Seat Ibiza: Koppelingskabel vervangen

Bouwjaar: 2001, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.4 16v AUA

Vanmiddag kwam opeens mijn koppeling niet meer op, net voor het stoplicht natuurlijk. Auto even aan de kant geduwd en gekeken en volgens mij is de koppelingskabel gebroken. Is het vervangen eenvoudig zelf te doen? En volgens mij heb ik een zelfstellende kabel, klopt dat? Of kan het beide? Is er nog iets waar ik op moet letten bij het vervangen? Ik vraag me af of de zekeringkast onder het stuur er makkelijk uit/los kan anders kom ik nooit bij dat pedaal volgens mij.

Bij voorbaat dank!

gaheris

Geplaatst door gaheris (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Ibiza? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

jan5047 (0) PRO, 13 jaar geleden

ja hoor is gemakkelijk te doen de kabel breekt meestl af bij het pedaal

gaheris (0), 13 jaar geleden

Bedankt voor je reactie Jan.

Vandaag even naar de auto gekeken en het bleek dat niet de koppelingskabel gebroken was, maar de koppelingsas (9). Bij de pijl zat hij los:

[img]http://img844.imageshack.us/img844/5950/...[/img]

Deze tekening komt niet helemaal overeen met mijn auto (ik heb geen veer (15) aan de buitenkant) maar het principe is hetzelfde neem ik aan.
Een collega heeft hem even vastgelast dus ik kan weer rijden. Alleen koppelt het nu wel flink anders. Als ik hem nu in trap heb ik eerst een heel stuk
zonder weerstand, en hij pakt nu een stuk sneller op als voorheen. Waarschijnlijk omdat de kabel staat afgesteld op de oude stand van de as?

Ik denk niet dat ik dit zelf makkelijk kan vervangen, maar is dit een grote klus om te laten doen? Moet alles eruit en ben ik met uurloon hetzelfde
kwijt als een complete nieuwe koppeling? Of hoeft misschien niet alles eraf.

Nogmaals bedankt!

anoniem-1573996169 (0), 13 jaar geleden

je kunt 2 dingen doen,de koppelingshandel waar de kabel invalt afslijpen en opnieuw op de goeie stand vastlassen,of zelfstellende kabel eraf pakken en gewone handmatig stelbare kabel erop zetten.

Jacob1985 (0), 13 jaar geleden

Ik zou de as weer los maken en op de goede plek vast lassen, anders verplaats je het probleem eigenlijk ook. Eerst iets vast punten en de vrij slag controleren, dan pas af lassen.

gaheris (0), 13 jaar geleden

Het is een beetje laat, maar bedankt voor de suggesties. Al sinds ik de auto kocht ging de koppeling altijd al zwaar; volgens de garage breekt in dit
geval normaal altijd de kabel, maar toevallig bij mij dus de hevel. Ik heb er meteen een nieuwe koppeling in laten zetten en hij gaat weer als nieuw.

Hans4040 (390) PRO, 13 jaar geleden

mooi zo..bedankt voor de feedback.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Ibiza of stel zelf een nieuwe vraag.