Renault Grand Espace: storing verlichting

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 3.0 V6

Mijn espace heeft sinds kort problemen met de verlichting. In de laatste 2 weken viel de volgende verlichting uit; het begon met de mistlampen achter, daarna het symbool van het stadslicht op het display, daarna het linkerstadslicht en de linkerachterlamp, de mistlampen voor, met de bijbehorende symbolen op het display. Alle zekeringen en lampen zijn in orde, de storing zit dus ergens anders. Wie heeft dit al eens meegemaakt? Ik heb zelf het vermoeden dat het aan de lichtschakelaar ligt omdat alle uitgevallen lampen ingeschakeld worden door deze hendel (schakelaar) aan de linkerzijde van het stuur. Kan het hier aan liggen of zit het probleem ergens anders?

Hugo4609

Geplaatst door Hugo4609 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Espace? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

patvdr (0) PRO, 17 jaar geleden

kan ook toeval zijn.de lampen hebben immers allemaal dezelfde leeftijd.kan ook door een te hoge spanning zijn door de alternator. maar wat je vergeet te zeggen: zijn de lampen stuk of niet?
schakelaar is eerste optie. in slechtste geval(duur) ligt het probleem in de BII.

Hugo4609 (0), 17 jaar geleden

Beste patvdr,

Bedankt voor je reactie.
De lampen en zekeringen zijn niet stuk. Kun jij mij uitleggen wat een BII is en wat het vervangen hiervan eventueel kost? De lichtschakelaar blijkt ca. 90 euro te kosten. Ik ben nog niet bij mijn Renaultdealer geweest maar kunnen ze daar vrij gemakkelijk de oorzaak vinden d.m.v. bijvoorbeeld doormeten of uitlezen van het een of ander? of is het een goede optie om de lichtschakelaar in eerste instantie te vervangen (kan ik zelf doen).

patvdr (0) PRO, 17 jaar geleden

BII is de rekeneenheid(plate zwarte doos) die naast de zekeringen zit in de vloer passagier.hier wordt de hele configuratie van de auto opgeslagen(motortype,bak,airco, achterwisser....) en hier komen ook heel wat commandos toe als je een schakelaar bedient en van hieruit worden dan komponenten aangestuurd.
kost 435€ excl en kan je niet zelf vervangen want moet geprogammeerd worden.
schakelaar kost hier 72.39€ excl.
ben je zeker van de zekeringen.linkerstadslichten voor+achter+dashboard zitten namelijk op zelfde zekering.als rechterstadslichten branden dan zit het niet in de schakelaar.zekering a4(c1voor rechterkant)
heb je ook de zekeringen in de motorruimte nagekeken? a1markeringslichten links en a2 voor rechts?

Hugo4609 (0), 17 jaar geleden

bedankt voor je nader antwoord. Ik ga morgen alles nog een keer nalopen en alle zekeringen controleren. Het blijft natuurlijk vreemd dat ook de mistlampen voor en achter niet meer werken, en ook de symbolen op het dashboard (mistlampen en stadslicht) werken niet meer. Ik laat je het resultaat weten.

Hugo4609 (0), 17 jaar geleden

Ik heb alles nog een keer nagelopen. Er was toch een zekering defect; de zekering voor de markeringslichten links. Na deze te hebben vervangen blijkt niet alleen de markeringsverlichting weer te werken maar ook de mistlampen aan de voorzijde. De mistlampen aan de achterzijde werken nog steeds niet en ook het symbool stadslichten op het dashboard werkt nog niet terwijl de standslichten/markeringslichten wel allemaal werken. Bij het inschakelen van de achtermistlampen hoor ik achter in de auto wel een klik zoals van een relais maar ze gaan niet aan. Waar zit dit relais en waar zit trouwens de zekering van de mistlampen? Zijn deze soms gecombineerd met de voorste mistlampen?

patvdr (0) PRO, 17 jaar geleden

verklikkerlichtje dashboard zal gewoon nieuw lampje van 1.2W zijn. gemakkelijk te vervangen.bovensta plaat eraf(schroeven onder luidsprekergrilles.
heb je de lampen van de achtermistlichten nagekeken. kan ook in draaibare doervoer achterklep zitten waar draad is doorgebroken door steeds te plooien bij openen koffer.
zekering zit onder passagier voeten

Hugo4609 (0), 17 jaar geleden

patvdr, bedankt voor je reactie. Ik heb gezien dat de afdekplaat van het dashboard gemakkelijk losgaat. Ik ga het morgen loshalen. Verder ga ik de draad bij het scharnierpunt van de achterklep nakijken en de spanning meten t.p.v. de mistlampen. Het probleem zou daar inderdaad kunnen zitten, blijkt vaker voor te komen bij de Espace. Ik hou je op de hoogte.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Espace of stel zelf een nieuwe vraag.