Toyota Avensis: Airbaglampje blijft branden

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0

Vanmiddag startte ik mijn avensis wagon 2.0 luna uit 2004 en ineens blijft nu het airbaglampje branden.
Als ik zekering 32 onder het dashboard verwijder blijft het lampje uit maar is het systeem ook uitgeschakeld.
Na montage blijft het lampje weer branden. Ook heb ik de accu een tiental minuten losgenomen maar niets helpt.

Wat kan hier de oorzaak van zijn ? Kan elke garage het geheugen uitlezen en eventueel resetten? Is de airbagmodule nu al kapot (38000km)?

Groet Bert 928GT

Bert928GT

Geplaatst door Bert928GT (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Avensis? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

18 Reacties

oldford (0) PRO, 15 jaar geleden

Kan elke garage het geheugen uitlezen en eventueel resetten? NEE, je hebt er een goede aftermarket scanner met Toyota software voor nodig.
B.V. een Launch X431 of een Carmanscan. Die heeft niet iedereen, maar er zijn er natuurlijk wel.
Dealer kan het zo wie zo.

Bert928GT (0), 15 jaar geleden

Vandaag ben ik naar de dealer gereden om het geheugen te laten uitlezen. Onderweg is het lampje een paar kilometer uit geweest en daarna weer gaan branden.
Het uitlezen van het geheugen levert geen enkele foutmelding op terwijl het lampje wel brandt. In de dealerdatabase vond de monteur 1 vergelijkbaar geval en daar is de hele computer gewisseld waarna het opgelost was. Hij bood nog aan om tijdelijk een airbagcomputer van een andere auto te monteren en als het dan opgelost was maar een nieuwe te bestellen. Nu moest ik voor het uitlezen 87 euro betalen. Het tijdelijk wisselen van de airbagcomputer zou natuurlijk ook weer een paar uurtjes kosten en vervolgens mag ik zo'n 700 euro exclusief montage kosten betalen voor een nieuwe. Het totaal wordt dan ongetwijfeld meer dan 1000 euro.

Dacht ik niet dus. Mijn auto heeft 37100KM gelopen en ik vind dat de importeur/ dealer tenminste een groot deel van de kosten moet overnemen. In eerste instantie wilde de dealer daar niet aan maar na een telefoontje naar de importeur heb ik de toezegging gekregen dat ze er volgende week op terugkomen.
In het Nederlandse consumentenrecht is het zo geregeld dat als een onderdeel redelijkerwijze een autolevenlang mee zou moeten gaan een leverancier/dealer ook na afloop van de garantie (gedeeltelijk) aansprakelijk is.

Vraag voor de techneuten: Kan het zijn dat een airbagcomputer helemaal kapot is zonder een enkele foutmelding???

Mocht ik niets vergoed krijgen dan zoek ik er een op de sloop.

Groet Bert928GT

Bert928GT (0), 15 jaar geleden

Vandaag de consumentenbond en anwb gebeld en zelfs een voorbeeldbrief gekregen die ik moet sturen om toch coulance te kunnen krijgen.

Het zit als volgt: Volgens de ANWB moet een airbagsysteem, behoudens ongelukken, een autolevenlang meegaan. Dat is bij de mijne niet het geval, het stopt er na 3700km mee. Dit betekent dat ik een produkt gekocht heb dat niet aan de verwachting voldoet. In Nederland is dan de leverancier aansprakelijk.

Nu mijn technische vragen :

Kan de airbagmodule kapot zijn als het lampje ook af en toe uitgaat tijdens het rijden?
Kan ik tijdens het rijden spontaan een airbag voor de kiezen krijgen?
Heeft nou niemand enig idee wat hiet aan de hand is?

Het geheugen uitlezen levert helemaal niets op, het is mij dan wat kort door de bocht om de airbagmodule dan maar als schuldige aan te wijzen, of komt het meer voor?

Sowieso is het een konstruktie/ontwerpfout dat het airbaglampje af en toe uitgaat als de storing zich even niet voordoet. Dat lampje moet blijven branden tot de dealer er naar gekeken heeft. Bij BMW is dat ook zo.

Laat eens wat horen !!!!!!!!!!!

Groet Bert928GT

oldford (0) PRO, 15 jaar geleden

[quote=Bert928GT]Sowieso is het een konstruktie/ontwerpfout dat het airbaglampje af en toe uitgaat als de storing zich even niet voordoet. Dat lampje moet blijven branden tot de dealer er naar gekeken heeft.[/quote]
Lampje kan ook aan en uit gaan omdat er een kortsluiting in de besturing van het lampje zit.
Elektronika heeft niet altijd het eeuwige leven, je zult niet de eerste zijn met een defecte ecu, en zeker niet de laatste.
Een verkeerd uitgevoerde starthulp kan dit al veroorzeken (of jouw voertuig nu gestart wordt of dat je ander helpt maakt niet uit).
Ook een defecte dynamo (overspanning) kan behoorlijk desastreuze effecten hebben.

