Renault R19 Phase II cabrio 16V: Versnellingsbak maakt herrie

Bouwjaar: 1992

Hulp gezocht!
Vanochtend maakte mn auto ineens een enorm kabaal. Dit doet zich voor in elke versnelling zelfs in zn vrij. alleen intrappen van de koppeling zorgt dat t geluid weg gaat. De auto reed en rijdt nog goed en schakeld ook nog goed, maar je hoort een hard gereutel of geratel. Ik durf er dan ook niet meer mee te rijden en de auto is vandaag door de ANWB bij mij thuis gebracht.

Ik vermoed dat t iets is in de versnellingsbak, misschien iets kleins losgeschoten, waardoor hij rammelt. Doordat ik er nadat dit is ontstaan niet meer mee heb gereden hoop ik dat dit nog gerepareerd kan worden. Maar ik neem aan dat de hele versnellingsbak er onderuit moet om er in te kunnen kijken.

Iemand enig advies of ervaring?

Victor11769

Geplaatst door Victor11769 (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault 19? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

19 Reacties

erwin2915 (0) PRO, 19 jaar geleden

Het zou je koppeling zelf kunnen zijn of de veertjes in je drukgroep of je druklager is stuk maar je prise-as zou ook gebroken kunnen zijn. Komt de auto nog wel vooruit als je gewoon weg rijdt???? Ik hoor het wel Als je wel kan rijden dan is je prise-as nog heel en dat is het meeste werk koppeling vervangen is niet zoveel werk dan hoeft de bak er niet onderuit maar kun je hem opzij leggen.Ik hoor het wel.succes

Beunhaas (520) PRO, 19 jaar geleden

Ik had eens een R11 die hetzelfde deed, ik heb toen eerst de aandrijfassen gecontroleerd, die waren in orde, conclusie was dat het toch in de bak moest zitten.
Na demontage (heidens karwei!) bleek het grote kogellager waar het differentieel op loopt helemaal kapot was, bijna alle kogels eruit...., ik heb dit zelf vervangen (5 avonden werk), hoop voor jou dat het wat anders is maar ik vrees het ergste......

Victor11769 (0), 19 jaar geleden

Dank voor de antwoorden.
Erwin, is de koppeling+ drukgrope te vervangen zonder de bak er uit te halen?
Ik denk ook dat het het druklager is. Ik kan gewoon rijden, alle versnellingen werken goed. Alleen in allle versnellingen hoor ik t geluid, ook in zn vrij. Als ik de koppeling indruk verdwijnt het geluid na een tijdje. T lijkt wel of de as nog ff moet uitdraaien, je hoort t geluid in een aantal seconden weggaan als je de koppeling indrukt. Als je stil staat en de koppeling indrukt verdwijnt het geluid meteen.

erwin2915 (0) PRO, 19 jaar geleden

dan denk ik haast wel dat het druklager stuk is.Nee de bak moet eruit voor de koppeling en drukgroep en ook voor het druklager maar je kan de bak opzij leggen is niet zoveel werk.Maar als je druklager vervangt zou ik ook gelijk de koppeling en drukgroep vervangen heb je het gelijk gehad.succes.

Beunhaas (520) PRO, 19 jaar geleden

Een druklager hoor je niet ide versnelling, alleen met de koppeling ingedrukt............

Victor11769 (0), 19 jaar geleden

ja dat hoorde ik van iemand anders ook. Dus als je de koppeling niet aanraakt kan je t druklager nooit horen?
Dus waarschijnlijk een ander lager.

Beunhaas (520) PRO, 19 jaar geleden

Kwwot:
Als ik de koppeling indruk verdwijnt het geluid na een tijdje. T lijkt wel of de as nog ff moet uitdraaien, je hoort t geluid in een aantal seconden weggaan als je de koppeling indrukt. Als je stil staat en de koppeling indrukt verdwijnt het geluid meteen.
[kwoot]

Hier maak ik uit op dat het in de bak zit, een van de lagers van de primaire of de secundaire as.......

kahler (0), 19 jaar geleden

Tap de olie van de bak eens af en kijk of er gruis of eventueel stukjes tandwiel of iets dergelijks meekomt weet je gelijk waar je het moet zoeken

erwin2915 (0) PRO, 19 jaar geleden

Nou ik weet niet hoor kees maar klopt wel hoor wat ik zeg heb het al een paar keer meegemaakt zelf heb ik het ook bij mijn auto.

Victor11769 (0), 19 jaar geleden

t is wel grappig. Ik heb dit ook op de renaulttuningsite gepost en mn overbuurman heeft ook nog es staan luisteren. een aantal zeggen dat het heel goed het druklager kan zijn. En dat ie ook meedraaid (onbelast) als je de koppeling niet indrukt. En dat je m niet hoort als je de koppeling indrukt omdat ie dan belast wordt. Anderen zeggen dat dit juist niet kan en dat je het druklager nooit kan horen als je de koppeling niet indrukt. En dus dat t een lager op de as in de versnellingsbak is (of zelfs andere schade in de versnellingsbak). Beiden partijen lijken zeker van de zaak.

