Renault Twingo: Rammel, trilling en knak in het stuur

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.2

Hallo allemaal,

Een vriend van me heeft een Twingo Helios, een goed rijdende wagen verder, alleen een aantal dingetjes waar we graag uitsluitsel van willen hebben van wat de eventuele oorzaak zou kunnen zijn:

1. Rammel: wanneer je over een klinkerweg rijdt hoor je een rammel uit het vooronder komen (linksvoor). Ik heb de stuur- en fuseekogels gecontroleerd, hier zit geen speling op. Zou het een ruim stabilisatorstangetje kunnen zijn? Deze kon ik niet zo snel controleren.

2. Trilling: boven de 115 km/h komt er een soort trilling door het stuur, niet constant maar pulserend, dus zoiets als, 2 seconden geen trilling, 2 seconden wel, 2 seconden niet, enz. Waar zou dit aan kunnen liggen?

3. Knak in het stuur: bij het draaien van het stuurwiel komt er af en toe een soort knakkend geluid uit de stuurkolom. Ik verdenk zelf dat er een kruiskoppeling in de stuurstang speling heeft. Kan dit? Zou een van bovenstaande problemen ook met de kruiskoppeling te maken hebben?

Ik hoor graag jullie meningen! Alvast bedankt voor het meedenken.

Groet, Frans

Frans205

Geplaatst door Frans205 , lid sinds 19 jaar geleden

5 Reacties

kaleido 1 PRO, 8 jaar geleden

Ik begrijp al deze vragen niet helemaal ???
Van achter een pc kunnen wij niets controleren , zul je toch zelf moeten doen .

1 stangetje en verdere delen waar speling op kan zitten op de juiste wijze controleren , fuseekogels zijn bv. niet te controleren op speling als het wiel vrij in de lucht hangt .

2 wielen balanceren , zou ik mee beginnen.

3 stuurkogel , speling op het stuurhuis zelf , kruiskoppeling , taatslager van de veerpoot , speling op een draagarmrubber enz.

En of het met elkaar te maken heeft ?

Frans205, 8 jaar geleden

Hierbij een update. Het bleek dat de bout van de kruiskoppeling van de stuurstang niet meer goed vast zat, daar kwam de knak vandaag, tevens banden gebalanceerd en de beste banden voor gezet, trilling is hiermee verdwenen. Punten 2 en 3 zijn opgelost. Punt 1 gaan we bij de komende APK wel nakijken, is geen prioriteit.

Gr. Frans

check

Beste antwoord, geplaatst door Frans205, 7 jaar geleden

Alles opgelost, rammel is gebleven maar verder niets meer aan de hand. De rammel laten we eerst voor wat het is. Het is niet erger geworden. Waarschijnlijk een stabilisatorstangetje ergens. Geen APK afkeur in ieder geval kennelijk, want daar is de auto doorheen.

Groet, Frans

kaleido 1 PRO, 7 jaar geleden

Mooi , bedankt voor de feedback.

Ronald de Bruine, 3 jaar geleden

Ook onze Renault Twingo van 1999 heeft een rammelend geluid bij de voortren gehad. Er was een zwaar en een licht gerammel op klinkerwegen. Na lang zoeken en ook de verkeerde dingen te hebben laten vervangen is het uiteindelijk opgelost. Het lichte gerammel werd veroorzaakt door een tweede kruiskoppeling van de stuurstang. Deze zat niet goed vast. Onze Twingo heeft geen stabilisatorstang.
De tweede rammel werd veroorzaakt door een uitgeslagen binnenstuurstangkogel links. Deze in het geheel vervangen.
De speling was minimaal en zou niet afgekeurd hoeven te worden bij de APK. Onze Twingo heeft een Duits kenteken en werd bij de TÜV op 28 aug 2019, afgekeurd en dat bleek dan ook de boosdoener te zijn. We rijden nu goedgekeurd en rammelvrij.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Twingo of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.