Renault Clio: tik in (koude) motor 1.5 dCi

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Diesel, Motorcode: K9K 1.5 dCi

Ik heb een renault clio 1.5 dCi (65 pk) die bij koude start de eerste paar seconden nogal ratelt. Met koud weer ratelt hij langer tot een paar minuten en schudt de motor een beetje heen en weer. Geen witte of zwarte rook. Als de motor warm is merk je er niets van, hij rijdt verder prima. Ik heb de retouropbrengst van de verstuivers laten meten (OK), de weerstand van de gloeibougies (alle 0,8 Ohm tov aarde; OK?) en de klepspeling. Verder heb ik de 10w40 olie vervangen door 5w40. Dit zorgt er wel voor dat de motor iets minder lang ratelt.

Nu gaat mijn verdenking meer uit naar de kleppen. Er zitten alleen geen hydraulische klepstoters op, dus mijn vraag is, zouden deze dan alsnog kunnen ratelen? Ik heb de klepspeling bij koude motor gechecked: bij cilinder 3 is de uitlaatklep 0,46 mm terwijl het 0,4 mm zou moeten zijn. Er is enige slijtage zichtbaar op de nokken. De rest van de klepspeling was binnen de marge. Zou er sprake kunnen zijn van een klevende klep die na opwarming wel goed meebeweegt? In dat geval zou er ook olie onder de 'tappets' moeten komen. De auto is dealer onderhouden met olieversingstermijn van 30.000 km en heeft 150.000 km gelopen.

Heeft iemand iets dergelijks met deze motor eerder meegemaakt? Alvast bedankt.

wIm

Geplaatst door wIm (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Clio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

ksie2 (0) PRO, 15 jaar geleden

Het lijkt wel of dat het een verstuiver is.Je kunt proberen om een toevoeging bij de brandstof te doen die de injectors reinigd.

Sander18 (0) PRO, 15 jaar geleden

hoe erg ratelt de auto en hoe erg schut hij ? schut hij net zo als dat een benzine op 3cil loopt ? want een diesel ratelt altijd bij koude motor en schut een beetje , diesel moet ff op gang komen he ;) Mvg Sander

wIm (0), 15 jaar geleden

het schudden valt op zich wel mee, hij loopt volgens mij wel op 4 poten. Het ratelen is vooral als hij koud is, de eerste paar seconden draait nogal hard. Daarna de eerste vijf minuten met rijden loopt ie nog niet echt lekker. Let wel, dit is vooral met koud weer. 's zomers heb ik hier minder last van. Punt is, ik heb eerder 2 x eerder een 1.5 dCi motor gehad en die liepen met de start gelijk mooi, dus ik ga er toch zeker vanuit dat er iets mis is.

Overigens heb ik al een tijdje met toevoeging in de diesel gereden zonder resultaat. Nu heb ik er ook nog Hydraulic Valve Lifter Concentrate van Wynns aan de olie toegevoegd mocht het een verstopt oliekanaal zijn. Ook zonder resultaat. Ik heb er trouwens nu ruim 10.000km mee gereden. Het geluid wordt niet erger ofzo.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Clio of stel zelf een nieuwe vraag.