Renault Laguna: Trillen bij 2000 - 2200 toeren

Bouwjaar: 2002

Ik heb een Laguna 1.9DCI 120PK van maart 2002. Sinds enige tijd trilt de auto als ik een constante snelheid aanhoud waarbij de motor dan 2000 tot 2200 toeren maakt. Ik heb het idee dat het in de loop van de tijd ook steeds erger is geworden en nog wordt. Het trillen zit niet in het stuur, het lijkt vanuit de motor te komen, je voelt het echt aan de auto. Bij hogere of lagere toeren is het veel minder tot helemaal niet voelbaar. Maakt ook niet uit welke versnelling ingeschakeld is (zes-bak). De banden zijn onlangs zowel voor als achter uitgelijnd, dus dat is het niet. Mijn garage heeft er al eens naar gekeken, maar ze weten niet wat het is. Ze vermoeden iets bij OF de aandrijving OF in de versnellingsbak. Heeft iemand enig idee wat het kan zijn of ooit zoiets bij de hand gehad?

EdSt68

Geplaatst door EdSt68 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

14 Reacties

Jos W (0) PRO, 19 jaar geleden

Zou de onbalans van aandrijfassen of banden laten konrtoleren.

EdSt68 (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor de reactie. Ik heb de factuur er nog eens op nagekeken. Ik noemde het uitlijnen, maar het was balanceren. Alle vier de wielen zijn gebalanceerd.
Als er onbalans in de aandrijfassen zit zou ik dan het trillen niet continu moeten voelen, onafhankelijk van het toerental?

Mussotje (0) PRO, 19 jaar geleden

Nee Ed, het is net als bij een onbalans in een wiel dat voel je bij een bepaald snelheidsgebied, hetzelfde is bij aandrijf assen ook het geval. Alleen dan is het in een bepaald toeren gebied staat los van je motortoerental aangezien het vanuit de achterwielen gezien een vaste verbinding is, komt dus voor bij "een" snelheid. Als je deze snelheid ook kunt bereieken in een andere versnelling dan weet je het zeker.
Maar wat ik van jouw eerste "verhaal" begrijp is het dus toerenafhankelijk en in iedere versnelling. Dan zit het mijnsinziens niet in je aandrijving.
Rene

EdSt68 (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor je antwoord Rene. Het wordt me steeds een beetje duidelijker. Ik heb er weinig verstand van!
Uit jouw verhaal concludeer ik dat het geen onbalans in wielen of aandrijfassen kan zijn omdat dat snelheidsafhankelijk is. Ik heb er "last" van in een toerengebied. Het is een soort schokken, bibberen, moeilijk te beschrijven. Kan het in de versnellingsbak zitten? Het komt in alle versnellingen voor.

Mussotje (0) PRO, 19 jaar geleden

Ed, het "kan" in je motor zitten of in de bak, maar kan ook "aan" je motor zitten, dynamo waterpomp en dergelijke , alles moet vast zitten, goede riemspanning en dergelijke. motorsteunen en ophanging, uitlaat die mee trilt Ga zo maar door. Erg moeilijk om dat zo te bepalen.
Maar schokken en bibberen zou ook op een niet correct verlopende vermogens toestand zijn in dat toeren gebied. Je wordt er niet wijzer van, maar op afstand is dit gokken. Heb je het ook als je gewoon zonder te rijden gas geeft?? Maakt het dan verschil of je de koppeling indrukt of niet??
Rene

Henk Nobach (0) PRO, 19 jaar geleden

Het klinkt gek; maar laat de intercooler eens kontroleren.

EdSt68 (0), 19 jaar geleden

De intercooler is twee maanden geleden vervangen. Dat scheelde in ieder geval een stuk in trekkracht en minder "bromgeluid".
Ik heb even geprobeerd of het trillen ook in stilstand aanwezig is bij gas geven (in vrij en in versnelling met koppeling in) maar dan trilt de auto niet. Alleen bij rijden dus!

Henk Nobach (0) PRO, 19 jaar geleden

Het is heel moeilijk om vanachter het beeldscherm trillingen en geluiden te beoordelen. Als ik jou was dan reed ik eens bij een andere dealer langs.

ksie (0) PRO, 19 jaar geleden

voorste uitlaat pijp wil ook wel een trilgeluid veroorzaken

Maluku (0), 19 jaar geleden

Heb je geen speling op de fuseekogels, geen speling op de stuurgewrichten,zit de stuurhuis niet los op zijn rubbers,als je snelheid maakt en op het moment van trilling de koppeling intrapt en laat uitrollen is het dan nog aanwezig!
Succes.......

EdSt68 (0), 19 jaar geleden

ksie, het gaat niet om een geluid maar echt om trillen.
Maluka, ik heb het even uitgeprobeerd, koppeling in als auto trilt, het trillen houdt dan op.
Ik ben inmiddels bij een andere dealer geweest: volgende week wordt de EGR klep gereinigd (3 maanden geleden is deze vervangen, maar kan extra vervuild zijn door defecte intercooler) en wordt de computer geherprogrammeerd. Ik wacht dat dus even af!

EdSt68 (0), 19 jaar geleden

Hallo allemaal. Nogmaals een vervolg op het trillen van mijn Laguna. De auto is bij de dealer geweest. Deze dacht uiteindelijk dat het het resoneren van de motor was dat aan het chassis werd doorgegeven. Voorste pijp van de uitlaat vervangen maar geen resultaat. Motorsteunen zouden het kunnen zijn maar is dure reparatie, dus twijfel! En laatste indicatie: de turbo komt rond dat toerengebied "in actie", dat kan met licht bibberen gepaard gaan. Als ik doortrek door het toerengebied heen voel je het niet of nauwelijks, alleen als je in dat gebeid blijft "hangen". Echter, turbo vervangen is helemaal een dure grap, plus geen garantie op succes! Ik weet het even niet meer, nog iemand enig idee?!?! Bedankt.

Henk Nobach (0) PRO, 19 jaar geleden

De turbo komt er veel eerder in, dus die kan het nooit zijn. Heb er ook nog nooit van gehoord dat een turbo dit probleem zou veroorzaken.

Zoek het toch in de motorsteun (bij de distributie) en de bovenste reaktiestang.

Heb je ook een resonantie in scherpe bochten naar links?

Hoe is de vulcanisatie van de krukaspoelie? Deze is nl. ook trillingdemper.

Wat zijn de opbrengstcorrecties van de verstuivers?

Alberto182 (0), 19 jaar geleden

Henkie Nobach. Je bent een kei. Zit tegenwoordig verslaafd alles te lezen en dank zij jouw antwoordt op deze vraag loste je voor mij een probleempje op. Mijn auto resoneerde bij 110 km. Ga alles direct controleren. Bedankt. Bert vd Bovenkamp

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.