Renault Scenic: Zoemend geluid indien kouder dan 5 graden.

Bouwjaar: 2001

Het onderstaande probleem is zo'n jaar geleden spontaan ontstaan wanneer de buitentemperatuur beneden de 5 graden komt. Op advies van Henk Nobach heb ik de 10W40 olie in het voorjaar vervangen door de dunnere olie 5W/40 ACEA b3/b4. Het zoemende geluid is er nog steeds. Vervangen van de carterpan zou dan de volgende stap zijn.
Probleem omschrijving: Na het starten van mijn scenic 1,9 Dci hoor je na zo'n 10 sec.een zoemend geluid vanuit het motorcompartiment. Een geluid dat bij ontkoppelde motor bij gasgeven luider wordt en dan langzaam wegebt. Verder wel trekkracht en geen stotend gedrag. Na ca. 1 kilometer is het plotseling weer verdwenen. Lijkt iets met aanzuigen van lucht te maken te hebben omdat het geluid iets naijlt.
Als je b.v. naar een paar uur de auto weer start treedt het geluid niet op. Heeft dus waarschijnlijk wel met olie/temperatuur te maken. Ik kan het buiten met geopende motorkap niet horen maar binnen wel.
Wat ik graag zou willen weten:
Wat is de oorzaak van het probleem?
Is dit een verstopping van olie aanzuigkanaal?
Is dit probleem bij Renault bekent?
Wordt er soms na 10 seconden een of andere klep geschakeld?
Is het schadelijk voor de motor?

WtB

Geplaatst door WtB (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Scénic? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

ksie (0) PRO, 18 jaar geleden

Als je voor de wagen staat zit er rechts achter de motor tegen het schudbord een regelklepje dat de oorzaak kan zijn.Start de motor koud en voel of dat deze regelkep zoemt of zo.Aan de klep zitten vacuumslangetjes die van de motor afkomen.

anoniem-1573996169 (0), 18 jaar geleden

Hallo dit heb ik ook gehad bij een klant met dezelfde auto(diesel)kon dit geluid maar niet achterhalen en na een paar minuten was het weg,totdat de wegenwacht de auto af kwam leveren,de distributie was geknapt,oorzaak een vastgelopen spanrol,die was dus aan het verslijten,als die koud was zong hij even en daarna was het weg,die hadden ze bij de vorige vervangbeurt van de distributie hoogstaarschijnlijk niet vervangen,hij reed ruim 100km per uur toen dit gebeurde,de schade ??dat wil je niet weten,bijna de helft v.d. waarde van de auto,dus pas op met bijgeluiden!!!!!!

WtB (0), 18 jaar geleden

Robby, de distributie riem is inclusief spanrol een aantal maanden geleden vevangen.

anoniem-1573996169 (0), 18 jaar geleden

Wat je ook eens kunt proberen,je pakt een lange schroevendraaier,waarvan je de handvat tegen je oor drukt en met de andere kant overal tegenaan houden,je zult verstelt staan wat voor geluiden je dan hoort,dit resoneert door de schroevendraaier heen naar je oor,dynamo lagertjes,waterpomp(als je er bij kunt).
even de multiriem losgooien en kijken of het geluid weg is of niet,dan weet je dat je bepaalde draaiende delen uitsluit.wat ik ook ooit gehad heb,was het fluiten van een vacuumslang die een beetje zacht geworden was,dit heeft net zo.n effect alsof je uit een ballon de lucht laat ontsnappen,door de nek uittetrekken(wat je als kind zijnde weleens gedaan hebt) de lucht vibreerde dan door die slang heen,en na een paar minuten was dit weg.succes.nog iets wat wel eens een raar geluid geeft is het overdrukventiel van je oliepomp,als die knikker met dat veertje een beetje slap is wil de olie wel de weg van de minste weerstand kiezen,en als hij dan warm wordt en de olie dunner dat dit dan weggaat,heb je ook je oliefilter vernieuwd??

anoniem-1573996169 (0), 18 jaar geleden

wat me nu te binnenschiet,je hoort het binnen wel en buiten niet,het is toch niet je airco,of de kleppen van je kachel die met vacuum bedient worden??

Sander10757 (0) PRO, 18 jaar geleden

Er bestaat een SM voor deze klacht,ga hiervoor naar de dealer.

WtB (0), 18 jaar geleden

Ksie, Dat regelklepje geeft niet die geluiden.
Robby, dat met die schroevendraaier had ik al gedaan. Niets kunnen ontdekken. Ook is het oliefilter vervangen.
Sander, ik neem aan dat SM Service melding is. Onder welk nummer is dit bij de garage bekend? Wat doet(repareerd) de garage met dit euvel. Moet ik onmiddelijk naar de garage?
Alvast bedankt voor jullie reactie.

anoniem-1573996169 (0), 18 jaar geleden

Ook nog even kijken naar je membraam van je rembekrachtiger,komt dit zoemend geluid niet ergens bij je rempedaal vandaan???

Sander10757 (0) PRO, 18 jaar geleden

SM 4284A.Er zou een carter vervangen moeten worden.

WtB (0), 18 jaar geleden

Het geluid, komt als je voor de auto staat en naar de motor kijkt, ergens links achter de motor vandaan. Vanmorgen nog eens goed geluisterd. Na het starten stationair laten draaien en na zo'n 10 seconden schakelt er iets waarop de motor op een iets ander toerental gaat lopen. Daarna begint zo'n 2 seconden later het zoemen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Scénic of stel zelf een nieuwe vraag.