Suzuki Baleno: Baleno 1.6 multiriem/airco-steun stuk, wat nu met multiriemspann

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine, Motorcode: G16B

Hallo allemaal,

Ik heb een Baleno met waarvan de dynamo-riem piept. Ik wou deze dit weekend vernieuwen maar heb daarbij de airco steun stuk gemaakt.
Toen ik de spanrol wou laten zakken van de SB/AC-riem bleek deze vast te zitten waardoor ik de stelmoer door de aircocompressor steun heb gedraaid!!!
Toen ik wat beter keek zag ik ook dat de looprol gekanteld door de spanning van de riem. Wellicht dat de geleider daardoor vast ik komen te zitten in de geleiding van de airco steun of dat het lager van de rol stuk is.

Er zijn nu een aantal dingen waar over ik twijfel en niet goed weet wat te doen:
-Had ik eerst de bout die door de spanrol zit iets los moeten draaien?
-Kan ik de spanrol ook zonder de stelmoer vast zetten. De uitsparing voor de stelbout is namelijk uitgescheurd waardoor de kraag van de bout spoedig door de steun zal worden gedrukt vrees ik.
-Kan de aircocompressor steun worden vervangen zonder dat het AC-systeem moet worden afgelaten en de compressor af te koppelen?

M.a.w. Kan ik met alleen de bout door de spanrol deze ook vast zetten, of is de stelbout noodzakelijk om de spanrol op spanning te houden. In het laatste geval moet ik dus een nieuwe airco steun monteren.

Ik hoop dat het probleem duidelijk is, alvast bedankt voor jullie bijdrages.

Groeten Jules

Djuulz

Geplaatst door Djuulz (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Suzuki Baleno? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

cmhoek (0), 13 jaar geleden

ik heb dat ook gehad omdat ik de stelschroef van de spanrol de verkeerde kant opdraaide.
inplaats van linksom moet je rechtsomdraaien om hem los te maken je moet wel de steun vervangen ik zou wilco demontage bedrijf in montfoort in prov utrecht bellen die heeft alles voor japanse autos.

Djuulz (0), 13 jaar geleden

Hallo cmhoek,

Bedankt voor je reactie.
Als het even kan wil ik de steun niet vervangen. Is het moertje op de spanrol niet voldoende om deze op zijn plaats te houden? Alleen het op spanning brengen van de riem is dan wellicht een stuk lastiger.

Maar als de steun toch vervangen moet worden, zijn er nog obstakels waar je toen tegen aan bent gelopen, kan een niet zo ervaren sleutelaar dat ook zelf thuis doen of is hulp van een airco specialist nodig?

Jules

johan 56 (0), 13 jaar geleden

Ja, je had inderdaad de as een paar slagen los moeten draaien.
De looprol is niet gekanteld door de riem. Je hebt de as geforceerd met de stelbout.
Draai eerst de as er maar eens uit en kijk dan of er nog wat te redden is.
Je kunt misschien de stelbout steunen door er een stevige carrosseriering achter te leggen, dan trekt ie niet door de beugel heen.
De stelbout is eigenlijk alleen om de as in de juiste positie te brengen.
Daarna draai je de as zelf vast en geeft de stelbout hooguit nog wat steun.
Succes,
Johan.

Djuulz (0), 13 jaar geleden

Nadat ik de looprol eraf heb gehaald heb ik de steun zo goed als kan in vorm geslagen. De steun was langs het aanlegvlak nog wel wat krom maar een stuk minder krom als dat hij was. De looprol zit nu zo goed als recht gemonteerd. De riem liet zich ook weer goed spannen met de setlmoer.

Probleem opgelost!!
Dank u

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Suzuki Baleno of stel zelf een nieuwe vraag.