179 bezoekers online

Renault Laguna 2002: Lampjes voor in schakelaars bediening elektrische ramen gezocht

Bouwjaar: 2002, Brandstof: lpg, Motorcode: 1.8 16V

Hallo,

Er zijn twee lampjes stuk in de schakelaars voor de raambediening aan de bestuurderskant. Uitgerekend de twee voor de voorportieren, dus dan grijp je in het donker wel eens naar de bediening voor de achterruiten terwijl je de bestuurdersruit wilt openen.

Ik heb de schakelaar losgehaald en de defecte lampjes eruit gehaald. Dat ging vrij gemakkelijk. De lampjes zijn submini 12V lampjes zonder fitting, rond, doorsnede 3.2mm en lengte 6.5 mm. Aan de onderzijde steken er twee aansluitdraden uit. Helaas kon ik op de gebruikelijke plaatsen geen losse lampjes krijgen. Een nieuwe schakelaar uiteraard wel. Maar eerlijk gezegd is dat mijn eer te na :-)

Na enig zoeken heb ik ze gevonden bij Conrad en RS Components. Conrad rekent erg veel extra kosten voor een kleine bestelling, dus dan is het niet te doen om een paar van die lampjes te bestellen. Gelukkig is dat bij RS niet het geval. Dus daar ga ik ze bestellen. Iemand nog interesse in een aantal lampjes? Dan bestel ik die in 1 moeite door.


http://www.conrad.nl/goto/?product=58258...
Submini. gloeilamp T1 3,2x6,5mm 12V 60mA

[url=http://imageshack.us][img]http://img486.imageshack.us/img486/3373/...[/img][/url]

sgm

Geplaatst door sgm , lid sinds 14 jaar geleden

8 Reacties

0

RolandK10257, 12 jaar geleden

Mischien een gek idee maar waarom vervang je de lampjes niet door 3mm led's. Die worden niet warm, en gaan niet meer kapot. Wel een voorschakelweerstand gebruiken want een led kan niet direct op 12v.
Er zijn extra felle led's te koop in verschillende kleuren.

Bijv. conrad nummer 15.38.81-11 (diffuus) en 15.37.37-11 (helder)
of 18.58.63-11 en 18.58.77.11

Ik heb al eens eerder zoiets gedaan in de draaischakelaar voor de koplampverstelling in een Megane.

0

sgm, 12 jaar geleden

Je hebt zelfs 12V LED's in diverse kleuren bij Conrad. Dus dan hooef je alleen maar op de polariteit te letten.
Maar de originele lampjes doen het nog bijna allemaal na 200.000km. Dus dan verwacht ik dat de nieuwe het wel doen tot de 300.00km. Tegen die tijd wil ik toch wel eens een andere auto!

0

Safrane10698, 12 jaar geleden

Ja ik heb op dezelfde plaats ook eentje kapot, dus ik wil er wel twee hebben, maar dan moet je me wel even uitleggen hoe je die raambediening loskrijgt zonder iets te slopen. Ik weet dat ie geklikt zit maar ik wil het leer niet beschadigen bij het loshalen. Aan welke kant kan je het beste beginnen, en moet ie in een keer rondom omhoog of zit er ergens een haak die als laatste los moet komen?

0

sgm, 12 jaar geleden

Er zitten 4 klemmen die het knoppenpaneel aan het deurpaneel vastklemmen. De makkelijkste manier om het knoppenpaneel los te maken is een koord rondom onder het paneel wurmen en dan aantrekken. Met een beetje trekken (alleen aan het koord), komt het paneel dan los. Je moet bij leren bekleding uiteraard heel voorzichtig te werk gaan. Dus neem een glas koord en gebruik geen scherpe voorwerpen om het tussen de panelen te wringen. Deze methode is hier ergens op het forum beschreven.

Ik heb vanavond alle 8 lampjes vervangen. De LV, LA en RA panelen gingen als een fluitje van een cent op de hierboven beschreven methode.

Bij RV moet je "officieel" waarschijnlijk de handgreep uit elkaar halen. Die bestaat uit twee delen. Maar ik heb eerst de ring rond de schakelaar los gemaakt. Toen de kap van de schakelaar losgemaakt door met kromme spijkers de ogen rond de draaipunten iets op te lichten en dan met een schroevendraaiertje de kap door het gat gewipt.
Daarna lampje vervangen. Dat ging vrij lastig ten opzichte van de andere lampjes omdat je er echt slecht aan komt. Omdat de schakelaar nu los zit, kun je het beste een koord door de lipjes waarmee de ring vast zit trekken. Dan voorkom je dat de schakelaar wegzakt. Daarna weer de kap van de schakelaar monteren.
Om nu de ring weer vast te krijgen, plak je wat plakband op de zijkant van de schakelaarkap. Daarmee kun je dan aan de schakelaar trekken zodat de ring vastgeklikt kan worden. Daarna even de plakband eraf en klaar. Het was wel een hele puzzel om deze methode te bedenken :-)

@Safrane10698: stuur even je naam en adres in een PB. Hierna heb ik geen lampjes meer, want er zijn nog meer mensen die er een paar wilden hebben.

0

jafeth, 10 maanden geleden

Begrijp ik hieruit dat de schakelaars van de raambediening zouden moeten oplichten in het donker? Geldt dat ook voor een Laguna grand tour 2.0 uit 2004?
Want geen van de schakelaars zijn bij mij verlicht.

0

sgm, 10 maanden geleden

Geen idee. Haal eens voorzichtig 1 schakelaar los, bij voorkeur die bij de bestuurder.
Als ik me goed herinner, zit er ook eenzelfde lampje in de startknop. Die zal onderhand ook wel stuk zijn.

0

sgm, 10 maanden geleden

Zomaar een stom idee: heb je al eens aan de regelknop voor de intensiteit van de binnenverlichting gedraaid? Ik weet niet meer of die lampjes meedimmen

0

7seconds, 10 maanden geleden

wanneer je je verlichting aanzet gaan de lampjes in de schakelaars branden. Ze reageren niet op de stand van de dimmer. Tip: Conrad heeft ze ook in 16 volt helder. Deze gaan niet zo snel stuk. De 12 volt exemplaren gingen bij mij niet zo lang mee omdat de boordspanning bij moderne auto's > 14 volt is.
Ik heb er een stuk of 10 besteld, want voor de bestuurdersdeur heb je er al 5 nodig en 3 voor de andere deuren en voor nog wat schakelaars.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.