Renault Scenic: 'verbrande' olielucht

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6

Ik heb sinds een paar weken deze auto.
Ik ruik na ongeveer 10 min een soort van verbrande olielucht. (alsof je achter een stadsbus rijdt). Als ik de ventilatie dicht draai is het weg. Ook na het parkeren ruik ik het buiten ook.
Bij inspectie lag er een beetje olie onder het moterblok, maar volgens kenners was dat niet abnormaal, maar het hoort natuurlijk niet. Oliepeil is steeds goed.

Vandaag startte voor het eerst de auto niet in 1 keer. Na een paar proberen, lukte het wel. Ik maakt een rit van 10 km en toen ik de snelweg afging, kwam er rook uit de moterkap. Toen ik echter een paar minuten later parkeerde, was dit niet het geval meer en op terugweg ook geen last er meer van gehad.

Ik ben bang dat het de koppakking of iets anders in het koelsysteem is is (heb net mijn oude auto om die reden weggedaan). Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Ik heb geen garantie meer, maar ben wel bereid de auto ergens te laten repareren.

PS de auto zelf geeft op het dashbord niets aan van enig probleem.

eijscd

Geplaatst door eijscd (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Scénic? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

13 Reacties

fastbreakrijder (0) PRO, 17 jaar geleden

welke kenner zegt nu dat olie onder een motorblok normaal is????
je hebt gewoon met een lekkage te maken die gerepareerd moet worden.
waarschijnlijk zal er olie op een onderdeel van de uitlaat lekken waardoor je die verbrande olielucht krijgt.
even de motor inspecteren aan de zijde waar de uitlaat bevestigd is.

eijscd (0), 17 jaar geleden

Beste fastbreakrijder,

De 'kenner' had het over 'zweet' toen ie wat olie zag zitten.

Kan het misschien ook zijn dat het aftapkraantje niet goed dicht zit? (olie is paar weken geleden wel ververst door garage waar ik 'm gekocht heb)

Ik kan dus het beste morgen naar een garage ermee gaan. (Kan ik vandaag wel een korte rit ermee maken?)
Maar wat is dan die rook die ik ineens had en daarna niet meer?

fastbreakrijder (0) PRO, 17 jaar geleden

het is natuurlijk moeilijk om op afstand te bepalen wat er precies aan de hand is,maar als je de niveau's van de motorolie en koelvloeistof in de gaten houd,kun je er nog wel mee kunt rijden.
ik denk dat ik sprake is van een kleine olielekkage die door het rijden(bijv rijwind)op je uitlaat is gekomen,vandaar de rook en de geur.
laat er echter wel zo snel mogelijk naar kijken en gebruik de auto zo min mogelijk.
goed is het natuurlijk niet om met een lekkende auto rond te rijden....

sjaak r (0) PRO, 17 jaar geleden

Het komt wel voor dat hij op de achterkant van de koppakking lekt,waardoor dit op je uitlaat terecht komt en je daardoor een verbrande olie geur krijgt.

eijscd (0), 17 jaar geleden

Bedankt sjaak r en fastbreakrijder.
Als er olie lekt op de achterkant van de koppakking en op de uitlaat, wat moet ik de garage laten doen? Welke opdracht kan ik hen meegeven? Enig idee van de kosten? (ik ben altijd bang dat ze gelijk van alles gaan vervangen en ik kan dat moeilijk beoordelen of dat echt nodig is)

chantal

willem12077 (0), 17 jaar geleden

Heeft de garage niet gewoon geknoeid bij het bijvullen! Je kan daar best lang stank van hebben. Haal de kunstofbeschermkap er even af en kijk of de boel smerig is.
Check dit eerst voordat je een garage aan het werk zet.

W

fastbreakrijder (0) PRO, 17 jaar geleden

het is moeilijk om te zeggen wat je de garage moet meegeven.
het is toch puur afhankelijk van wat er stuk is aan de auto.
ken je niet iemand met een beetje verstand van auto's?
die kan zo het verschil zien tussen bijv. een lekke klepdekselpakking of evt. koppakking,als het een lekkage betreft die aan de buitenkant zichtbaar is.

abc (0) PRO, 17 jaar geleden

een veel voorkomende kwaal is lekkage van de koppakking aan de voorzijde van de motor net achter het uitlaatspruitstuk

eijscd (0), 17 jaar geleden

Ben vandaag naar de garage geweest. Helaas, het is de koppakking die lekt. Gaat me zeker 750 euro kosten zeiden ze. Misschien tips waar het goedkoper kan?

Helaas geen garantie bij de bovag dealer waar ik de auto 20 feb heb gekocht; de aankoopprijs lag onder de 4500 euro en heb geen aanvullende garantie genomen.....

Erik2804 (0), 17 jaar geleden

Aangekocht op 20 februari 2007??

eijscd (0), 17 jaar geleden

Ja, aangekocht op 20 februari 2007.
Op de koopovereenkomst staat een kruis door de garanties. Ik heb er bewust van afgezien omdat ik het vrij prijzig vond om die erbij te kopen. Bijna net zo duur als nu die reparatie...ik heb dus de gok genomen.

Cliodennis (0), 17 jaar geleden

Garantie is een wasse neus in dit geval. Volgens mij, mag je van elke auto die je koopt, verwachten , dat de koppakking, niet na 3 weken stuk is. Dit was hiervoor dus waarschijnlijk ook al het geval, alleen goed gepoetst onder de kap, om het mooi te laten kijken en alle olie is weg.Er bestaat ook zoiets als consumenten bescherming. Dit is dus een wan levering van de verkopende partij.

Erik2804 (0), 17 jaar geleden

Krijg de indruk dat de verkoper in gebreke is gebleven. Binnen twee weken na aankoop opeens een lekkage, die overigens niet vaak voorkomt, dit moet bijna wel oud zeer zijn.

Ik zou dit dus niet zomaar accepteren, eventueel auto terug laten nemen. Neem ook even contact op met de Bovag.

Succes.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Scénic of stel zelf een nieuwe vraag.