuur ) en op de ander moet 0volt staan (met contact aan dit is de massa). Dit alles is gemeten met de stekker aangesloten. Met de stekker los moet je op 2 draden 5 volt meten en op 1 draad 0volt (contact aan).

Succes

Mvg diagnoseoplocatie.nl

rob1957 (0), 8 jaar geleden

hallo,

Bedankt van je reactie.Het zal deze weekend niet worden, moet werken. Actie volgt.

Gr. Robby

rob1957 (0), 8 jaar geleden

Hallo diagnoseoplocatie,

1 van de twee relay was stuk [ rechtse ], deze vervangen en de doorverbinding verwijderd.
Fan slaat nu aan. Bedankt voor je info.
Topic kan gesloten worden.

Gr. Robby.

Diagnoseoplocatie.nl (0) PRO, 8 jaar geleden

Top dat je het gevonden hebt.

Mvg diagnoseoplocatie.nl

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Clio of stel zelf een nieuwe vraag.