Suzuki Vitara: afstellen distributieriem

Bouwjaar: 1993, Brandstof: Benzine, Motorcode: G16A

kan iemand mij aangeven hoe het nokkenas en krukas wiel moeten staan voor juiste afstelling distributieriem. Ik heb ergens gelezen beide wielen op 12.00 uur (spie boven) maar weet niet zeker of dat goed is.

Verder zou ik graag te weten komen hoe ik aan een goed werkplaatshandboek voor Vitara Cabrio TA met G16A motor kom.

bramkorf

Geplaatst door bramkorf (0) , lid sinds 9 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Suzuki Vitara? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

kaleido 1 (1835) PRO, 9 jaar geleden

Er staan merktekens op de diverse tandwielen /poulies.
Zet de cilinder van de eerste cilinder op compressie , dus op bdp , kijk waar de merktekens staan , en zet deze dan tegenover elkaar.
Even , niet geheel onbelangrijk , bij geen ervaring hiermee , het is een behoorlijk risico wat je neemt als het fout gaat.

bramkorf (0), 9 jaar geleden

Kaleido bedankt voor je reactie. Ik had 14 dagen geleden de waterpomp vervangen en toen was het krukastandwiel een tandje verschoven. Met de hand draaide de motor goed rond dus ik had dat verder niet opgemerkt. In eerste en tweede versnelling had motor echter niet voldoende trekkracht. Afgelopen zaterdag heb ik de riem opnieuw gesteld en dat is goed gegaan, motor loopt weer als een zonnetje.
Krukaswiel moet met spie op 12 uur gezet worden en het nokkenaswiel staat met het spietje iets over twaalf uur. Tegen de achterplaat zit bij het nokkenaswiel een merkstreepje op 12.05 uur. Ook zit er nog een puntje onderaan het nokkenaswiel. Als spie, puntje en merkteken op 12.05 uur met elkaar in lijn staan staat hij goed.
Er moet inderdaad goed opgelet worden bij het aanbrengen van de riem want het krukaswiel draait erg snel weg.
Eind goed al goed, maar toch nog bedankt voor de info.

bramkorf (0), 9 jaar geleden

Als er iemand is die mij kan helpen aan een werkplaats handboek voor een Vitara Cabrio TA uit 1993 met een G16A motor dan hoor ik dat graag.

bramkorf (0), 9 jaar geleden

Arjan, hartelijk dank voor de informatie.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Suzuki Vitara of stel zelf een nieuwe vraag.