Seat Cordoba: Kloppend geluid bij stevig optrekken.

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6

Beste allemaal,

sinds 2 weken ben ik de eigenaar van een Seat Cordoba 1.6 uit 1999. Nu merk ik als ik stevig optrek dan is er een kloppend/trillend/bonkend geluid te horen rondom de versnellingspook. Het geluid is het ergste in zijn 1, wordt minder erg in zijn 2, is in zijn 3 bijna weg en in zijn 4 en 5 is het helemaal niet meer te horen. De problemen doen zich voor tussen de 1000 (stationair) en de 3500 RPM en enkel dus als ik het gaspedaal wat verder onderin duw. Als ik gewoon voorzichtig optrek dan is er geen probleem maar wil ik even iets sneller weg dan komt het geluid ineens naar voren.

Als ik de versnellingspook vasthoud, dan wordt het geluid niet minder. De versnellingspook trilt ook niet bijzonder veel.

Daarnaast is het ook niet zo dat het geluid samenhangt met een terugval in koppel. Als ik het gaspedaal intrap, dan voel ik dat ook echt, dan wil de auto echt vooruit en dat gaat ie ook. Het is dus iets wat dat trilt, maar t lijkt me niet dat er tanden afgebroken zijn, anders zou ik dat namelijk wel moeten merken in zijn koppel.

Rvdoord

Geplaatst door Rvdoord (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Cordoba? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

ricky (0) PRO, 11 jaar geleden

Is het een doffe bonk/resonantie alsof iemand op de bodem aan de buitenkant van de auto klopt? Zo ja dan zou ik de uitlaat/ophanging eens bekijken, deze zou tegen de bodem oid kunnen komen wat dan dat geluid doorgeeft.

Rvdoord (0), 11 jaar geleden

Nee, het geluid komt echt uit de versnellingspook zeg maar. Eerst dacht ik dat de handrem of de pook resoneerde zeg maar. Het geluid is te helder om van buitenaf te komen.

ricky (0) PRO, 11 jaar geleden

Dan zou ik toch even onder de auto kijken op de brug ter hoogte van de pook want de pook zelf kan in princiepe geen bijgeluiden maken, wel iets wat ter hoogte van de pook resoneerd en dat is vaak of de uitlaat of het hitteschild. Als het geluid meer van vooren komt (versnellingsbak) dan ga ik denken aan de lagers oid in de bak maar dat geeft geen kloppend geluid maar meer een schavend/slepend geluid.

Rvdoord (0), 11 jaar geleden

Nog geen tijd gehad om langs de garage te gaan. Echter heb ik een betere omschrijving gevonden voor het te horen geluid. Het is niet zo zeer een bonkend geluid maar eerder een ratelend geluid... Maar dan wel een lage toon i.p.v. een hoog rateltje.

ricky (0) PRO, 11 jaar geleden

Denk je dat je het anders kan filmen en op youtube zetten zodat wij het kunnen horen? Is dan een stuk makkelijker via de pc geluiden beoordelen.

Rvdoord (0), 11 jaar geleden

Ik heb net een stukje gefilmd en ben het nu aan het uploaden naar YouTube. Een moment geduld a.u.b.

Let wel; het geluid klinkt op het filmpje erger dan dat het in het echt is. Dit komt omdat de telefoon in de houder geklikt zat en deze enigzins gaat meeresoneren. Maar ik hoop dat het een goed geluidsbeeld geeft van het probleem.

http://www.youtube.com/watch?v=x5To7JK6l...

ricky (0) PRO, 11 jaar geleden

Als ik dit zo hoor dan denk ik toch als eerste aan de uitlaat die de bodem raakt of een ophanging van de uitlaat die gescheurd is oid. Weet bijna zeker als je de auto op de brug zet en de uitlaat goed bekijkt/tegenaan slaat dat je dan wel ziet wat er aan de hand is.

Rvdoord (0), 11 jaar geleden

Vandaag met de auto even naar de garage geweest en op de brug gezet. Met de APK-keuring is de katalysator vervangen door een verkeerd type en met een beeetje creatief laswerk er tussen gepropt, als ik gas geeft, kantelt de motor een beetje met als gevolg dat de uitlaatbuis tegen een klem aan gaat tikken. Ik ga het APK bedrijf even contacteren voor verdere stappen.

ricky (0) PRO, 11 jaar geleden

Succes!

Rvdoord (0), 11 jaar geleden

Het probleem heb ik zelf opgelost omdat de auto toch de verkoop ingaat. Middels 4 m8 koppelbussen heb ik de beugel onder de auto 2 cm lager gezet. Hierdoor is het kloppende geluid volledig verdwenen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Cordoba of stel zelf een nieuwe vraag.