Suzuki Vitara 2003: Vitara 2.0 benzine oliegebruik

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0

Auto heeft een tijdje met te weinig olie gereden; had tikkende klepstoters. Toen de olie weer op niveau stond was dat over. Auto gebruik over 10000 km ongeveer drie liter olie.
Is dat normaal gebruik? En als dat niet zo is wat is een oplossing?
Met dank

mcitr.

Geplaatst door mcitr. (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Suzuki Vitara? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

erka (0) PRO, 16 jaar geleden

[quote=mcitr.]Auto heeft een tijdje met te weinig olie gereden; had tikkende klepstoters. Toen de olie weer op niveau stond was dat over. Auto gebruik over 10000 km ongeveer drie liter olie.
Is dat normaal gebruik? En als dat niet zo is wat is een oplossing?
Met dank[/quote]
denk niet dat 3 liter op 10.000 km erg normaal is.
ik weet van mijn vitara's dat ze erg veel olie gebruikte...maar geen 3 liter op de 10.000.
ik denk dat het "tijdje met te weinig olie gereden" de nodige sporen heeft achter gelaten...
in mijn vitara heb ik destijds slick50 gekiept, daarna liep een en ander wel soepeler,
het olie verbruik werd naar mijn mening iets minder...maar ja, of dit bij de jouwe ook helpt ??

CARS&MOTORS (0) PRO, 16 jaar geleden

en als je stat gas geeft is er den een licht tikkend of rammel te horen
ik denk dat je zuigers/veren beschadigd zijn door te weinig smering

mcitr. (0), 16 jaar geleden

Bedankt voor de reacties, ik krijg de auto vrijdag, zal het zien en laat het horen. Maar ik begrijp dat ze ook zonder met te weinig olie te hebben gereden wel verbruiken.

hellbat (0) PRO, 16 jaar geleden

wat bedoel je met "toen het weer op peil stond" , dat je olie hebt bijgevuld, of heb je de olie ververst.

Ik merk aan mijn wagen, dat als de olie er een halfjaar ( 10.000) inzit, dat hij hem sneller gaat verbruiken dan wanneer ik ververst heb (Relatief dan, want het eerste halfjaar verbruikt hij 2 a 3 tiende, daarna 1 tiende per maand ongeveer.). Oudere olie is niet zo taai meer als nieuwe en wordt dan ook sneller verbruikt ( heeft te maken met langere ketens die korter worden ) .
Aan te raden is olie verversen, dan na 1000/2000 nog een keer verversen om alle troep eruit te halen, en daarna het verbruik nog eens te beoordelen.

Groeten Marcel

mcitr. (0), 16 jaar geleden

Er zat alleen nog een puntje onderaan de peilstok; de oliedruklamp brandde echter niet. Hij is toen bijgevuld tot tussen min en max.
Als je jouw theorie volgt dan zou je dat dus eigenlijk bij iedere oliewissel moeten doen; iedere keer wordt de olie in de laatste kilometers taai. Of bedoel je met troep mogelijk slijpsel wat is los gekomen toen hij met te weinig olie reed?
Inmiddels heeft de auto al weer een nieuwe oliewissel gehad. Ik dacht met de aankomende wissel maar iets dikkere olie te gebruiken en dan het verbruik bij te gaan houden. Probleem is ook dat de eigenaar niet iemand is die dat zeer precies gaat bijhouden

hellbat (0) PRO, 16 jaar geleden

neenee, ik bedoelde eigenlijk iets anders, en zat met een heel ander verhaal in mijn achterhoofd. Wat ik feitelijk bedoelde, is dat als er met te weinig olie erg lang is doorgereden, je black sludge gaat krijgen, Die moet er dan eerst uit door middel van een extra oliewissel op korte termijn, voordat je weer een duidelijk olieverbruik kunt gaan berekenen.

Olie die oud wordt, is zijn elastisiteit kwijt, en gaat daardoor meer verbranden ( meer afzettin langs zuigerwanden.

Groeten Marcel

mcitr. (0), 16 jaar geleden

Okay; ik heb de olie gewisseld incl filter. We gaan het bijhouden de komende tijd. Motor liep goed, maakte geen vreemde geluiden.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Suzuki Vitara of stel zelf een nieuwe vraag.