Renault Laguna: radio

Bouwjaar: 1994

help ik heb een laguna gekocht en wil nu de radio aansluiten en zie dat de stekkers er af in de auto stroom is geen punt maar heb 12 speakerkabels met div kleuren kan iemand me help welke waar voor is
heb al div dingen geprobeerd en geen geluid

help




alvast bedankt

tomnat

Geplaatst door tomnat (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

Heino4267 (225), 14 jaar geleden

Dat is in principe heel gemakkelijk en dat kan je zelf binnen een paar minuten uitdokteren.
Benodigd: 1 batterij van 1,5 Volt, pen en papier en iemand die even helpt.

Maak alle 12 draadjes een stukje bloot.
Meet eerst m.b.v. een lampje (tegen een blank stuk van de carrosserie aan) of bij die 12 draden plussen zitten (+ 12 Volt, = 3 x voeding: permanent voor het radiogeheugen, geschakeld via het contactslot en avondverlichting van je display) en noteer die draadkleuren en isoleer die tijdelijk. Hou de lamp of Voltmeter tegen een bekende plusdraad en zoek met de andere aansluiting van de lamp of Voltmeter naar de min-draad (dan gaat de lamp branden).

Pak een willekeurige draad. Hou die tegen de ene pool van de batterij. Hou steeds een andere draad tegen de andere pool van de batterij, totdat je een tik (= hoge tonen luidspreker) of een plok (= lage tonen luidspreker) hoort. Laat het draadje los en herhaal dat, terwijl de helpende persoon in de auto luistert uit welke speaker het geluid komt. Schrijf op met welke kleuren je geluid uit welke speaker krijgt.
Normaal gesproken heb je 4 luidsprekers/luidsprekersets = 8 draden. In het onwaarschijnlijke geval dat de hoge/lagetonenluidsprekers separaat tot achter de radio doorlopen (komt toch wel eens voor....), geldt het tik/plok-verhaal. Zoek dan de hoge/lagetonenluidsprekers van bv. linksvoor bij elkaar zodat je alle 12 draden aangesloten hebt. Noteer alles wat bij elkaar hoort.

Sluit eerst de voeding van de radio goed aan. Kijk dan op je papiertje welke draden je voor de luidsprekers hebt genoteerd en sluit alleen de linker en rechter voor-luidsprekers aan. Zorg dat je muziek uit die luidsprekers hoort (van tuner/CD). Zorg met iets volume dat je wat bas hoort. Zet de balans op de radio naar links en weer naar het midden. Als je met de balans in het midden de meeste bas hoort, heb je + en - van de luidsprekers goed zitten. Als je met de balans in het midden de minste bassen hoort, moet je van de rechter luidspreker de beide draadjes omwisselen. Dit doe je vervolgens ook voor de overige luidsprekers:

Sluit de luidspreker links achter ook aan en zet de balans helemaal naar links. Zet de fader naar voor c.q. in het midden en controleer wat de meeste bas geeft. Minste bas met de fader in het midden: draai de draadjes van de linker achter luidspreker om.

Sluit nu de luidspreker rechts achter ook aan en zet de fader helemaal naar achter. Zet de balans naar links c.q. in het midden en controleer wat de meeste bas geeft. Minste bas met de balans in het midden: draai de draadjes van de rechter achter luidspreker om.

In het geval dat je gescheiden hoge/lagetonenluidsprekers hebt, kan je nog proberen om (met behulp van fader en balans alleen die luidsprekerset aan) voor proef de plus en min van de hogetonen luidspreker om te draaien en te luisteren. Wat het beste klinkt = de juiste aansluitwijze.

Werk alle aansluitingen goed af (goed vastgemaakt / geisoleerd), sluit de antennekabel aan en monteer de radio.

Succes!

tomnat (0), 14 jaar geleden

hoi bedankt voor de info ik ga er straks mee aan de slag hoop dat het lukt








groetjes bart

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.