Toyota Avensis: GPS ontvangst valt weg als radio aanstaat

Bouwjaar: 2005

Ik heb een vreemd probleem met de GPS ontvangst in mijn Toyota Avensis. Zodra ik de radio aanzet valt de GPS ontvangst weg. In eerste instantie verdacht ik de GPS ontvanger maar na proberen van drie verschillende ontvangers die allemaal hetzelfde probleem geven en prima werken in andere auto's kan ik niks anders concluderen.

Dus navigatie met TOMTOM en Garmin werk perfect met sterke sateliet ontvangst, zodra ik de radio aanzet valt vrijwel direct GPS ontvangst weg. Als ik de radio weer uitzet is GPS ontvangst direct weer terug.

Iemand enig idee wat dit kan zijn?


dupl-u-162-5dd146d862a10+Bellu

Geplaatst door dupl-u-162-5dd146d862a10+Bellu (0) , lid sinds 21 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Avensis? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

14 Reacties

musky (0), 18 jaar geleden

Hoi Luuk, Ik maak vrijdag een rit naar DLD en zal kijken of het probleem zich bij mij ook voordoet. Dat zal ik je dan volgende week laten weten. Ik rijd met een avensis 2.4 van maart 2004.
Misschien is de plaats van je nav-sys bepalend, probeer het een aan de linkerkant tegen de A-stijl. Who knows

musky (0), 18 jaar geleden

Hallo Luuk.
Ik heb gisteren eea uitgeprobeerd maar bij mij geen enkel probleem. Alles werkte naar behoren zonder haperingen.
Ik gebruik overigens TT1 en zoals ik al schreef aan de linkerkant tegen de A-stijl.
Dus ik kan je verder hiermee niet helpen tenzij je nog enige suggesties hebt, laat het dan weten.

suc6

dupl-u-162-5dd146d862a10+Bellu (0), 18 jaar geleden

Hallo Berry,

Bedankt voor je reactie en experimenten. Ik heb al geprobeerd met de ontvanger op alle mogelijke plaatsen in de auto. Inclusief de achterruit maar dat maakt niks uit. Morgen ga ik maar eens naar de dealer.

marc6890 (0), 18 jaar geleden

Ik was ook van plan een gps (tomtom) te plaatsen in mijn avensis 1.8 (2004)maar heb nu wel twijfels...Beste Luuk, zou je me willen inlichten wat jou dealer hierover ye zeggen had ? alvast bedankt .Mijn dealer is garage Wouters/ Begijnendijk.

hoogfrequent (0), 18 jaar geleden

Interessant probleem wat waarschijlijk met EMC te maken heeft maar zou graag wat meer info hebben. Bedoel je met wegvallen dat de satellietontvangst wegvalt of de voedingsspanning. TomTom heeft volgens mij een apart scherm waarin je het aantal ontvangen satellieten kunt zien. Kijk hier eens wat er gebeurt als je de radio aanzet. Heeft deze auto soms een antenne in de voorruit? Heb je een originele radio of apart gemonteerd?

dupl-u-162-5dd146d862a10+Bellu (0), 18 jaar geleden


Hallo Richard,

Bedankt voor de reactie.

Wat ik inderdaad bedoel is dat de satellietontvangst wegvalt en niet de voedingsspanning. Als ik in TOMTOM kijk op het satelliet ontvangst schermpje zonder dat de radio aanstaat heb ik prima ontvangst.

Op het moment dat ik de radio aanzet valt de ontvangst direct weg (de blauwe balkjes verdwijnen). Zodra ik de radio weer uitzet is de ontvangst direct weer terug.

Een aantal dingen die ik al getest heb:

– Een aantal verschillende GPS ontvangers geprobeerd icm TOMTOM en ook al een navigatie systeem van Garmin maar dat maakt geen verschil.

– Daarnaast heb ik al op alle mogelijke plaatsen in de auto de GPS ontvangst getest bv ook via de achteruit maar maakt ook niks uit.

– Ik heb ook al getest of het uitmaakt de voedingsspanning van de auto niet te gebruiken dus GPS ontvanger en pocket pc op batterijen maar dat maakt ook niks uit.


