Renault Espace: trekhaak met universele kabelset espace, mistlampen??

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.2td

waar kun je met een universele kabelset de mistlamen aftakken??

Hoe krijg je de 12Volt rechtsreeks vanaf de accu het beste aangesloten met een universele kabelset?

Picnic8956

Geplaatst door Picnic8956 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Espace? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

14 Reacties

hellbat (0) PRO, 17 jaar geleden

het is OF mistlampen OF 12v constant, Of een 15 polige stekker.

Zoals je het beschrijft heb je dus een 7 polige stekker, met een stuk 7 aderige draad, dus dan zou ik de mistlampen op 54g aansluiten ( aftakken net achter de achterlichtunit ).

Groeten Marcel

Picnic8956 (0), 17 jaar geleden

Hallo Marcel, het is een 13 polige west stekker die er op zit. Alles is af te takken achte de lichten maar de nistlampen zitten in de klep en komen ergens boven in het dak uit. ik kan daar de goede draad net vinden en weet niet of ze via het dak naar voren lopen of meteen naar beneden gaan.
Ik heb nu dis 4 draden over: mistlampen, naar de mistlampen (ivm schakelaar) en twee 12V constant draden die ik via een relais wil laten lopen om de accu niet leeg te laten trekken door de kolekast in de caravan.

Peter159 (0) PRO, 17 jaar geleden

De kabelbundel zit achter de bekleding in het kofferruimte rechts.
De bekleding losnemen en daar de bedrading opzoeken voor het mistachterlicht.
De constante voeding kun je het beste vanaaf de accu nemen, en de geschakelde voeding ook, alleen daar zal ik en relais tussen plaatsen en die monteer je het beste rv onder de vloerplaat bij de bijrijder, daar zit ook de zekeringenkast en de BIC gemonteerd.
Let wel op dat je niet zomaar een voeding wegneemt. Meet met een Voltmeter.
Suc6

Henk Nobach (0) PRO, 17 jaar geleden

Bij dit type Espace mag je geen universele kabelset monteren; alleen voertuig specifieke! Dat betekent een kabelset die wordt aangesloten in de zekeringkast in de motorruimte.

Picnic8956 (0), 17 jaar geleden

Er zit geen kanbus systeem in deze uitvoering, dus zou een universele set mogelijk zijn.

Ik heb net alle bedrading naar de mistlampen nagemeten maar kan de juiste draad niet vinden ook die uit de klep komt geeft geen 12 volt maar de mistlampen werken wel.

Welke kleur draad zou ik moeten hebben?

Henk Nobach (0) PRO, 17 jaar geleden

Waar zit het ledje van de startbokkering dan? Bij de binnenverlichting? Dan heb je echt een overjarig model. Vanaf vanaf '98 zit er al een CAN-bus in.

Picnic8956 (0), 17 jaar geleden

Het letje zit links op het desboard. Navraag bij een dealer geeft aan geen CAN-bus. (???)

Henk Nobach (0) PRO, 17 jaar geleden

Dan is de info van je dealer onjuist!

Picnic8956 (0), 17 jaar geleden

Wat voor storingen kan het aftakken van de verlichting na de lampen dan opleveren? De 12 volt haal ik rechtstreeks van de accu. De mistlamp ga ik dan handmatig met eenschakelaar schakelen als ik niets kan vinden vor de mistlamp. Maar dan moeten er natuurlijk geen gekke storingen op kunnen treden....

hellbat (0) PRO, 17 jaar geleden

De LCM ( Light Control Module), of welke naam renault hier dan aan geeft kan problemen gaan geven bij afname van extra verlichting op de uitgangen, in het ergste geval kan het hele ding dienst gaan weigeren.

Sorry, ik had hier in mijn vorige reply ook al op moeten wijzen.

Bij een CANBUs kun je inderdaad het beste een specifieke kabelboom gebruiken, en navragen of dan de instellingen van deze verlichting in de LCM geprogrammeerd moeten worden, ofdat een eventuele extra verlichtingsunit ingeleerd moet worden op het canbussysteem.

Om dit alles te omzeilen, kun je ook aan de slag gaan met een paar extra relais, die je met 12v constant voedt, en aanstuurt met de signalen naar de achterlichten.
Dit betekent wel een hoop inbouwwerk, maar geeft wel de zekerheid dat de LCM heel blijft.

Groeten Marcel

Picnic8956 (0), 17 jaar geleden

Ja tis wat hij zit er al onder maar is nog niet geprobeerd op de caravan wel met een lichtbalk. ... De msitlampen zitten niet op de msitalempen van de auto maar via een aparte schakelaar. achterlichten zijn maar 10 watt per twee en dan voor nog eens twee is nog geen 2A meer, zou je daar problemen mee krijgen?

hellbat (0) PRO, 17 jaar geleden

Misschien dat Henk je kan vertellen hoeveel je maximaal op een uitgang van de LCM mag aansluiten, en of dit eventueel softwarematig aangepast kan worden.

Ik ben niet zo thuis in de personenwagens, maar bij bedrijfswagens kun je via de computer de max en min waarden van de LCM aanpassen, dit in verband met extra verlichting, vaak door de chauffeur gewenst.
Dit is wel aan bepaalde maximumwaarden gebonden, en als dreigt dat deze overschreden worden, dan sluiten we ze aan met een losse relais in het dashboard.

Nadeel van deze manier van aansluiten is dat de controlefunctie van de verlichting ( Signaallampje bij te weinig stoomafname) op deze manier ook niet werkt op die groep lampen.

Hopelijk heb je hier iets aan.

groeten Marcel

Henk Nobach (0) PRO, 17 jaar geleden

Bij dit type verbied de fabrikant (Renault dus) om een universele kabelset te gebruiken. Derhalve wordt bij een originele trekhaak standaard een originele kabelset geleverd van het type Jaeger.

Picnic8956 (0), 17 jaar geleden

De remlampen en mistlamp lopen via een relais. De verlichting en knipperlichten zitten op de achterlichten aangesloten. De 12Volt zit via een relais aan de accu. De informatie van een dealer (op kenteken gecheckt) zou een universeleset kunnen met uitzondering van de msitlampen mogelijk moeten zijn.
(of nu alles toch maar vervangen door een universeleset.) Er wordt wel veel verschillende informatie gegeven door dealers.
Zit er een LCM in een espace?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Espace of stel zelf een nieuwe vraag.