Renault laguna 3.0 V6-24v: schommelende stationairloop

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 3.0 V6-24V

Hallo allemaal,

Mijn Laguna 3.0 V6-24V uit '98 heeft af en toe een onregelmatige stationairloop. Voorheen was de stationairloop slecht met name bij koud weer in koud-half warme toestand. Bij de koude start draaide de motor 2500 toeren en het toerental varieerde sterk kort daarna. Bij halfwarme/warme motor deed-ie dat ook op een geven moment, de wijzer schoot vrolijk tussen de ca 500 en 1000 toeren op en neer. Het zaakje is doorgemeten, niets te vinden en na het proberen van het vervangen van diverse onderdelen (bobine, stappenmotor en ecu, was het niet, de oude onderdelen zijn weer teruggebouwd) leek het een sensor te zijn. Tot zover goed behalve dan dat de motor onregelmatig trilt bij stationair toerental waarbij het toerental constant blijft. Ik geloof best dat de motor niet perfect trillingsvrij loopt maar trillen zou regelmatig(er) moeten zijn.

Drie maanden later begint het gelazer weer, het stationair toerental schommelt weer zo tussen 250-1000 toeren. Het lijkt er op dat hij dat doet als de motor zo half warm (en 's ochtends als het fris is) is maar na een rit van 15 minuten heeft hij het ook gedaan bij warm weer. Gek genoeg helpt nieuw starten wel. Destijds leek er wat mis te zijn met de oude ECU die weer teruggebouwd is toen een nieuwe het probleem niet verholpen heeft, ik heb al afgesproken dat de ecu getest zal worden, weet niet of het wat oplevert. Mijn hoop is dat het schudden van de motor en het stationair toerental met elkaar te maken hebben, want dat het stationair toerental drie maanden goed is en dan weer niet begrijp ik niet.

Iemand een idee?

amaretto

Geplaatst door amaretto (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Henk Nobach (0) PRO, 20 jaar geleden

Wat voor sensor is er vervangen? Temperatuursensor?
Hoeveel km. heeft de auto gereden en is de distributieriem al vervangen? Bij dit laatste is het belangrijk dat de nokkenaspoelies goed afgesteld worden. Hoe zijn de bougies? Voor zover het "schudden", wat betreft het onregelmatige stationaire toerental denk in aan de stappenmotor en/of vervuiling smoorklephuis.
Misschien heeft 'Oldtimer' nog een suggestie want deze motor is een gezamenlijke ontwikkeling van PSA en Renault.

amaretto (0), 20 jaar geleden

Welke sensor vervangen is weet ik niet meer, kan ik navragen. De auto heeft 90.000 km gelopen, heb hem bij 75.000 gekocht toen-ie 5 jaar was wat betekent dat de distrubutieriem vervangen zou moeten zijn (5 jaar of 100.000 km). De boegies zijn overigens vervangen dus dat kunnen we uitsluiten. De stappenmotor is het niet, dat is getest met een nieuwe en toen dat het niet was is de oude weer teruggezet.

amaretto (0), 19 jaar geleden

Ik heb de auto weer naar de garage gebracht en inmiddels heeft men de complete bedrading vervangen, het probleem zou daarmee opgelost kunnen zijn omdat het onregelmatige stationair lopen bij warme/koude motor en warm/koud weer optreedt maar niet altijd, dan kan het best ergens een slecht contact of draadbreuk zijn denk ik. Het lijkt er wel op, ik zal wel zien hoe de auto zich houdt.

UPDATE: inderdaad opgelost met nieuwe bedrading

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.