Toyota Yaris: Hoog olieverbruik + rook bij hoge toeren

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.0

Beste forumleden,

Mijn Toyota Yaris zit nu tegen de 200.000 km aan. Hij is dealer onderhouden en heeft alleen een 2,5 maand terug wat extra onderhoud nodig gehad. Het spruitstuk moest vervangen worden (er zat 1 van die 'stangen' los aan de motor) en een nieuwe radiateur (de helft van die tussenschotjes waren weg). Hij is toen ook meteen voor een grote beurt geweest.

Uiteraard hebben ze toen de olie bijgevuld en nu na 2,5 maand is het oliepeil bijna op de min gezakt. Tot voorheen hoefde ik tot aan de volgende beurt (15.000) nooit het oliepeil te checken, want er zat altijd genoeg in. Nu moet ik ineens maandelijks gaan kijken. M.a.w. hij verbruikt dus veel meer olie dan voorheen. Nou is dit niet precies na het onderhoud gekomen, maar begon dat zo'n paar maanden daarvoor (wellicht te maken met spruitstuk toentertijd?).

Gister dacht ik wat rook in de koplampen achter mij te zien, afkomstig van mijn auto. Vanochtend goed op gelet en toen ik hem in de toeren gooide (>5000) en schakelde (van 2 naar 3), zag ik ook een walm rook in de koplampen achter mij. M.a.w. ik maak mij zorgen.

Wie kan mij helpen en beredeneren wat mogelijk het probleem is en hoe dit opgelost kan worden?

Alvast bedankt voor de hulp/opmerkingen.

rmsmit

Geplaatst door rmsmit (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Yaris? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

jan5047 (0) PRO, 12 jaar geleden

is er toch geen andere soort olie ingegaan of ander merk??

rmsmit (0), 12 jaar geleden

De garage gooit altijd bulk olie er in. Dus daar zou het niet aan moeten liggen, tenzij hun 'bulk' olie veranderd is? Zelf heb ik dus dezelfde olie er ingegooid van een merk, want ik heb geen idee wat voor merk hun bulk heeft. Maar goed, ik moest wel olie bijvullen, anders stond hij naar verloop van tijd droog.

rmsmit (0), 12 jaar geleden

Ik heb het verbruik gemeten, hij verbruikt ongeveer 1 liter per 1600km :( inmiddels. Iemand enig idee? Geen ander merk olie of iets dergelijks.

Hendrik4290 (0) PRO, 12 jaar geleden

Als jij praat van toerental 5000+ en je hebt al 200.000 km dan zal het motortje wel zijn beste tijd gehad hebben.
1 op 1600 valt al bij al nog mee dan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Yaris of stel zelf een nieuwe vraag.