Renault Laguna: verlichting schakelaars electrische ramen

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Diesel

Hallo,

Aangezien ik altijd met verlichting rij en mijn auto inmiddels zo rond de 180.000 km zit, hebben de lampjes het van de schakelaars van de electrische raambediening ( rechtsvoor en 1 lampje op het knoppenpaneel in de bestuurdersdeur ) begeven...

Zijn deze lampjes los te vervangen? ( bij een Ford en Nissan heb ik dat namelijk al eens gedaan )
Hoe krijg ik die paneeltjes uit de deurbekleding zonder iets kapot te maken? of moet dan het het complete deurpaneel verwijderd worden en zo ja, hoe krijg ik deze bevestigingen los?

Ik ben benieuwd, het doet afbreuk aan de auto!

Gr. Arjan

Arjan2

Geplaatst door Arjan2 (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

abc (0) PRO, 17 jaar geleden

zijn geen losse lampjes.maar is misschien wel te knutsellen ?je moet de kap waar de schakelaars inzitten aan de voorkant omhoog trekken dan haal je ze er zo uit

Arjan2 (0), 17 jaar geleden

Hoi abc,

Thanks voor je reactie, ik krijg het echter niet voor elkaar...
Ik voel teveel weerstand als ik dat wil proberen, en dan ben ik bang dat ik het zaakje kapot trek.

Ik vind het overigens wel heel raar dat de verlichting kapot is nadat diezelfde dag de deurbekleding losgehaald is voor het monteren van een nieuw slot, het kan natuurlijk puur toeval zijn want de auto heeft het nodige gelopen inmiddels.

Gr. Arjan

Erik2804 (0), 17 jaar geleden

Heb dit ook al eens gedaan. De lampjes kun je vervangen, maar het is er niet echt voor ontworpen. Het zit dus een beetje in de categorie knutselen.

Het paneeltje aan de bestuurderskant kun je er zo uit halen. Paneeltje zit met vijf metalen clips verankerd. Twee aan de elke lange zijde en een aan de voorkant. Met een schroevendraaier kun je de clips indrukken en het paneeltje er met beleid uitnemen. Heb een afbeelding bijgevoegd.

[url=http://imageshack.us][img]http://img250.imageshack.us/img250/4677/...[/img][/url]

De schakelaars kunnen eruit. Nu kun je de schakelaar openen door de bovenkant bij het scharnierpunt eraf te wippen. Je kunt nu bij de lampjes. Wees voorzichtig met de blauwe siliconen filtertjes die op de lampje zitten deze zijn erg kwetsbaar (door temperatuur verhard). Het lampje zit in een bruine fitting verankert. De bruine fitting kan er compleet met lampje uit. Dit zit strak maar kan eruit, wees voorzichtig met de aansluitingen binnen in de schakelaar.

De lampjes kun je vervangen door artikel 727091 bij conrad.nl.

De schakelaar aan de rechter kant is lastiger. Ik heb hiervoor het deurpaneel gedemonteerd, en het buitenste deel van de greep verwijderd omdat de schakelaar niet door het gat past.... als dit wel kan hoor ik natuurlijk graag. Heb een beschrijving bijgevoegd hoe je het deurpaneel moet verwijderen. Nu zit de deksel van de greep vast door plastic stiften die aan de achterkant van de paneel zijn omgesmolten tot een prop. Deze proppen kun je verwijderen door ze uit te boren. Voor montage kun je de greep weer vastzetten met een schroefje of vastplakken met siliconenkit in de greep. Als je de deksel van de greep hebt kun je ook bij de schakelaar. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit de enige manier is om de schakelaar eruit te krijgen maar op een andere manier is het mij niet gelukt.

[url=http://imageshack.us][img]http://img405.imageshack.us/img405/8228/...[/img][/url]
[url=http://imageshack.us][img]http://img239.imageshack.us/img239/2112/...[/img][/url]


"Renault: Créateur d'Malheur"

[url=http://imageshack.us][img]http://img171.imageshack.us/img171/3824/...[/img][/url]
Laguna GT Privilege 1.9dci 120pk geoptimaliseerd -> 155pk

Arjan2 (0), 17 jaar geleden

Nah super joh!!!!

In 1 woord geweldig, ik ga er mee aan de gang zodra ik er de tijd voor heb..
Vriendelijk dank, ik ben hiermee echt geholpen..

Gr. Arjan

Arjan2 (0), 17 jaar geleden

Wat betreft die siliconen rubbertjes over de lampjes, kan ik dan niet gewoon beter die blauwe lampjes aanschaffen?

Ik neem aan dat je die transparante genomen hebt, de lampjes in de unit solderen kan ik wel even iemand op mijn werk laten doen, mits de kunstof behuizing niet heel erg in de weg zit..

Gr. Arjan

Erik2804 (0), 17 jaar geleden

Ja, misschien gaan blauwe ook goed. De kleur zal niet exact identiek zijn, dit is misschien ook geen ramp. Ze zitten niet gesoldeerd. Draadjes zitten door de fitting en zijn omgevouwen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.