Renault Grand Scenic: Kraken, bonken

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9

Van de ene op de andere dag (nu ik terug denk...toen het aanzienlijk kouder is geworden) maakt mijn scenic een krakend/bonkend geluid bij het nemen van drempels e.d. Je voelt het ook in het stuur. Op dit forum heb ik reeds een aantal vergelijkbare zaken zien staan met eveneens verscheidene oplossingen zoals motorsteun, veerschotels, veerpoten e.d. Ook bij het rechtuit over een drempel is het aanwezig.

Het vreemde is echter dat de sterkte van het geluid niet altijd gelijk is. Soms is het zelfs een dag niet aanwezig, ook wordt het minder als ik een lange rit (200km) heb gehad. Met sturen/draaien van de wielen geen probleem.

De auto is vorige week probleemloos door de APK gekomen.

Zit de oorzaak in de al genoemde zaken?

MarkIJ

Geplaatst door MarkIJ (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Scénic? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

17 Reacties

teunissen (0), 14 jaar geleden

inderdaad de veerlagerschotels, een euvel van de scenic.

MarkIJ (0), 14 jaar geleden

[quote=teunissen]inderdaad de veerlagerschotels, een euvel van de scenic.[/quote]
Kan dit trouwens kwaad? en is diteenvoudig op te lossen of is dat een dure grap?

Hans0208 (0), 14 jaar geleden

Het kraken kan ook veroorzaakt worden door strooigoed wat de laatste paar weken zeer ruimhartig over de wegen is uitgestrooid. Ik ben er sinds de vorig winter achter gekomen dat als je dit regelmatig goed met koud water afspoelt het kraken verdwijnt. Schijnt deze auto gevoelig voor te zijn. Uiteraard als de temperatuur het enigszins toelaat. Verdwijnt het niet zie dan b.v. oplossing veerschotellagering.

Beve (0), 14 jaar geleden

Hallo MarkIJ. Ik heb van mijn Scenic wel de veerschotellagers stuk gehad. Dat merkte je met name bij het sturen. Je kunt het controleren door iemand aan het stuur te laten draaien en zelf naar de schroefveren te kijken. Als de lagers kapot zijn zie je de veer telkens iets verspringen en hoor je ze ook. Reparatie kostte mij indertijd iets van 400 euro. Persoonlijk denk ik dat de oplossing van Hans 0208 eerst het proberen waard is.

A Moes (0), 14 jaar geleden

Hallo Mark,

Bij mijn senic kwam het bonken en kraken bij het nemen van een drempel oid weg vanuit een stang die van het ene voorwiel naar de andere liep.(naam ben ik even kwijt).Er zitten 2 hrde rubberen blokjes waartussen deze stang loopt. Even inspuiten en klaar.

Groet Arjan

Heino4267 (225), 14 jaar geleden

Dat is de torsiestang.

rij-net (0), 14 jaar geleden

Hallo beste mensen,
ik heb het zelfde probleem maar dan met een megane.
ik zou graag willem weten hoe je dat moet oplossen, ik bgreep niet zo goed wat Moes bedoelt met inspuiten.
Vriendelijke groet

Heino4267 (225), 14 jaar geleden

Met een spuitbus met teflonspray of siliconenspray.

Bas_petiet (0) PRO, 14 jaar geleden

Dit probleem wordt veroorzaakt door de veerpootlagers die verspringen! Oplossing---> Vervangen van de verpootlagers. Verder valt er helaas niets aan te doen. Deze veerpootlagers kosten samen +-€80,- alleen is het nogal even werk om het spul ervanonder te halen, hiervoor moet heel de parafan los genomen worden en de,wisserarmen,wissermotor,schokbrekers,veren etc... dienen gedemonteerd te worden. Het is misschien een hinderlijk geluid maar gevaarlijk is het niet, dus denk er goed over na voordat je het laat vervangen.

MarkIJ (0), 14 jaar geleden

[quote=Bas_petiet]Dit probleem wordt veroorzaakt door de veerpootlagers die verspringen! Oplossing---> Vervangen van de verpootlagers. Verder valt er helaas niets aan te doen. Deze veerpootlagers kosten samen +-€80,- alleen is het nogal even werk om het spul ervanonder te halen, hiervoor moet heel de parafan los genomen worden en de,wisserarmen,wissermotor,schokbrekers,veren etc... dienen gedemonteerd te worden. Het is misschien een hinderlijk geluid maar gevaarlijk is het niet, dus denk er goed over na voordat je het laat vervangen.[/quote]
Bas Petiet...kan het met verspringende lagers dan wel zo zijn dat het de ene dag minder is dan de andere dag?

Hans0208 (0), 14 jaar geleden

Heb je het nu al een paar keer goed afgespoten? Iets wat stuk is, is stuk. Het kan niet zo zijn dat het de ene dag een beetje meer stuk is dan de andere dag.

abc (0) PRO, 14 jaar geleden

de veerpootlagers hoor en merk je bij verdraaing van het stuur als je het geluid hoort bij in en uitveren zijn het de stabilisator rubbers die je moet smeren/vervangen

Ukkie 1.5dci (0), 14 jaar geleden

Dat krakende geluid heeft mijn megane ook, volgens de dealer zijn het de stabilisator rubbers,
bij mij in de buurt barst het van de verkeersdrempels, als je er bij droog weer overheen rijdt,
dan hoor je niks, maar bij nat weer kreunt ie als een oud w^f

MarkIJ (0), 14 jaar geleden

Hallo allemaal, even vergeten.....de temperatuur is structureel ver boven nul...en het euvel is spontaan verholpen.

Bedankt voor alle reacties.

zafira2.2dti (0), 14 jaar geleden

hallo Mark, ik rij nu sinds 14 maanden een Grand Scenic en vorige winter bij temp. lager dan +6C begon hij te kraken bij drempels en deze winter ook weer, nu de temp. weer hoger is is het weer verdwenen, het kan absoluut geen kwaad volgens mijn garage en ik denk dat ong. 70procent van de grand scenic's er last van hebben.

hlooman (0), 14 jaar geleden

MarkIJ

ik weet niet of je er wat aan hebt, mij grand scenic is van sept04 vanaf dag 1 was er gekraak bij hobbels, auto is toen ca 4 maal naar garage geweest om probleem te verhelpen, uiteindelijk hebben ze ergens 2 ringen geplaatst omdat onderdelen te dicht op elkaar stonden in de voortrein.

Megane20 (0), 14 jaar geleden

Mijn Megane 2.0/16V/2004 heeft het ook.
Het treedt op bij vorst en verdwijnt met het opwarmen van de motor.
De stabilisatorstang is bij elk wiel verbonden met de draagarm/veerpoot dmv een reactiestang.
De rubbers van de scharnierpunten vriezen vast aan de stang en gaan daardoor wringen.
Ga rustig over de drempels anders kunnen de rubbers scheuren.
Inspuiten met siliconenspray of silconenvet heeft het bij mijn wagen opgelost.
(minerale olie of vet tast de rubbers aan en moet je niet gebruiken)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Scénic of stel zelf een nieuwe vraag.