Renault Clio: Problemen na vervangen dash.

Bouwjaar: 1991, Motorcode: 1.2 RL

Hallo allen,

Twee weken geleden heb ik het origine dashboard van mijn Clio 1.2 RL vervangen voor een dash uit een RN of Baracca (ik geloof het laatste).

Natuurlijk is de kabelboom ook gewoon vervangen. Nu zit ik met twee problemen:

In de oude situatie was het zo:
De ruitenwisser had drie standen: uit, aan op gewone snelheid en aan op hoge snelheid. Beiden zonder interval. Als ik ze uitzette maakte ze de slag gewoon af, zoals het hoort.
De achterruitenwisser werkte gewoon, net als de sproeier voor en achter.

Nu is het zo:
De ruitenwisser heeft nog steeds drie standen: uit, aan op gewone snelheid en aan op hoge snelheid. Beiden zonder interval. Echter als ik ze uitzet stoppen ze gewoon op de plek waar ze op dat moment zijn. De achterruitenwisser doet het niet meer en de achtersrpoeier ook niet.

Ik weet niet waar het aan ligt, ik heb er zelf het relais van het oude dash op geprobeerd (dit is er een met minder contactpunten).


Verder doet de zoemer voor de waarschuwing van het laten branden van de lichten het niet.

Wie weet met deze problemen raad???

Bedankt,

Wouter

wedelman

Geplaatst door wedelman (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Clio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

hoogfrequent (0), 17 jaar geleden

Controleer allereerst je zekeringen eens. Voor het afmaken van de slag is een constante spanning nodig op de ruitenwissermotor. Ik weet niet of die vanuit de schakelaar geleverd wordt want dan zou deze defect kunnen zijn. Probeer door de spanningen te meten op o.a. de motor dit eens uit te vinden. Anders schakelaar misschien vervangen.

wedelman (0), 17 jaar geleden

Ik heb zojuist de zekeringen nagekeken, en de zekering voor het rustcontact (voor) was kapot, deze heb ik vervangen, en nog steeds geen verandering. De nieuwe zekering is overigens nog goed (ik heb even gekeken of die niet opnieuw doorbrandde).

De rest was nog prima in orde. Het gekke is, de achterruitenwisser doet het helemaal niet (het pompje wel, de slang was gewoon leeg dus het duurde even). En ik heb de schakelaars niet vervangen toen ik het dash heb vervangen. In de oude sitiuatie werkte alles naar behoren.

Ik vermoed dus dat ik een andere schakelaar nodig heb. Waarschijnlijk is het dash wat er nu in voorzien van een schakeling met interval (wat ik dus niet had). Dan zou ik dus ook een bijpassende schakelaar moeten hebben.

Kan iemand bevestigen dat de wat luxueuzere clio's (RN, RT, S, Baccara en 16V) ruitenwissers met interval hebben?

Dank,
Wouter

hoogfrequent (0), 17 jaar geleden

Beste Wedelman, als de zekering van het rustcontact defect was lijkt er wel een relatie te zijn. Check voor de zekerheid even of er wel spanning op de zekering staat want als de zekering defect is heeft er een grote stroom gelopen en misschien is er no een printspoortje doorgebrand of zo. Verder kun je eens proberen of je op de ruitenwissermotor (of de stekers er van) wel een constante plus hebt.

wedelman (0), 17 jaar geleden

Goed,

Ik heb de schakelaar vervangen en voor werkt alles nu. Alleen de achterruit-wisser doet het niet. Staat ook geen spanning op, en de zekering is nog heel. Iemand een idee?

Dank.

hoogfrequent (0), 17 jaar geleden

Da's op zich mooi van die voorruitenwissers. De schakelaar is dus toch bepalend of de vorige was stuk. Dat de achterruitwisser het nog steeds niet doet (met de oude schakelaar die het voorheen wel doet) duidt op een andere kabelboom. Je zult dan in de boom wat draden met elkaar moeten wisselen. Kwestie van meten. Met maar een stand is dat wat makkelijker. Succes.

wedelman (0), 17 jaar geleden

De vorige schakelaar was er een van een uitvoering zonder interval-stand. De kabelbomen in het nieuwe dash waren voor een ruitenwisser MET interval. Nu een schakelaar met interval-stand (uit een luxueuzere Clio) er in gezet en dat werkt dus. Alleen ik heb helemaal geen prik op de achter-ruitenwisser. Die zekering is overigens gewoon nog heel.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Clio of stel zelf een nieuwe vraag.