Renault Laguna: Stem dashboard stil

Bouwjaar: 2001, Brandstof: LPG, Motorcode: 1.8 16V

Ik heb een vraag, ik heb een Laguna II met een stemmetje dat me vertelt dat er iets loos is met de auto. Nou is sinds kort dat stemmetje stil. Ik zou graag willen weten hoe ik de dame weer haar vehaal kan laten doen. Ik heb de schakelaar al geproberd uiteraard, maar dat brengt haar niet tot leven.
Ik hoor graag hoe ik dit probleempje kan oplossen.

Bij voorbaad dank, Guy

guy3906

Geplaatst door guy3906 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

22 Reacties

AS1 (105), 17 jaar geleden

Welke schakelaar bedoel je? Ik heb in mijn oude Laguna een Dis(crete) en een Rep(eat) knop.
Discrete ingedrukt betekend geen stem. Repeat geeft de storing danwel "Welcome, the vehicle is now checking systems for you."
Heb jij ook dergelijke knoppen?

Megane20 (0), 17 jaar geleden

Zit er niet simpelweg slecht contact in de schakelaar?
Een paar keer schakelen en het gekwebbel begint weer.

Laatst miste ik ook ineens het commentaarstemmentje.
Oorzaak:Ik was mijn vriendin vergeten...

sgm (0), 17 jaar geleden

Wees blij dat de juffrouw niet een hele lijst storingen voorleest :-)
Kan zijn dat het luidsprekertje stuk is. Van de parkeersensors weet ik dat de diagnose dat ziet. Mischien toch even laten uitlezen?

primera p11 (0), 17 jaar geleden

Waarschijnlijk is er voor de eerste keer niets loos met de auto, en houd ze daarom haar mond.
Ik zou stil gaan genieten!.

Check (0), 17 jaar geleden

[quote=Megane20]Zit er niet simpelweg slecht contact in de schakelaar?
Een paar keer schakelen en het gekwebbel begint weer.

Laatst miste ik ook ineens het commentaarstemmentje.
Oorzaak:Ik was mijn vriendin vergeten...[/quote]
HUMOR ;)

ejnn (0), 17 jaar geleden

Dit kan volgens mij echt van alles zijn, schakelaar, instellingen in comp., luidspeaker, contactje etc. Als je handig bent zou ik er zelf naar kijken, zou er geen dealer na laten kijken, kon nog wel eens duur gaan worden voor ze het hebben gevonden. Volgens mij zijn er de volgende opties mogelijk, namelijk:
- draadbreuk,
- los contact,
- schakelaar defect,
- luidspeaker defect,
- unit achter passagier dashboard defect (zit ook het luchtfilter),
- vrouw niet meer bekend in de computer van de auto.
- etc

Zou er niet om maalen, aan de laguna 2 gaan er vanzelfsprekend meer dingen kapot en je merkt het meestal vanzelf

guy3906 (0), 17 jaar geleden

Mensen, dat zijn een hoop oplossingen! Bedankt daarvoor!
De speaker lijkt me niet kapot. Als ik op het knopje indruk van het stemmetje (naast de schakelaar van de cruise control, wordt me wel gemeld dat het systeem ingeschakeld is. Ik hoor dus wel het stemmetje. Ik zit inderdaad niet te wachten op een hoop foutmeldingen, maar ik was inmiddels zo aan mijn 'vriendin' gewend wanneer ze vertelde dat mijn lichten nog branden als ik de deur opendeed, dat ik laatst mijn lichten heb laten branden omdat ze toen niets meldde. Misschien is het dus slechts zo dat het stemmetje niet werkt in combinatie met het veregeten uit te doen van de verlichting. Werpt dit nog een ander licht op de zaak? Kan het zitten in een schakelaar in de deur?

sgm (0), 17 jaar geleden

Gaan alle sloten open als je de bestuurdersportier opent? Indien zo, dan werkt het schakelaartje in het slot.
(uiteraard alleen als automatisch portieren sluiten ingeschakeld is)

guy3906 (0), 17 jaar geleden

sgm, kan je iets specifieker zijn? Wanneer moeten mijn deuren opengaan? Ik weet niet eens of ik automatich mijn portieren kan sluiten... Ik heb in de middenconsole een knopje voor de centrale vergrendeling. Als ik die ingeschakeld heb en ik stap uit, dan zit, dacht ik, mijn kofferbak nog op slot bijvoorbeeld. Ik weet niet of dat is waar je op doelt?
Hoe kan ik jouw sitiuatie testen?

ejnn (0), 17 jaar geleden

SGm bedoelt het volgende, als je een stukje rijdt (circa 25 meter) gaan de portieren op slot. Dit is een optie wat in de computer ingesteld kan staan, net zoals de instelling van de pratende vrouw. Als je dan de auto stil zet en doet de portieren open gaan de interieur verlichting branden en hoor je een klik door de hele auto dat alle sloten open gaan. Gebeurt dit is de schakelaar niet kapot. Is de schakelaar kapot dat wordt het nog een duur geintje, want hij zit in het slot.

