Skoda Octavia 2001: LMM en beide lambda's defect?

Bouwjaar: 2001

Sinds kort een Octavia 2.0 uit 2001 op G3 (AG-onderbouw). Deze auto komt uit de lease en heeft 142.000 km gedraaid.

Al vrij snel begon het lampje van het motormanagement te branden. Naar een Skoda-servicepunt derhalve om de computer uit te laten lezen. Er stonden meerdere codes in, dus heeft die garage de computer gereset met het advies een paar dagen te rijden en als het lampje weer aanging opnieuw uit te laten lezen. Zo gezegd zo gedaan. Vandaag hoorde ik dat de luchtmassa-meter en beide lambda-sondes storingen gaven en vervangen moeten worden. Kosten hiervan zijn 850,= euro inlc btw en montage.

Ik ga morgen het bedrijf bellen waar ik de auto gekocht heb (met 1 maand garantie op motor en bak), maar eerlijk gezegd verwacht ik dat ik er uiteindelijk zelf voor zal moeten opdraaien. De cruciale vraag is namelijk of deze onderdelen onder garantie op motor&bak vallen....

In ieder geval, wie kan mij uitleggen hoe ik deze onderdelen zelf kan vervangen (ben geen monteur, dus een stappenplan zou mij heel goed uitkomen). Dan nog de vraag of de kosten van 850,- reeël zijn; lijkt mij aan de hoge kant namelijk. lambda's waren iets van 100 euro per stuk (ex btw ex montage). Prijs van een LMM weet ik niet. Maar de prijs van alle onderdelen was rond de 600,- ex btw/montage.

Tips om dit, als ik het dan toch zelf moet betalen, goedkoper op te lossen zijn van harte welkom.

Alvast bedankt.

Gr
Jan Dirk
Heerenveen

Lemmy

Geplaatst door Lemmy (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Skoda Octavia? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

hakeemolajuwon (0) PRO, 18 jaar geleden

Pas nog een soort gelijke storing gehad met een Toledo 1.8 20V. Ook die gaf als foutcode LMM en lambdasonde. Bleek er een zekering weg te zijn die zowel de LMM als de lambdasonde van spanning vooziet. Tip van de dag: controleer eerst ff de zekeringen.

mystudio (0), 18 jaar geleden

Hee die Hakeem,

Is het sowieso niet zo dat de laatste lambda sonde (die ná de kat) bij deze auto's al niks meer met het mengselregeling te maken heeft, maar puur en alleen nog maar de kat controleert? Of zit ik er nou naast?

chaan (0) PRO, 18 jaar geleden

De lambdasonde NA de kat wordt inderdaad gebruikt om de werking van de kat te controleren. Als de uitstoot buiten de grenzen valt wordt er een foutcode gezet (katalysator werking). Maar het is ook een zelfcontrole voor de motorecu of de lambdaregeling wel goed werkt. Ook in het geval dat de regeling niet goed werkt zal de uitstoot namelijk buiten de grenzen vallen. Als er meer foutcodes gezet zijn dienen deze eerst opgelost te worden voordat de kat vervangen wordt.

Lemmy (0), 18 jaar geleden

Heel apart maar sinds vandaag brandt het lampje niet meer......

Misschien een partijtje self-healing??? ;)

A.s. donderdag in ieder geval naar de garage; wordt onder garantie gerepareerd (beetje lullig dat het lampje, na bijna een maand aan te zijn geweest nu na het starten wel uitgaat).

guus100 (0), 18 jaar geleden

Ook ik heb sinds kort een Octavia combi 1.6 uit 2001 op G3 (AG=onderbouw) gekocht. Auto komt uit de lease en heeft 133000 km gelopen. Op het eerste gezicht niets aan de hand, totdat ik wegrij bij het autobedrijf. Na het volgooien van de gastank (die ik overiges LEEG meekreeg), ging het lampje van het motormanagement branden. Ik heb de indruk dat ik nadien nog wel op gas gereden heb, maar weet dit niet zeker.
Na aankomst thuis heb ik een half uur later geprobeerd te starten, maar de motor sloeg telkens af. Wat blijkt, op het moment dat de motor van benzine naar gas wil overschakelen lijkt het wel alsof het systeem denkt dat er geen brandstof is. Kortom, ik kan met geen mogelijkheid op gas overschakelen.

A.s. maandag heb ik een afspraak bij een Skoda dealer gemaakt om beide systemen uit te laten lezen. Ben benieuwd hoe dit af gaat lopen, gezien bovenstaande problemen en kosten.

Ook ik heb overigens 3 maanden garantie op motor en versnellingsbak, dus waarschijnlijk niet op het genoemde probleem, hoewel ik het daar totaal niet mee eens ben. Zij beloven tenslotte een werkende auto op LPG G3, maar komen deze belofte niet na. Het garagebedrijf is niet bepaald hulpvaardig en wimpelen mij af naar de Skoda dealer.

Ik voel mij enigzins belazerd door dit garagebedrijf en zal eens kijkje of dit verhaal nog een staartje krijgt.

Wordt vervolgt...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Skoda Octavia of stel zelf een nieuwe vraag.