Suzuki Vitara: Schrapend geluid koppeling.

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 - 8 kleppen

Vitara '98 metal top, spaans model, 1.6, 8 kleppen injectie, 165.000 km

Hallo, ik heb sinds (minstens) een maand het volgende probleem:

Wanneer ik de koppeling in trap, en tot stilstand kom, hoor ik een schrapend geluid van het koppelingshuis komen.
Ik heb de Vitara pas sinds augustus 2009, en volgens de vorige eigenaar zou er een nieuwe koppeling in zitten, en hij heeft er maar een jaar in gereden. Dus een maximaal 1 jaar oude koppeling zou je zeggen. Kan best, want hij koppelde vooral in het begin vrij stroef.

Het rare aan het schraap geluid is, dat wanneer ik de versnellingsbak in z'n vrij zet, en de koppeling los laat, dan is het schraapgeluid weg. Ook als ik daarna weer (met de koppeling in) alle versnellingen afga (in stilstand).
Maar niet altijd, soms komt na een paar seconden het schrapende geluid weer, als ik m bijvoorbeeld in zn 2 laat staan, met de koppeling in.

Ik moet er wel bij zeggen: kwalitatief is er (denk ik) niks mis met de koppeling: ik kan berg op optrekken in zn twee als het moet.
het maakt ook niet uit of ik in 2wd of 4wd rijd.
wat me wel opvalt, is dat ie soms wat 'gevoelig' schakelt, dwz dat ik de tanden bijna 'voel' wanneer ik schakel.

zou dit ook de koppelingskabel kunnen zijn? ik heb met de vraagbaak in de hand de 'vrije slag' van de koppelingsarm bekeken op de versnellingsbak, en die staat niet te los.

ik weet niet of de koppelingskabel ook zijn stugheid kan verliezen, en zich dus als het ware als een elastiek gaat gedragen,
waardoor het lijkt dat de binnenkabel lang genoeg is, maar dat ik de koppelingsplaat niet helemaal van het vliegwiel af krijg.

da's mijn enige eigen redenatie, maar ik hoor graag suggesties..

bvd Bart uit Limburg.

laatgaan

Geplaatst door laatgaan (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Suzuki Vitara? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

Punt (35) PRO, 14 jaar geleden

Als een koppeling niet naar behoren werkt zou ik toch even naar die monteur gaan als het mogelijk is. Wat je al zegt de versnellingsbak vindt het niet fijn en naar de koppelig kijken kost minder dan een bakrevisie Zo'n bak fiets je er zo onder vandaan ,volgens mij is de diafragmaveer niet vlak. Als de koppeling ook nog zwaar te bedienen is pak dan de kabel ook mee. Die maken de kosten niet. Bij niet orig. let op de gecote binnenkabel, anders heb je gelijk al tegenwind. Succes.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Suzuki Vitara of stel zelf een nieuwe vraag.