guy3906 (0), 17 jaar geleden

Ah, dat fenomeen ken ik van de Scenic van mijn ouders. Ik heb dat echter niet nee. De interieurlichten gaan wel aan als ik mijn portier open, dat werkt dan weer wel, maar na een klein stukje rijden gaan niet mijn portieren op slot. Is dat in en uit te schakelen? Op zich is die optie wel ok vind ik...

sgm (0), 17 jaar geleden

Ja, schakelaar bediening deursloten (naast handrem) een tijdje vasthouden op stand sluiten.

guy3906 (0), 17 jaar geleden

Ok! Dat ga ik proberen!
Is het ook zo dat als je de functie uit wilt schakelen dat je dan een tijdje op 'open' moet drukken? Of is dat te simpel? :-)
Bedankt voor de tip! Heel nuttig weer!

sgm (0), 17 jaar geleden

[quote=guy3906]Is het ook zo dat als je de functie uit wilt schakelen dat je dan een tijdje op 'open' moet drukken? Of is dat te simpel? :-)[/quote]
Dat laat ik voor eigen oefening :-)

guy3906 (0), 17 jaar geleden

haha! En dat terwijl de wegen van een Laguna zo ondoorgrondelijk zijn... Lekker is dat! Ik ga het proberen en als ik die deuren niet meer openkrijg, meld ik me weer.
Bedankt voor zover.
Echter, dat neemt niet weg dat ik nog niet weet hoe ik dat stemmetje terugkrijg... Ik zal checken of de schakelaar werkt. Doet hij dat, dan is er dus een ander probleem met de stem?

ejnn (0), 17 jaar geleden

Hallo Guido,

Ik zou graag jouw mail adres willen hebben, kan ik jouw de elektronische handleiding van dat stemmetje toesturen

ejnn (0), 17 jaar geleden

Ik zat laats in de showroom in een kangoo achterin. Das een mooie grote ruimte. Denk trek de deur eens dicht hoe dit precies gaat met de schuifdeuren. Denk wil er uit en shit hij zit op kinderslot. Een leuk figuur in de showroom.

guy3906 (0), 17 jaar geleden

Een elektronische handleiding? Is dat er ook al? Wat moet ik me daar nou weer bij voorstellen?

Die kindersloten zijn fijn ja! haha! Maar gelukkig biedt een Kangoo genoeg ruimte om over stoelen te klimmen...

sjaak r (0) PRO, 17 jaar geleden

Maar als ik het goed begrijp wordt je niet meer gewaarschuwd dat je lichten nog branden.
In dit geval zit het gewoon in het slot en zal er een nieuwe in moeten.
Dit is 9 van de 10 keer het geval

guy3906 (0), 17 jaar geleden

Sjaak,

Klopt wat je zegt. Ik word niet meer gewaarschuwd. Ik hoor de stem echter wel als ik het systeem inschakel. Over mankementen weet ik nog niet. Ik heb óf geen mankementen, óf het stemmetje houdt zich in die gevallen ook stil.
Mocht het in het slot zitten, wat betekent dat dan? En is het dan zo dat het in de buurt van het scharnier zit? Ik kan me herinneren dat de deur een stukje openmoet voordat het stemmetje begint te praten. Alleen het ontgrendelen van de deur is toch nog niet voldoende?

sgm (0), 17 jaar geleden

[quote=guy3906]k heb in de middenconsole een knopje voor de centrale vergrendeling. Als ik die ingeschakeld heb en ik stap uit, dan zit, dacht ik, mijn kofferbak nog op slot bijvoorbeeld.[/quote]
Als dat klopt, dan is die schakelaar kapot. Is een duur ding om te vervangen. Bij mijn auto was die ook kapot, dus geen waarschuwing dat de lichten nog brandden (4 piepjes) of de kaart nog in de lezer zat. Maar het meest irritante was wel dat ik dan de auto met de kaart van het slot af moest zetten om mijn tas te pakken :-)

sjaak r (0) PRO, 17 jaar geleden

[quote=guy3906]Sjaak,

Klopt wat je zegt. Ik word niet meer gewaarschuwd. Ik hoor de stem echter wel als ik het systeem inschakel. Over mankementen weet ik nog niet. Ik heb óf geen mankementen, óf het stemmetje houdt zich in die gevallen ook stil.
Mocht het in het slot zitten, wat betekent dat dan? En is het dan zo dat het in de buurt van het scharnier zit? Ik kan me herinneren dat de deur een stukje openmoet voordat het stemmetje begint te praten. Alleen het ontgrendelen van de deur is toch nog niet voldoende?[/quote]
Het slot wat in je slotvanger valt daarin zit een schakelaartje, deze geeft het signaal door dat de deur open staat. Helaas moet je om dit vervangen het hele slot vervangen is nl niet los te krijgen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.