Renault Laguna: xenon verlichting

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 TD

Mijn Laguna (grand tour) is voorzien van xenon verlichting, sinds kort valt de rechter koplamp af en toe uit. en als hij brandt dan is er een blauwachtige gloed te zien (in vergelijking met de linker lamp) eerst was mijn gedachte dat de lamp stuk was, echter als dat het geval zou zijn dan bevreemd het mij dat hij het (af en toe) nog steeds doet. Is de lamp defect? of is er wat anders aan de hand? kun je de lamp eenvoudig wisselen? of moet je daar met xenon maar niet aan beginnen (i.v.m. hoge spanningen). Zucht .... het leven met halogeen was toch stukken eenvoudiger.... wie kan mij adviseren?

m.vr.gr,

H. Leemhuis

hleemhuis

Geplaatst door hleemhuis (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Safrane10698 (0), 13 jaar geleden

Xenon gaat minder vaak stuk dan halogeen en laat je de moed niet in de schoenen zakken. Als je de auto uit hebt en kaart uit de lezer dan even wachten is alle spanning van de onderdelen af en kan je er veilig aan werken. Vertrouw je het toch niet draag dan handschoenen.

Je kan hoofdzakelijk twee dingen stuk hebben:
Lamp of ballast.

Een xenon lamp is net als een tl buis, ze kunnen ook een beetje stuk zijn voordat ze geheel overlijden.
Wat je kan doen om te testen is de lampen omwisselen. Als de storende lamp dan aan de andere kant gaat storen wordt het tijd om de lamp(en) te vervangen. Als na het wisselen de storing op de zelfde zijde blijft is de ballast stuk. Deze zijn buiten de dealer om ook verkrijgbaar en zitten onder de koplamp zelf.

Bij xenon is het aan te raden om beide te vervangen want ze verkleuren naarmate ze ouder worden.

Safrane10698 (0), 13 jaar geleden

En je wilt ook de lampen wat hoger hebben? Dan kan je zelf doen, maar dan moet je wel weten hoe lampen horen te staan. Met een imbus maat 6 kan je deze verstellen. In de zwarte rand onder de motorkap zitten gaten waarachter de hoogtestellers zitten. Renault schrijft voor dat de lichtbundel 1% moet zakken.

Dat houdt in als de bovenkant van de lichtbundel op bijv. 60 cm van de straat is moet het einde van de lichtbundel binnen 60 meter de straat raken.

hleemhuis (0), 13 jaar geleden

bedankt voor je oplossing, ik heb inmddels de lampen bijgesteld

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.