Ik breng de auto morgen weg en hoe dan ook, de bak moet er af. Dus we zullen wel zien. Ik hoop zelf uiteraard dat t het druklager is. Maar waarschijnlijk is het niet dom om toch de hele groep te vervangen (kit kost 150 euro!!) en de keerringen en ook nog 1 aandrijfas (linker, de langste, maakt herrie).
Dus t wordt hoe dan ook geen goedkoop grapje. Maar als de bak natuurlijk stuk blijkt te zijn wordt t nog erger...

Victor11769 (0), 19 jaar geleden

Ik denk dat ik weet wat t is. Ik heb de auto naar een garage gesleept en in zn vrij+koppeling in hoorde je niets. Waarschijnlijk is het iets aan de koppelingsplaat aan de bakzijde (losse veer, stuk afgebroken oid). Vlak voor de garage was raar genoeg het geluid verdwenen maar ik heb toch maar besloten om m te laten repareren (bak er af koppelingsplaten vervangen).

erwin2915 (0) PRO, 19 jaar geleden

Laat het even weten victor als je wil.Maar ik denk nog steeds druklager of inderdaad een tangentiaal veer van je drukgroep.

Beunhaas (520) PRO, 19 jaar geleden

Kwoot Dennis:
Tap de olie van de bak eens af en kijk of er gruis of eventueel stukjes tandwiel of iets dergelijks meekomt weet je gelijk waar je het moet zoeken.

Zeer onwaarschijnlijk, deze bakken hebben een magneet onderin die dit soort deeltjes vasthoudt....

Victor11769 (0), 19 jaar geleden

Goed. t was van alles wat. De versnellingsbak had vrijwel geen olie. Schijnt vaker voor te komen bij dit type bak (olielekkage) en oliepijlen is makkelijk. Dus stom van me om niet es te checken. Maar auto schakelde altijd goed. Nu zijn de lagers van de price-as gaar. Misschien hierdoor of toevallig op t zelfde moment is er een veer van de drukgroep losgegaan en die maakte dus ook herrie. Dit was aan de kant van t blok, vandaar dat je t alleen hoorde als je de koppeling niet indrukte of als de auto reed en niet in zn vrij stond.
Zowel bak (ruilbak al gevonden) als complete koppelingsgroep (nieuw ongeveer 150 euro) worden vervangen.

Victor11769 (0), 19 jaar geleden

dan nu de einduitslag... (voor mensen die dit topic ooit nog lezen omdat ze zelfde probleem hebben)

De bak is vervangen, zit nu een ruilbak onder. De versnellingsbak had totaal geen olie en had veel schade door warmte. Was dus totaal gaar. Ik heb de auto nog niet zolang en hij had al geen olie toen ik m kocht. TIP check je bakoliepijl af en toe en wees gewaarschuwd als je aan de onderkant van je auto bakolie (bruin, stinkt meer dan normale olie) ziet. De koppeling+ drukgroep+ druklager ook meegepakt.

Samen met remblokken V+A, remklauwen gangbaar maken, schijven afdraaien (vorige eigenaar had blokken verkeerd gemonteerd), nieuwe uitlaatdemper, stuurhuis hoes, apk en arbeidsloon flinke rekening natuurlijk.

erwin2915 (0) PRO, 19 jaar geleden

Bedankt victor dat je het even laat weten!!!!! zal best een flinke rekening zijn maar dan je voorlopig weer vooruit.Maar indergeval bedankt dat je het nog even laat weten.(doen de meeste mensen niet)

Victor11769 (0), 19 jaar geleden

Erwin, dat vind ik zelf ook altijd zo jammer. Gebruik je es een zoekfunctie in een forum, vind je t een vergelijkbaar geval maar geen conclusie oid.

ik zal de kosten ook nog ff noemen:
55 nieuwe kachelradiator (die lekte, moet je dashboard er uit)
5 euro dakantenne sloop
175 versnellingsbak (ruilbak JB3 048)
50 drukgroep/lager/koppelingsset (2e hands valeo, met 20.000km)
40 remblokken voor
37 remblokken achter
20 remschijven voor afdraaien
184 uitlaat einddemper
10 uitlaatklem
8 stuurhuishoes links
55 APK keuring
17 Versnellingsbak olie
15 koelvloeistof
tesamen met arbeidsloon ongeveer 1000 euro

Beunhaas (520) PRO, 19 jaar geleden

Koop ik een complete auto voor..................

Victor11769 (0), 19 jaar geleden

ja ik ook. maar geen R19 cabrio 16V phase II.
Bij de dealer en gebruik van nieuwe onderdelen zou ik meer dan t dubbele kwijt geweest zijn.

alles zn prijs
Ik heb een paar maanden in een Fiat ritmo gereden die ik voor 50 euro gekocht heb met volle tank en paar maanden later verkocht voor 55 euro met lege tank. (zie myreview autoweek)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault 19 of stel zelf een nieuwe vraag.