Saab 9-3: 2.2 TID met trillend blok en witte rook bij koude start

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.2 TID

Mijn Saab met 2.2 tid blok met ruim 2 ton op de teller heeft de volgende problemen:
Het blok trilt behoorlijk (ook in zijn vrij) bij bepaalde toerentallen. O.a. bij 1200, 2100 toeren enz.
Ook geeft hij een aardige pluim witte rook bij koud starten bij temperaturen onder vriespunt en stottert daar soms ook aardig bij.
Tevens heeft hij behoorlijk last van vermogensverlies. Bij 165 kmpu is het spel vrijwel uit en schud het blok enorm. Waarschijnlijk mede ook omdat naar mijn mening de turbo een ernstig probleem heeft. Turbo 'knalt' er (vooral wanneer motor temp. nog laag is) pas bij hogere toeren plots in en geeft een aardig schrapend geluid vooral wanneer het blok goed warm is.
Maar zelfs als het blok goed doorgewarmd is en de turbo iets beter lijkt te reageren blijven de trillingen precies hetzelfde.
Dit probleem doet zich eigenlijk al behoorlijk wat maanden voor maar opvallend genoeg verbruikt hij naar mijn idee geen extra olie of koelvloeistof en de temparatuur blijft ook goed.

Problemen met turbo zoals beschreven waren voor mij als eerste merkbaar....
Kan iemand mij misschien zeggen of de alle symptomen aan problemen aan de turbo zijn wijten of zal het probleem met de turbo juist te danken zijn aan een ander probleem, of hebben problemen met de turbo uiteindelijk de ook andere problemen veroorzaakt?

Wie zou het een en ander aub kunnen verhelderen en/of wat zouden vooral de beste stappen zijn om als eerste te ondernemen?

Alvast vriendelijk bedankt.

Mvg,

Joe

JoeSlow

Geplaatst door JoeSlow (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Saab 9-3? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

jan T (15) PRO, 14 jaar geleden

het beste kun je beginnen met het laten uitlezen van het storinggeheugen.
dan kunnen ze ook gelijk de turbo wreking controleren met een proefrit.
dat trillen zou door een verstuiver kunnen komen die niet goed meer werkt dat is waarschijnlijk ook uittelezen in een meetwaardeblok.

groetjes jan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Saab 9-3 of stel zelf een nieuwe vraag.