Suzuki Alto: ventilator slaat niet aan

Bouwjaar: 1994, Brandstof: Benzine, Motorcode: 0.8

Ik heb een suzuki alto waarvan de ventilator niet meer aanslaat, nou gaan daar 2 stekkertjes naar toe 1 naar de ventilator en 1 naar de tempratuur sensor.

De tempratuur sensor is vervangen door een nieuwe, op de stekker naar de sensor toe staat stroom op maar op dat andere stekkertje (naar de ventilator) gaat geen stroom heen.

De ventilator draait ook niet als ik hier rechtstreeks stroom op zet dus deze zal wel kapot zijn.

Maar moet er dan geen stroom staan op het stekkertje dat naar die ventilator gaat?

Er zit ook nergens geen zekering tussen en de zekeringen in de auto zijn allemaal goed

iemand hier een antwoord op?

Geplaatst door

maartenalto (0)

al 18 jaar lid

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen via onderstaand kentekenveld.

Reacties

De ventilator krijgt pas spanning als de temperatuursensor een bepaalde waarde heeft, warmte, en dan gaat ie normaal ook draaien.

heb je de ventilator rechtstreeks op de plus en min gehad en ie draait niet, zal ie wel stuk zijn.

Cor1822 0
badge

18 jaar

Dat snap ik maar de tempratuursensor had die warmte wel want de meter stond op het max.

maar waarom staat er dan geen stroom op de stekker die naar de ventilator gaat? sensor die vervangen is dat is een nieuwe.

maartenalto 0

18 jaar

Er zit een schakelaar in de sensor voor de ventilator, deze schakeld op een bepaalde temperatuur de spanning naar de ventilator.

Is deze stuk, de schakelaar in de sensor, dan zal er ook geen spanning op de draad naar de ventilator komen.
Maar omdat je die ook al rechtstreeks op de spanning hebt gehad is die ook niet goed.
Het kan zelfs dat de motor inwendig een sluiting maakt en de ventilator motor zekering eruit heeft geblazen.
Check of je een zekering voor de ventilator hebt.

Cor1822 0
badge

18 jaar

heb de kabel gevolgd van de ventilator maar er zit geen zekering tussen ben er ook vrij zeker van dat de ventilator kapot is want als er er stroom op zet gaat deze niet draaien.

Maar vind het raar dat er geen spanning op het stekkertje wat naar de ventilator gaat komt te staan, de sensor is harstikke nieuw en die krijgt ook wel stroom dus dat kan het hem niet wezen.

Zit er soms nog een sensor of zoiets diegene die is vervangen heb was onderin de radiateur geschroevd

maartenalto 0

18 jaar

Dat ding onderin de radiateur heet een thermoschakelaar, die schakelt door bij een bepaalde warmte (87'C - 82'C). Dat is dus geen temperatuursensor, die geeft een signaal door naar het klokje. Zijn dus 2 verschillende dingen.
Zo'n thermoschakelaar heeft een stekker met 2 draden (temperatuursensor 1 draad) als je de stekker doorverbind moet de fan gaan draaien, doet hij dat niet dan is de fan kapot of er komt dan geen stroom.
Er komt dus alleen stroom op de fan stekker als je hem doorverbind (op de stekker van de thermoschakelaar) of dat de thermoschakelaar zo warm is dat hij gaat doorverbinden.
Kijk wel uit met zo'n alto/maruti , je hebt zo de koppakking lek als hij te warm wordt.
Succes john
John

jhessels 0
badge

18 jaar

zou je me kunnen vertellen waar ik die tempratuursensor kan vinden?

alvast bedankt voor de informatie

maartenalto 0

18 jaar

Sensor zit bij het termostaat huis, bovenste slang van radiateur volgen en waar hij daar op het blok komt moet hij in de buurt zitten(klein koperen sensortje waar 1 draad op zit met een schuif klemmetje).
Maar die sensor heeft dus niets met je fan te maken he! Die thermoschakelaar die je dus hebt vervangen (onderin de radiateur) die schakelt de fan in.
John

jhessels 0
badge

18 jaar

de motor was warm bijna op max en toen heb ik gemeten op het stekkertje wat naar de ventilator gaat en daar stond geen stroom op, de nieuwe sensor zat er toen in. dat is toch raar? of klopt dat?

maartenalto 0

18 jaar

Probeer het eens door die stekker van die schakelaar met een draad door te verbinden en meet dan is of er stroom komt.John

jhessels 0
badge

18 jaar

waarop moet ik hem dan doorverbinden?

maartenalto 0

18 jaar

dat ding wat vervangen is(thermoschakelaar), zit een stukje kabel aan met een stekker (2contacten). trek die los en verbind de stekker van de auto zelf door. Dan zou normaal de fan aan moeten slaan. John

jhessels 0
badge

18 jaar

ja dat heb ik probeerd heb ook de fan op de accu aangesloten niks dus deze is dan kapot .

Snap alleen nog niet waarom er geen stroom op de stekker van de auto (naar de ventilator) komt te staan als de auto warm is.

En dank u voor de informatie

maartenalto 0

18 jaar

Vervang in ieder geval de fan voor een goeie. Zijn de zekeringen echt allemaal heel en vaak gaat het ook via een relais misschien dat je die ook kapot hebt. zitten vaak onder de motorkap of bij de zekeringskast. Zijn vierkante blokjes van 3bij 3bij3cm ongeveer met meestal 4 draden eraan.John

jhessels 0
badge

18 jaar

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Suzuki Alto of stel zelf een nieuwe vraag.