Verdere details:

– Toyota Avensis D4D stationcar van maart 2005
– Antenne zit voor zover ik weet in het rechter achter raampje
– Standaard Toyota radio
– Verder zijn er geen elektronische accessoires ingebouwd die de ontvangst kunnen verstoren

Ik hoop dat iemand met op weg kan helpen want ook bij de dealer heb ik tot nu toe bot gevangen.


marc6890 (0), 18 jaar geleden

Beste Berry , ik ben een leek in die dingen.Wat is TT1 ?

musky (0), 18 jaar geleden

Hallo Luuk

Ik begrijp dat je niet veel verder komt. Ik weet ook niet welk systeem je hebt, maar ik denk dat je een PDA gebruikt.
Kijk eens op de volgende site(even gratis aanmelden) en leg je probleem daar eens voor.

tomtomone.jouwsites.nl/forum/

musky (0), 18 jaar geleden

Hallo Marc,

Een TT1 is een TomTom ONE

hoogfrequent (0), 18 jaar geleden

Ik begrijp dat je een losse unit hebt (pda?) met losse antenne?

Je schrijft dat op accubedrijf dit ook voorkomt dus vanuit de 12+ voeding komt het hoogstwaarschijnlijk niet. Het lijkt er het meest op dat er een storingsveld (in de lucht)gegenereerd wordt zodra de radio aangezet wordt. Deze hindert of de ontvangst van de satellieten op de antenne zelf of straalt in op de bekabeling van antenne naar pda. De dealer zal hier de grootste moeite hebben je te helpen want dit is een specifiek vakgebied waarin je terecht komt. Toch moet Toyota je natuurlijk kunnen helpen want normaal is het niet. Maar eerst kunnen we nog welzelf verder zoeken.

Je hebt de ontvangst achter diverse ruiten van de auto uitgeprobeerd, maar heb je dan alleen de antenne verplaatst of ook de positie van de unit? Probeer eens de unit met antenne buiten de auto te houden. Resultaat? Vervolgens antenne buiten houden en unit in auto. Resultaat? Dan antenne achter de ruit en en unit buiten. Resultaat?

Omwikkel de kabel van de antenne met aluminiumfolie en verbind een koperdraadje tussen een goed massapunt van de auto met de aluminiumfolie (doel is de bekabeling af te schermen tegen hoogfrequent instralen, niet de antenne zelf inpakken natuurlijk). Resultaat?

Heb je ook al eens een echte Tom-Tom geprobeerd die een ingebouwde antenne heeft?

Als je de radio aanzet verstoort deze dan de satellietontvangst als deze zowel op FM, MW of CD staat?

Kan de antenne voor de radio afgekoppeld worden (evt. door dealer) en heb je dan nog steeds een probleem?

Nou, probeer maar eens een en ander uit zou ik zeggen dan lees ik het wel.

hoogfrequent (0), 18 jaar geleden

Hoi Luuk, al verder geexperimenteerd? Ik had zelf nog wat op te lossen met mijn nieuwe autoradio en bedacht mij het volgende. Waarschijlijk is er een antenneversterker geplaatst vlak bij de antenne. Deze zou ook de oorzaak kunnen zijn. Bijvoorbeeld doordat de massa niet goed verbonden is of deze defect is. Is je FM ontvangst goed? En hoe is je MW ontvangst? Als je de voedingsspanning naar de antenneversterker kunt onderbreken (dealer moet weten hoe) kun je checken of je problemen over zijn en weet je wat meer.

dupl-u-162-5dd146d862a10+Bellu (0), 18 jaar geleden

Hallo Richard,

Alvast bedankt voor je reacties.

Door de week kom ivm mijn werk niet echt aan experimenteren toe. As weekeinde ga ik weer verder op bais van jouw tips en zal ik een verslagje van mijn bevindingen hier posten.


Groet,
Luuk

marc6890 (0), 18 jaar geleden

Hallo Luuk.Kweet niet of je probleem al is opgelost.Ik heb een garmin nuvi aangeschaft en heb geen probleem met het toestel.Alles werkt perfekt.Kheb het ook langs de linkerkant geplaatst

aaten (0), 18 jaar geleden

Ik ben niet zo heel bekend met de Avensis maar heeft deze niet net als de meeste toyota's een warmtewerende voorruit? (meestal heb je dan boven de binnenspiegel een blokje zwart gestippelt) als dat zo is plak de antenne dan op dat vlakje (is namelijk niet warmtewerend en laat daardoor straling ook beter door)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Avensis of stel zelf een nieuwe vraag.