Bert928GT (0), 15 jaar geleden

Een miskleun van de eerste orde is dat er niets in het geheugen gelogd is.

Maandag plaats ik een andere module en als het dan opgelost is ben ik er klaar mee. Wat mij echt tegenvalt is dat er op de airbagmodule MADE IN UK staat. Dat is vast de oorzaak.

Omdat er niets in het geheugen staat heb ik vandaag alle airbagaansluitingen, zekeringen en sensoren overal (ook onder de stoelen) nagelopen , helaas zonder resultaat. Daarmee is nu de module nu echt eerste verdachte. Als dit zo is ga ik ook nog de fout in de oude module opsporen. Hoe dan ook dat ding krijg ik een keer uitgelezen.

Overigens wilde de consumentenbond wel een procedure voor mij beginnen tegen de dealer, maar dan moet ik eerst de hele rekening van de reparatie betalen en dan krijg ik normaal gesproken zo'n 70% terug. Dit kan lang duren en aangezien ik het zelf voor minder dan die 30 % eigen bijdrage kan maken zie ik daar van af. Deze dealer ziet mij en mijn familie nooit meer terug.

Groet Bert928GT

Bert928GT (0), 15 jaar geleden

Vandaag ben ik bij de Fa. Cartoyotaparts geweest. Ze waren zo vriendelijk om me even een airbagmodule ter beschikking te stellen. Helaas het leverde niets op. Vervolgens hebben ze nog naar Louwman voor me gebeld en die hadden nog wat tips met stekkerverbindingen enz. Die kontroles heb ik naderhand thuis uitgevoerd, maar zonder resultaat. Ik blijf het vreemd vinden dat er niets is uit te lezen, dat mag toch niet.
Wie het weet mag het zeggen. Ik sta open voor elk idee, wordt wel langzaam wanhopig.

Groet Bert928GT

Nico8119 (0), 15 jaar geleden

Heb je al geprobeerd om de bekabeling na te lopen? Dus airbag module loskoppelen en dan de bedrading naar het lampje doormeten. Wellicht maakt de bedrading ergens kortsluiting naar 12V of massa (het chassis). Als het niet in de airbagmodule zit (die heb je al gewisseld) dan blijft alleen de bedrading over. Dat zou ook meteen verklaren waarom er geen storing in het geheugen zit.

Toyota11662 (0) PRO, 15 jaar geleden

Is gewoon een airbag module code B1100! zit een intern defect in de module, dus voor alle veiligheid gewoon vervangen wat is 700 euro voor je leven?

simondekoning (0) PRO, 15 jaar geleden

hallo

mischien in deze kwestie dat dit verhaal mischien kan kloppen maar hoeft natuurlijk niet!
ben wel eens ooit een relais tegen gekomen met een vertraagt afval funtie. die zat aan geloten op het lampje van de airbag.
zodra contact werd aangezet ging het lampje 3 sec branden. in deze auto was de airbag computer defect (schade)
en werd dit op deze gevaarlijke pruts manier verscholen.
dit kan mischien verklaren waarom soms het lampje zomaar aangaat zonder fout code.

gr simon

Toyota11662 (0) PRO, 15 jaar geleden

[quote=simondekoning]hallo

mischien in deze kwestie dat dit verhaal mischien kan kloppen maar hoeft natuurlijk niet!
ben wel eens ooit een relais tegen gekomen met een vertraagt afval funtie. die zat aan geloten op het lampje van de airbag.
zodra contact werd aangezet ging het lampje 3 sec branden. in deze auto was de airbag computer defect (schade)
en werd dit op deze gevaarlijke pruts manier verscholen.
dit kan mischien verklaren waarom soms het lampje zomaar aangaat zonder fout code.

gr simon[/quote]
Ja dat is zeer ernstig misdrijf kan je haast wel zeggen. als je een ongeluk krijgt en je denk dat het airbag systeem werkt en hij zou niet uitklappen dan ben je als beunhaas flink de sjaak, tevens als bestuurder!

jammer dat dit soort dingen gebeuren.

simondekoning (0) PRO, 15 jaar geleden

Ja helaas dit komt voor. het was wel opel corsa gsi (import) maar deze is gelukig op de demontage beland,
Ik wil niet zeggen dat dit het probleem is, maar hou het toch even in je achterhoofd.

Bert928GT (0), 15 jaar geleden

Het bovenvermelde probleem is niet van toepassing op mijn auto, ik heb hem zelf nieuw gekocht en nooit schade gehad.
Als de airbagmodule kapot zou zijn dan zou die van cartoyotaparts geen brandend lampje meer mogen hebben.
Of die moet ook al kapot zijn geweest.
Moch hij uiteindelijk toch kapot zijn dan komt er gewoon een nieuwe. 700 euro is me dat uiteraard wel waard. Ik wil dat dan wel eerst zeker weten 700 euro weggooien is zonde. Wat me bezig blijft houden is dat er geen melding uit te lezen is. Dit zou iets over de aard van de storing moeten zeggen en ook een aantal zaken uit moeten sluiten. Morgen ga ik verder zoeken en toch ook nog eens ergens anders uitlezen.

