Seat Ibiza: koppelingspedaal ibiza

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1600

hallo mijn ibiza heeft een probleem. als ik de koppelingspedaal intrap dan komt ie niet meer terug. kan hem wel terug trekken. als ik in het motorruimte kijk zie ik de kabel niet bewegen als het pedaal wordt bediend. is dit makkelijk op te lossen??
bedankt alsvast

hus104

Geplaatst door hus104 (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Ibiza? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

19 Reacties

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Of de zelf stellende kabel is kapot,of het heveltje achter het groene deksel,dat geeft ook vaker problemen,dan blijft het pedaal hangen en kun je niet meer koppelen/schakelen..

Kijk hier eerst na.

Gr Stefan

hus104 (0), 14 jaar geleden

ok dan moet ik ff op onderzoek uit. als de motor uit staat kan ik gewoon schakelen. maar dat groene deksel waar kan ik dat vinden? de kabel in het motor ruimte is niet kapot denk ik want als ik hem vanuit de motorruimte probeer te trekken dan komt ie er niet uit (de binnenkabel dan).

bedankt

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Hus

Dat groene deksel vind je aan de linkerkant,op de bak,kijk maar eens,dikke kans dat de hevel gebroken is,voor een paar euro ben je dan weer de man..hevel nieuw kopen en ook het groene deksel,de oude niet meer gebruiken wat anders gaat hij geheid lekken!

Maar er eerst even zeker van zijn wat nou het probleem veroorzaakt,als het goene deksel eraf is,kijk dan goed naar het heveltje,deze scheuren vaker,voor deze eraf te kunnen halen maak je de koppelingskabel los,wip je dat zwarte stukje plastic eraf ( aan de hendel waar de koppelingskabel in zit ) en druk je de hefboom omlaag.

Zie foto : de hevel drukt tegen het druklager aan.deze is toevallig ook van een ibiza '98 1.6 AFT

[url=http://img3.imageshack.us/i/seatibizamyr...][img]http://img3.imageshack.us/img3/218/seati...[/img][/url]

Gr Stefan

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Voor de duidelijkheid nog een tekening ervan :

[url=http://img269.imageshack.us/i/22086854.p...][img]http://img269.imageshack.us/img269/9648/...[/img][/url]

hus104 (0), 14 jaar geleden

ok alvast bedankt kan het mis hebben hoor maar als ik de koppelingspedaal beweeg gaat kabel niet heen en weer dat kabeltje bediend toch de heveltje. of bediend de heveltje de koppelingskabel? kan het mis hebben hoor.

stefan84 (0), 14 jaar geleden

til het pedaal eens omhoog en laat iemand op de koppeling drukken,kijk dan wat er gebeurt onder de motorkap..je moet er wel even zeker van zijn dat de kabel wel in orde is..

hus104 (0), 14 jaar geleden

heb het gedaan zoals je zei stefan. pedaal naar boven getrokken en dan weer in laten drukken. vanuit de motor zie je niks. de kabel beweegt niet eens. denk dat ik moet zoeken bij de pedaal of in die richting toch? heb bij de zekeringkast gekeken (boven het pedaal) maar zie niks zitten. denk even wat dashbourd weghalen onder het stuur.

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Hus

Trek van de buitenkant eens aan de kabel...of de kabel is kapot,of hij is uit de koppeling geschoten.

Gr Stefan

sytze (0) PRO, 14 jaar geleden

Denk toch dat hier een gevalletje kabel vervangen de oplossing is Stefan.....
....ook al komt jou heveltje ook vaak voor. Mooie foto trouwens, lekker groot ook. Alleen zakt de koppeling dan steeds verder en ontkoppelt ie niet meer. Of de hevel was al gescheurd en is nu echt naar de radsmodee! Dat kan natuurlijk ook nog. 1 van de 2 is het op zeker i.i.g.

Groet, Sytze

hus104 (0), 14 jaar geleden

als ik aan de kabel trek komt ie niet hij zit gewoon vast. ik ga eens proberen te kijken in het weekend hoe het een en ander vast zit aan de binnenkant van de auto. kon het laatst niet zien toen ik via het pedaal naar boven keek. denk dat ik meer dashboard moet verwijderen zodat ik er beter bij kan.
bedankt alvast

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Hus

Ik zou gewoon de kabel vervangen..dat is nog altijd de makkelijkste en goedkoopste oplossing,je bent niet de eerste met een probleem aan de zelfstellende kabel..dashbord mooi laten zitten,even goed van onder kijken,en eventueel de onderste kap ( onder stuur ) even weg halen,de kabel zit gewoon erin gehaakt en kun je er zo uitwippen..

Gr Stefan

hus104 (0), 14 jaar geleden

yep gedaan. kabel was bij de haak gebroken. Nieuwe erin en klaar.

nu heb ik een andere probleempje als ie koud is loopt ie goed stationair. maar als ie warm wordt gaat ie net 600 toeren lopen. dus lijkt erop dat ie bijna afslaat. kan ik dit iets omhoog schroeven of is dit niet zelf te doen. motorcode is aee 1595cc 55kw
bedankt

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Kijk eens aan,mooi..

Stationair moet hij +/- 800 toeren maken..loopt hij wat te langzaam,controleer dan eens stappenmotor/gasklephuis, maak deze eens schoon met remreiniger.

Je hebt toch niet toevallig een vacuum slangetje los of kapot gemaakt met het monteren van de koppelingskabel ?

hus104 (0), 14 jaar geleden

hallo
heb gasklephuis schoon gemaakt maar als ie warm wordt dan loopt ie nog steeds laag. de stappenmotor haal ik van de week weer ff los als het droog blijft hahaha. met kabel erin zetten heb ik niks los gemaakt daar ben ik heel zeker van. kan het misschien iets met de temperatuur schakelaar of in die richting te maken hebben?
bedankt

stefan84 (0), 14 jaar geleden

nee ik verdenk je temp sensor niet van jou probleem..

hus104 (0), 14 jaar geleden

trouwens moet de gasklephuis opnieuw ingeleerd worden als ik hem heb schoongemaakt? zoiets las ik namelijk

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Even uit mijn hoofd dacht ik dat je de basisafstelling niet kan uitvoeren bij motorcode : AEE en ALM wel bij de AFT.

Gr Stefan

hus104 (0), 14 jaar geleden

ok maar betekend dat ik het kan schoonmaken of niet? zonder dat ik meer problemen krijg?? ik heb de AEE motor.

groetjes

stefan84 (0), 14 jaar geleden

Ja hoor..

Gr Stefan

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Ibiza of stel zelf een nieuwe vraag.