Groet Bert928GT

Nico8119 (0), 15 jaar geleden

Sluit eens een klein 12V lampje direct op de uitgang van de airbag module aan (eerst even in het schema kijken of het lampje direct of indirect wordt aangestuurd). Dan weet je 100% zeker waar je het probleem moet zoeken.

Toyota11662 (0) PRO, 15 jaar geleden

Het is wel vreemd inderdaad dat er geen code uitkomt, dat heb ik nog nooit meegemaakt? welke tester lees je dat uit? want ik vraag me dan of of het probleem neit ergens anders in zit? bedrading? wellicht wordt het controlelampje ten onrechte aangestuurd?

Bert928GT (0), 15 jaar geleden

Hallo Toyotisten,

vandaag is het airbagssysteem van bumper tot bumper ontleed bij iemand die er echt verstand van heeft (universiteitslaboratorium) en er zit gewoon een fabrieksfout in. Bij mij is het gelukkig nu opgelost maar er kunnen zich situaties voordoen waarbij er onverwacht een airbag naar buiten komt. Het kan slechts zeer zelden voorkomen, maar het kan. Ik snap nu ook waarom de dealer niets kon uitlezen, het probleem zit hem in het verkeerd aansturen van de airbagmodule. Bij mij is hij gelukkig zelf kapot gegaan maar het had anders kunnen aflopen. Omdat Toyota nederland en de dealer mij niet wilde helpen met mijn auto zoeken ze het nu ook maar verder uit. Ik had om coulance gevraagd bij mijn auto, kmst 37000 en wilde best een gedeelte betalen maar niet alles omdat dit niet hoort voor te komen na zo weinig kilometers en dat zou volgens Nederlands Recht heel redelijk zijn. Het wordt tijd dat er eens iemand goed naar kijkt. In de Toyota database hadden ze een soortgelijk geval, maar daarvan weet ik nu dat ze niet de goede oplossing gekozen hebben.

Zo nu moet ik mijn achterwielophanging (bussen) zelf maar even kontroleren, daar is kennelijk wel een sneaky soort halve dealer actie op. Alle auto's die dit probleem hebben en buiten de Toyota organisatie om verkocht worden, bijv. na inruil bij een ander merk rijden mogelijk rond met die fout in de achteras. Bij een APK zou het er uiteindelijk moeten uitkomen. Ik vind dat Toyota al die auto's even moet terugroepen ongeacht waar ze nu in onderhoud zijn. Echt niet alle Toyota's zijn bij de dealer in onderhoud. Inmiddels wordt er af en toe een avensis op afgekeurd bij de APK. Voor een merk als toyota pretendeert te zijn vind ik dat niet goed. U hoeft het niet met me eens te zijn.

Groet Bert928GT

Toyota11662 (0) PRO, 15 jaar geleden

Ik vind het als ik eerlijk moet zijn een beetje apart verhaal. Als een airbag spontaan af kan gaan had er zeker een terugroepactie vanuit Toyota plaats gevonden. Kijk maar naar de Corolla verso met airbag module en als er 1 voor veiligheid staat is het Toyota wel. Ik denk dat je airbag module gewoon defect is en dat kan gewoon gebeuren zelfde als een motorecu defect kan raken.

Wat beterft de achterwiel ophanging is gewoon een onderdeel dat weleens defect gaat, zelfde al bij renault de fusee kogels..


Lijkt mij allemaal paniek om niks

Gr

Bert928GT (0), 15 jaar geleden

ik ben blij dat mijn auto nu goed is. Ik ben juist met opzet met dit probleem naar de dealer gegaan, omdat het een veiligheidsissue is. Het was gewoon goed bedoeld van mijn kant. Voor oplossingen en onderhoud heb ik echt geen dealer nodig. Bij mij is nu een modificatie aangebracht en een nieuwe airbagmodule geplaatst en de boel is nu goed. Toyota was niet echt geinteresseerd in het probleem en nu kunnen ze het opsoppen. Overigens is die module ook voor een veel lager bedrag splinternieuw te koop als wat toyota er voor vraagt. 570 euro ex BTW is wel veel tov andere merken.

Groet bert928GT

mks (0), 14 jaar geleden

ook bij mijn avensis bj 2002 1.6 vvti blijft het airbag lampje branden de dealer heeft de auto zo apk goed gekeurd. ze kunnen het lampje wel uitzetten maar gaat zoweer branden .
verder geen probleem .
ze hebben niet verteld dat het systeem dan niet werkt.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Avensis of stel zelf een nieuwe vraag.